​SANAL KUMARDAN KİMLER PARA KAZANIYOR?

Alican DEĞER 21 Haz 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Cep telefonuma gelen SMS'lerden biliyorum.

Cep telefonuma gelen SMS’lerden biliyorum. Bir türlü sonu gelmiyor. Sanki bedava para dağıtılıyorlarmış gibi arsızca dadanıyorlar. Dertleri paramızı almak. Ama öyle bir dille kaleme alınmış ki o metinler, sanırsınız ki bize karşılıksız “kıyak” çekiyorlar. 

Bana dadananların sayısı 10’u aşıyor. Belki de hepsinin sahibi aynı kişi veya kişiler. Her gün en az ikisi, üçü SMS atıyor. Bu mesajlardan anladığım, bir kısmı yatırdığın para miktarına göre sana yeni oynama hakkı veriyor. Bunun adı “Bonus”muş. Bir kısmı ise kaybettiğin para miktarı üzerinden iade veriyor. Yahu kardeşim Türkiye’de topu topu kaç tane mobil operatör varki? Belli ki bu SMS’leri onlardan birinden atıyorlar. Yani anlayacağınız her biri itibarlı olan bu şirketler dolaylı da olsa bu işten para kazanıyor.

Bu adamların derdi insanların internet üzerinden kumar oynamasını sağlamak. Böylece paranıza çökecekler. Veriler yılda 10 milyar liralık bir pazar olduğunu gösteriyor. Para bu kadar büyük olunca bundan pay almak isteyen köpek balıkları da çoğalıyor haliyle.

Öncelikle karşılarına çıkan en büyük zorluğun “Güven sağlamak” olduğunu biliyorlar. Yani “Oyuncu para kazanırsa, parasını nasıl alacak” sorusunu yanıtlanması gerekiyor. Bunun için de türlü dil döküyorlar. Belli ki bir sürü insanı da ikna ediyorlar.

Anladığım kadarıyla kumar oynamak isteyenler belirli hesaplara para yatırıyor. Belli ki bu hesap sahipleri garibanlar. Yoksa kumar çetesinin gerçek sahipleri adına açılmış hesaplar değil. Perde arkasındaki patronlar vekaletlerle işlerini görüyorlar. Daha sonra bu paraları nakit çekiyorlar. Geri ödeme için de aynı yöntem kullanılıyor. Oyunculardan birisi parasını geri isterse para hesabına yatıyor. Anlayacağınız bankacılık sistemi bu yasadışı işte yoğun olarak kullanılıyor.  

Bu internet sitelerine girdiğinizde karşınıza gerçek bir kumarhaneden canlı yayın çıkıyor. Bir krupiye kumarhanelerdeki gibi oyun oynatıyor. Ve tabii kumarın doğası gereği sadece oynatan kazanıyor. Bu şekilde milyarlar el değiştiriyor.

Bir kumar sitesi yakalanıp erişime kapatılsa hemen yeni biri açılıyor. Yeni sitenin duyurusu ise başta da anlattığım gibi SMS’lerle ve yine korsan film gösteren siteler aracılığıyla yapılıyor.

Bunun hem cezai hem de mali sonuçları var. Kumar oynatmak bir suç. Oynamak ise kabahatler kanununa tabii. Yani küçük bir para cezası var. Anlayacağınız oynatanların yakalanması gerekiyor. Bunun birinci şartı da para akışını kesmek. Bu korsan kumarcılar bir çok başka isme hesap açabilme kapasitesine sahip. Üstelik hesaptaki paraya da dokunulamıyor veya dokunulamıyordu.

Bunu fark eden hükümet bu konuda gerçekten önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Yapılacak düzenleme ile bu kumar sitelerinin kullandığı banka hesaplarına el koyulmasının yolu açılıyor. Bunlar anca paralarına el koyulunca akıllanacağa benziyor çünkü. Böylece kurdukları bütün sistem çökecek.

Burada bankalara da iş düşüyor. Böyle bir işlemler bütününün şüphe taşımaması mümkün değil. Düşünsenize bir hesaba Türkiye’nin çeşitli yerlerinden binlerce kişi para  yatırıyor, sonra elinde vekaletle gelen bir kişi bu paraları çekiyor. Bir işin şüpheli olması için daha ne gerekir ki?