SİMPSONLAR'I İZLE GELECEĞİ ÖĞREN

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Dünyaca ünlü kült çizgi film Simpsonlar (The Simpsons) kehanetleriyle sosyal medyaya konu olmaya devam ediyor.

Dünyaca ünlü kült çizgi film Simpsonlar (The Simpsons) kehanetleriyle sosyal medyaya konu olmaya devam ediyor. Efsane çizgi dizinin hayranları, dizinin ABD'deki son durumu da bildiğine dikkat çekti. Trump yanlılarının Washington'daki Kongre Binasını basması olayında, üstü çıplak, kafasında bir miğfer olan göstericinin görüntüsü ile Simpsonlar'da üzerinde "Vali" yazan bir kuşak taşıyan miğferli adamın yan yana görüntüsü, sosyal medyada en çok paylaşılan görseller arasına girdi. Sosyal medyada en çok paylaşılan görsellerden bir diğeri de Kongre Binasına giren yağmacılardan kürsü çalan adamın fotoğrafı ile Homer Simpson'ın heykel çaldığı sahneden bir kare oldu. ABD'de "iç savaş 2021" etiketiyle atılan tweet'lerde, Simpsonlar dizisinde 20 Ocak 2021'de Homer Simpson'ın bir evin çatısında elinde silahla beklediği hali paylaşıldı. 20 Ocak ayrıca Trump'ın başkanlığı Joe Biden'a teslim edeceği yemin töreni günü. Dizi, Donald Trump'ın başkan seçileceği konusunu önceden işlemesinin yanı sıra Trump'ın öldüğü iddialarıyla da gündeme gelmişti. Ancak ölüm tarihi olarak işaret edilen 27 Ağustos 2020’de Trump, 3 Kasım'da yapılacak 59. başkanlık seçimleri için aday gösterilmişti. ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüse yakalandığını duyurmasının ardından Simpsons kehanetlerindeki ölüm sahnesi bir kez daha gündeme geldi. Demekki Simpsonlar geleceği tasarlıyor...

ONLINE MÜZELER İLGİ GÖRÜYOR 

Kovid-19 ile beraber müze ve ören yerleri ziyaretleri askıya alınırken, sanal müzeler vatandaşların uğrak noktası oldu. Pandemi döneminde 11 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlayan sanal müzeler arasında, Göbeklitepe, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Efes Ören Yeri, Troya Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi en fazla ziyaretçi ağırlayan yerler oldu. Müzeler ile alakalı basına yansıyan haber adetlerini inceledi. Dijital basın arşivinden derlediği bilgilere göre bu yıl müzeler ile alakalı basına 33 bin 266 haber yansıdığı tespit edildi. Sanal müzeler ile çıkan haber adedi ise 824 olurken, Göbeklitepe ve Troya Müzesinin haberlerde ön planda olduğu kaydedildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden elde ettiği bilgilere göre, müze ve ören yerleri ziyaretçi sayıları belli oldu. Böylelikle son açıklanan 2019 verilerine göre Türkiye’de müze ve ören yerlerinin toplam ziyaretçi sayısı 35 milyon 48 bin 417 olarak belirlendi. 2019 yılındaki bu ziyaretlerinde bir önceki yıla oranla yüzde 24 arttığı kaydedildi. 2020 yılında başlayan pandemi dönemi ile birlikte fiziksel ziyaretlerin yerini sanal müze ziyaretleri alırken, sanal müze atağıyla birçok ziyaretçi evlerinden müzeleri gezme fırsatı elde etti.

YANLIZ KALAN BİR ADAMIN GEL ÇAĞRISI 

Müzisyen Birkan Nasuhoğlu, geçtiğimiz günlerde GTR Müzik etiketiyle yayımladığı şarkısı ‘GEL’in video klibini 26 Aralık Cumartesi dinleyicisiyle paylaştı. Giden sevgiliye "geri dön" çağrısında bulunan ‘GEL’in sözü, müziği ve düzenlemesi Birkan Nasuhoğlu imzası taşıyor. Yönetmenliğini Murat Joker'in üstlendiği klip Çatalca'da çekildi. Klip, zengin ağaç florasına sahip ormanda ve deniz kenarında, gece sahneleri ise İstanbul'da çekildi. Havanın soğuk ve hafif yağışlı olmasına rağmen, aralıksız 14 saat süren çekimlerin gündüz dış mekân sahnelerinde Birkan Nasuhoğlu'nun oyunculuk performansı göz doldurdu. Yalnız kalan bir adamın yalnızlığının içinden çıkmak için yaptığı çağrının sinematografik olarak anlatıldığı sahneler, yine etkileyici bir video klibin ortaya çıkmasını sağladı. 2020 yılında yayımladığı ‘Gülmedi Kader’, ‘Diken’, ‘Hiç Durmadan’, ‘Ne Yapayım Bari’, ’Yuva (akustik) ‘Yeni Bir Kan’ ile müzik serüvenine güçlü devam eden Nasuhoğlu, son teklisi ‘Gel’in kayıt sürecini GTR Deneyevi Stüdyoları'nda Alper Anık ve Mahmut Albulak ile tamamladı. Parçanın miks’ini Mahmut Albulak, mastering'ini John Davis yaptı. Her çalışmasında beklentiyi yükselten ve merakla beklenen Birkan Nasuhoğlu’na şarkının vokalinde Gökhan Türkmen eşlik etti.

GÜNÜN SÖZÜ:

ÖNEMLİ OLAN AKILLI OLMAK DEĞİL, AKLI YERİNDE VE ZAMANINDA KULLANMAKTIR.

RENE DESCARTES