SEYİRCİSİZ OLMUYOR

Fehmi KETENCİ 19 Mar 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Futbolumuzun yöneticisi TFF'in kararıyla nisan sonuna kadar liglerimizdeki tüm futbol karşılaşmaları seyircisiz oynanmayla karşı karşıya kaldı.

      Oldukça karmaşık duygu yumağında, var olan tatışmalarına ve belirsizliklerine rağmen son sekiz haftasına girdiğimiz futbol liglerimizde, özellikle Süper Ligimizde ilgi giderek artıyordu.

      Neler oluyorsa olsun, kıran kırana devam eden Süper Ligimiz Cemil Usta Sezonu’nda heyecan, herşeye rağmen tüm yoğunluğuyla devam ediyordu.

      Bu heyecan; geçtiğimiz haftalarda taa Çin’den başlayarak, neredeyse tüm dünya ülkelerine hızla yayılma eyilimi gösteren koronavirüs hastalığı, futbolumuzun da çaresiz gribal enfeksiyona yakalanmasına neden oldu.

      Futbolumuzun yöneticisi TFF’in kararıyla nisan sonuna kadar liglerimizdeki tüm futbol karşılaşmaları seyircisiz oynanmayla karşı karşıya kaldı.

      Tüm toplu hareketler, tüm spor müsabakaları ileri bir tarihe kadar ertelendi. Bu haftaya kadar ne olacağı merak edilen 2020 Avrupa Şampiyonası 2021 yılına ertelendi. Avrupa’da birçok ülkede, futbol karşılaşmalarında şimdilik kaydıyla erteleme veya seyircisiz oynanma kararları alındı ve hızla yürürlüğe koyuldu. Koronavirüs olayının, İtalya’dan başlamak üzere tüm Avrupa’ya yayılmasıyla, öncelikle futbol ve tabii ki diğer spor olaylarına yansıması net ve kesin önlemlerin hızla uygulanmasına neden oldu. Futbolun çok büyük ve ekonomik boyutunu da düşünürsek, çok önemli bir kayıbın varlığını görebiliyoruz. İtalya’da futbol tam olarak ertelendi gibi. İspanya, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin yanı sıra birçok ülkede spor müsabakaları, futbol karşılaşmaları askıya alındı.

      Bu ülkelerde hızla yayılma eğilimi, gösteren koronavirüs salgını için gerekli olan bu önlem uygulamaları hızla yürürlüğe koyuldu. Bu arada; futbolcularda da görülen korona olayları, futbol denen dev endüstirinin geçici bir sürede ertelenmesine neden oldu.

      Bu durum ülkemiz için de, alınması gereken önlemlerin hızla uygulanma gereğini ortaya çıkardı. Bizde de birçok spor olayları ertelendi ama Türkiye Basketbol ligleri ve futbol ligleri müsabakaları, seyircisiz oynanma kararı doğrultusunda geçtiğimiz hafta devam etti. “Neden ertelenmiyor” sitem ve itirazları olmasına rağmen, futbolumuzun yönetimini üstlenen TFF’nin kararıyla devam ettirildi.

      Seyircisiz, boş tribünler önünde oynanan ilk karşılaşmalar geçtiğimiz hafta yapıldı. Seyircisiz futbolun ne kadar heyecansız olduğunu çok net gördük. Futbolcuların kafalarının takılı olduğunu da çok net gözlemleyebildik. Bu heyecansız haftada, şampiyonluğun önemli adaylarının birbirleriyle karşılaşmaları ve özellikle adı büyük derbi karşılaşmalarımızdan biri oynandı. Sesiz, bomboş tribünler önünde oynanan  Galatasaray-Beşiktaş karşılaması saha sessizliğinin etkisinde, amaçsız bir karşılaşma olarak 0-0 berabere sonlandı.

      Yine hafta sonu, bir başka önemli karşılaşma da, boş tribünler önünde sessiz sedasız oynandı. Şampiyonluk adaylarından Trabzonspor ve Başakşehir de, amacını hissettiremeyen bir karşılaşma da 1-1 berbere kaldılar, şampiyonluk yolunda, ikişer önemli puan kaybettiler. Şampiyonluk kovalayan Sivasspor da yine seyircisiz bir maç oynadı ve bu seyircisiz maçta Antalyaspor’a 1-0 mağlup oldu.

      Bu heyacansız seyircisiz oynanan karşılaşmaların sonuçları, son sekiz haftaya girerken lig puan durumuna nasıl yansıdı bir bakalım.

      Hafta içinde, erteleme maçında Malatyaspor’u mağlup eden Trabzonspor; topladığı 53 puan ve averajla, aynı puanlı Başakşehir’in önünde haftayı lider olarak tamamladı.

      Üçüncü Galatasaray; 50, dördüncü Sivasspor; 49, beşinci Beşiktaş; 44, altıncı Alanyapor; 43 ve yedinci Fenerbahçe 40 puanla, seyircisiz oynanan futbol ortamında şampiyonluk kovalamaya çalışacaklar.

      Geride sekiz hafta ve tamıtamına 24 puan var ve ortadaki bu puanlardan alabileceklerini alabilmek için mücadele edecekler. Ama en ilginci; sessiz, seyircsiz ortamda heyecansız oynanmaya devam edecekler.

      TFF’nin kararına saygı duymaktan başka seçeneğimiz yok. Bu arada, koronavirüs salgınının ülkemizde de kendini gösterdiğini ve bu durumun, maçlara seyircisiz devam edecek olan sporcuları, özellikle yabancı futbolcu, basketbolcu ve voleybolcuları çok rahatsız ettiğini de göz ardı etmeyelim.