SİNCAR'DA "PKK-HAŞDİ ŞABİ" TİYATROSU

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
DEAŞ saldırıları sırasında bölgeye gelen terör örgütü bölgede o günden itibaren alan kontrolü sağlıyor.

Irak’ta merkezi Bağdat hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), terör örgütü PKK'nın Sincar'daki varlığını sonlandıracak anlaşmayı Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 9 Ekim'de imzalamıştı. 3 Aralık’ta Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tahsin Hafaci, Irak’ın resmi haber ajansına yaptığı açıklamasında da, "Merkezi yönetim ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında yapılan anlaşmaya göre, Sincar'da araziyi kontrol etme ve güvenliği sağlama görevi federal güçlerindir." demişti. Aralık ayının ilk günlerinde sözde bir grup PKK-YBŞ militanları Sincar’dan Kandil Şiladze bölgesinde geçişleri gözlemlendi. Yine ilçenin 5 km dışında kırsal ve dağlık alanda bulunan mevcut PKK noktalarına ilçeden terörist çıkışları oldu. Ama sayıları 2 bin ile 3 bin arasında ifade edilen militanlar ilçe merkezinde varlıklarını sürdürüyor. Simgelerini indirseler de Sincar ilçe merkezindeki büyük polis karakolu hala boşaltılmadı. Sözde Sincar Asayiş Gücü diye adlandırdıkları birim ilçe de duruyor ve örgüt boşaltmayacaklarını açıkladı.

HAŞDİ ŞABİ İÇİNDE YENİ YAPILANMA

DEAŞ saldırıları sırasında bölgeye gelen terör örgütü bölgede o günden itibaren alan kontrolü sağlıyor. Sincar için 2018’de yeni bir güvenlik birimi kuruldu. 2014 yılında DEAŞ’la mücadele adı altında ilçeye gelen PKK-YBŞ sözde Şengal Savunma Güçleri adı altında ilçe ve çevresindeki kırsal-dağlık bölgede 2 bin üstünde militanla faaliyette idi. 2018’de PKK yapılanmaları Haşdi Şabi’nin de içinde olduğu yeni Sincar Güvenlik Yapısına dahil edildi. 2018’den bu yana, PKK’lı grupların ve güçlerin tamamının yer aldığı Fethu’l Mubin Tugayı’na bağlı olarak örgüt faaliyetini sürdürüyor. Sincar’daki durumların normalleşmesiyle 9 Ekim’de Bağdat- Erbil arasında yapılan anlaşmanın ardından Fethu’l Mubin Tugayı’nın adı Haşdi Şabi’deki 80’inci Tugay olarak belirlendi. Sincar’da bulunan Güvenlik Birliklerine bağlı yaklaşık 3 bin 500 militan bulunuyor. PKK-YBŞ’nin de içinde olduğu yapı maaşlarını ilçedeki Haşdi Şabi Heyeti’nden alıyor. Son düzenleme ile bu yapılar Haşdi Şabi’ye bağlandı. 9 Ekim’de yapılan Sincar anlaşması ile ilçe de Iraklı olmayan tüm gayri meşru yapıların Sincar’dan çıkarılması gerekiyordu.

Anlaşmadaki güvenlik başlığının A fıkrası, Sincar’daki güvenliğin sorumluluğunu tamamen yerel polis, ulusal güvenlik birimi ve istihbaratın üstlenmesini, tüm silahlı unsurların (pkk_ybş) Sincar ilçesi dışına çıkarılmasını içeriyordu.

PKK İLÇEDE İSİM DEĞİŞTİREREK KALDI

Sincar’a merkezi yönetime bağlı asker ve polislerin girmesine rağmen PKK isimleri değiştirerek elinde tuttuğu resmi binalarda simgelerini kaldırmasına rağmen faaliyetlerine devam ediyor. İlçe ve çevresinde PKK-YBŞ’nin elinde olan diğer noktalarda halen simgeleri ve bölücü başı Abdullah Öcalan’ın posterleri duruyor.

TÜRKİYE’NİN SİNCAR HASASİYETİ

Türkiye DEAŞ saldırılarında ilçeden çıkan yerel halkın geri dönmesini ve bölgede PKK’nın kökünün kazınmasını istiyor. Örgüt yer ve isim değiştirerek varlığına devam ediyor. Şu an ne Erbil’in ne de Bağdat’ın PKK’nın sonlandıracak bir operasyonel güce sahip olmaması diğer bir sorun olarak ortada duruyor. Şimdi anlaşma gereği yeni bir yerel güvenlik birimi kurulacak. 2 bin 500 olarak açıklanan sayının bin 500’ü Dohuk’tan gelecek ve diğer bin unsur Sincar içinden olacak. PKK bir yandan yeni güvenlik yapısı içinde olacak mı sorulması gereken diğer bir sorunsal olarak duruyor.

Gelinen durum itibariyle Sincar’da PKK terör unsurlarının faaliyetleri devam ediyor. ABD-Rusya ve İran ile İsrail’in etki oluşturmak istediği kritik sınır bölgesinde Irak devleti egemenliğini tam anlamıyla sağlayamıyor. Türkiye’nin Pençe operasyonları ile askeri baskı oluşturduğu Irak kuzeyinde güvenlik sorunu devam ediyor. Telaferli Türkmenlerin evlerine dönmesi sürecinin konuşulduğu şu günlerde Sincarlı Yezidilerin evlerine dönmelerinin önünde en ciddi engel ilçedeki PKK varlığının devam etmesidir.