SEYİRCİSİZ FUTBOL TAT VERMİYOR

Fehmi KETENCİ 25 Eyl 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Bu konuda hala aynı düşüncedeyim. Görünen o ki; hakemlerimizi zor günler bekliyor.

      “Futbolumuzda; maçlar başladı, durum nedir, ligler nasıl oynanacak, taraftar sahalarda olması gereken yerleri tribünlerde olacak mı? Kısacası ne olacak, nasıl olacak darken bir anda verilen kararla; 2020-2021 Süper Ligimiz devre arasına kadar tüm karşılaşmalarını seyircisiz oynanacağı uygulamasıyla hafta start verdi ve geçtiğimiz hafta oynanan karşılaşmalarla ikincisini geride bıraktık.”

      “Kafalardaki bilinmeyenleri ise, şimdilik öteledik!” demiştim geçen haftaki yazımda.

      Neden böyle söylemiştim, kısaca şöyle iki cümlede toparlayabilirim;

      Birincisi; pandemi nedeniyle önce dört haftası seyircisiz ondan sonra ise düzenlenmiş bir şekilde seyircili oynanacak söylenmişti. Ama, kısa süre sonra, birici devrenin tüm karşılaşmalarının seyircisiz oynanacağı şeklindeki yeni bir kararla karşılaşmalar başladı ve iki haftayı geride bırakmamızdır.

      İkincisi ise; sezona başlarken birdenbire istifa eden, Merkez Hakem Kurulu’nun yerine Serdar Tatlı Başkanlığında yeni bir yönetime hakemlerimiz ve karşılaşmalar teslim edildi. İşte burada da, kafalardaki soruları bilinmeyene erteledik. Hakemlerimizin hala kafaları karışık ve kendilerine olan güvenleri neredeyse iyice kaybolmuş gibi. Geçen iki haftada bunu çok net olarak gördük.

      Bunu, geçmişte olduğu gibi, geçen haftaki yazımda da anlatmaya çalıştım. Geçtiğimiz hafta bu konudaki tespitlerimi şöyle dile getirmiştim;

      “Sahadaki hakemlerimiz yetkilerini VAR hakemlerine bırakmış, VAR’daki hakemlerimiz ise yetki karmaşasında kafa karıştıran bir ortamı sürdürmekteler. Hakemlerimiz artık nasıl olsa VAR hakemleri var deyip fazlaca risk almadan karşılaşmaları yönetir oldular. VAR ne zaman müdahala edecek, hakem ne zaman VAR’a gidecek konusu futbolseverler arasında iyice tartışılır olmaya devam ediyor”

     “İlk haftadan sonra, bu hafta oynanan karşılaşmaların birçoğunda da, bu kafa karıştıran ilişki tartışılır olmaya devam etti. Sahadaki hakemlerimizin daha cesur olmaları gerekiyor. Yapmaları gerekenler var olan yazılı kuralları uygulamalarıdır. Tereddütlere mahküm olmayıp gerektiği zamanda VAR’dan yardım almaları tamam da, ama bunun adı çok gerektiğinde yardım olmalı

      Hakemlerimiz bilmelidir ki; karşılaşma sorumluluğu ve karar yetkisi, Orta hakemin yönetiminde, sahadaki hakemlerdedir. Daha cesur olun. Kuralları uygulamak sizin elinizdedir. Bu yetkiyi kimsenin kullanmasına izin vermeyin.”

      Bu konuda hala aynı düşüncedeyim. Görünen o ki; hakemlerimizi zor günler bekliyor.

      Zorluklar bu hafta başlıyor. Hafta sonu 2020-2021 sezonunun, ünü Dünya Futboluna yayılan, tarihimizin en önemli derbi karşılaşmalarından biri daha oynanacak. Hakemi ise; FIFA Kokartlı hakemlerimizden Ali Palabıyık. Yönettiği iyi karşılaşmaları olduğu gibi, adından söz ettirip futbolun önüne geçen karşılaşmaları da var. Bu hafta ne yapar, eski bir futbol hakemi olarak bu konuda pek net konuşamıyorum. Kararlarında standardı yakalayabilirse bu derbi karşılaşmasını altından kalkabilir. Ama unutmayalım ki, bu bir Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşması ve futbol oyun kurallarının oluruna bırakır, futbolcuların futbol oynamalarına izin verirseniz, her ne kadar ezeli rekabet olsa da, sahada futbol oynayacaklardır.

      Bir detaya dikkat çekmek doğru olacaktır. Takımını, neredeyse yenileyen Fenerbahçe’nin genç Teknik Direktörü Erol Bulut, derbi karşılaşması psikolojisini yaşamamış olan oyuncuların çok olduğu bir takımla sahaya çıkacaktır ve kendilerine anlatılanlardan hırslanıp oyuna farklılık katmaya çalışmazlarsa sadece oyunlarını oynayacaklardır. Her ne kadar; Galatasaray-Fenerbahçe derbi karşılaşması olsa da, ligin başı olması nedeniyle, tarihi rekabetin ışığında iyi bir derbi olacağını düşünüyorum. Ayrıca, sahada takımlarını yönetenler, hoca ve öğrenci ilişkileri olan iki teknik direktör ise.

      Bu durumda Hakem Ali Palabıyık’ın işi daha da kolaylaşacaktır. Yeter ki, kuralları uygulasın, VAR’a olması gerekenden daha fazla bel bağlamasın, var olan becerisi ve deneyimi ile sadece kuralları uygulasın, göğsünde taşdığı FIFA kokartın hakkını versin.

       Ligdeki karşılaşmaları ve puan durumunu gelecek hafta değerlendireceğiz.