Vakıf Katılım web

SEKTÖRDEKİ DEĞİŞİMLER NEYİN GÖSTERGESİ?

Ahmet ÇELİK 15 Oca 2018

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
​Otomotiv sektöründe çok fazla yönetici değişimi yaşanmazdı. 2017 yılına kadar. Aslında sektördeki bu köklü değişimin de farkında değildik.

Otomotiv sektöründe çok fazla yönetici değişimi yaşanmazdı. 2017 yılına kadar. Aslında sektördeki bu köklü değişimin de farkında değildik. İlk farkındalığı Sabah Gazetesi Otomotiv Editörü Ufuk Sandık geçtiğimiz haftalardaki haberiyle sağladı. Sandık, haberinde 2017 yılında sektörde 17 üst düzey yöneticinin değiştiği haberini veriyor ve 2018 yılındaki rekabete dikkat çekiyordu. Bu haberden sonra Borusan Otomotiv’de de önemli üst düzey değişiklikleri yaşandı. Borusan Oto, BMW, MINI, Jaguar gibi markaların yöneticileri değişti. Rakamları toplarsanız hemen hemen 25 yönetici ediyor. Bu da neredeyse sektördeki yarı markanın yönetici değişikliği yaptığı anlamına geliyor. Kolay kolay yöneticilerine dokunmayan sektör için bu büyük ve radikal bir değişiklik. Yöneticilerine “dokunan” markalara baktığımızda hemen hemen hepsindeki ortak bir gözlemin “metal yorgunluğu” olduğu söylenebilir. 2017’de hayatın her alanındaki zorluk ve engellerle satışlarını gerçekleştiren otomotiv sektörü, daha zorlu geçeceği tartışılmaz olan bir 2018’e girdi. Bu yönetici değişikliklerini de bu bakış açısıyla okumak gerekir. Çünkü artık rekabette “ayrıntıların” ve “insan faktörü”nün de ortaya çıktığı bir döneme giriliyor. Yani artık “benim markam da iyi, modelim de; ne olsa da satarım” devri yok. Akılcı pazarlama stratejileri geliştiren, bayi ağını iyi bilen ve bayi ile aynı dili konuşan, tüketicinin nabzını tutan; en önemlisi de “heyecanlı” yöneticiler devri başlıyor. 25 markanın yaptığı ve bu süreç içinde yapılacak olan yönetici değişikliklerine bu gözle bakmak gerekiyor. Değişmeyen yöneticilerin de bu bakış açılarıyla kendilerini değiştirmelerini öneririm. 2017 rakamlarının bir çok önemli ayrıntılarını sayfada okuyacaksınız. İşte böyle bir pazardan giriş yapılan 2018 yılında markalar, modeller kadar yönetici farklılıklarını da gözlemleyeceğiz. 

Bakacağız; ilk kez Türk Genel Müdür tercihi yapılan Peugeot’nun pazarlama reflekslerindeki değişikliklerine, Ya da VW, VW Ticari, Skoda, Audi gibi markalarında önemli yönetici değişikliklerine giden Doğuş Otomotiv’in 2018 karnesine, yine ilk kez genel müdür tercihini Türk’ten kullanan Volvo’yu izleyeceğiz, Kia, Garenta gibi markaların bünyesinde bulunduran Çelik Motor’da da olacak gözler, Citroen yeni genel müdürü ile geçmişe oranla neler yapacak?, Temsa Motorlu Araçlar’da yaşanan değişikliği de takip edeceğiz, Borusan Otomotiv’de neredeyse tabiri caiz ise taş taş üzerinde kalmadı. Burada da yeni genel müdürlerin yıl boyu icraatlarını bizzat takip edeceğiz. En önemlisi sonuçta sadece rakamların konuşulduğu otomotiv sektöründe “insan unsuru”na dikkat edeceğiz…