SİNCAR'DA PKK OYUNU

Faruk AKTAŞ 04 Ara 2020

Faruk AKTAŞ
Tüm Yazıları
PKK, ilk günden itibaren anlaşmaya karşı çıktı.

Irak’ta merkezi hükümet ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasında 9 Ekim’de varılan bir anlaşmaya göre nüfusunun büyük çoğunluğunu Ezidilerin oluşturduğu Sincar kenti, 5 yıldır işgal altında olduğu terör örgütü PKK’dan arındırılacaktı.

Anlaşmaya göre PKK’ya bağlı YBŞ adlı terörist grup ile az sayıdaki İran’ın desteklediği Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçleri Sincar’dan çıkarılacaktı.

Güvenlik merkezi hükümet ve Kürt yönetimine bağlı Peşmergelerden oluşan ortak bir birim tarafından sağlanacak, terör gruplarının çıkarılmasının ardından da bir yandan kentin yeniden inşasına başlanacak, bir yandan da PKK tehdidi nedeniyle 5 yıldır evlerine dönemeyen yaklaşık 400 Ezidinin ilçeye dönüşü sağlanacaktı.

Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde imzalanan anlaşmanın yürürlüğe giriş tarihi ise 1 Aralık olarak belirlenmişti.

PKK, ilk günden itibaren anlaşmaya karşı çıktı.

Önce Erbil ve Bağdat nezdinde girişimlerde bulunarak anlaşmanın iptal edilmesini istedi.

Bunda başarılı olamayınca bölgede kendisine yakın etkili aşiret liderlerini devreye sokarak yine Erbil ve Bağdat üzerinde baskı kurmaya çalıştı.

Bunlardan da sonuç alamayınca başta ABD ve çeşitli Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok yerde yandaşlarını sokaklara çıkararak anlaşmanın yürürlüğe girmesini önleme çabasına girişti.

Ancak PKK’nın tüm çabalarına rağmen gerek Irak Başbakanı Mustafa Kazımi gerekse de Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile Başbakan Mesrur Barzani yaptıkları açıklamalarda anlaşmadan geri dönülmeyeceğini vurguladı.

Kasım ayının ortalarından itibaren Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinden oluşan birimler Sincar’a yakın noktalarda konuşlanmaya başladı.

PKK’ya kenti terk etmesi yönünde çağrılar yapıldı.

Irak ordusu ve Peşmergeden güçleriyle çatışmayı göze alamayan PKK, anlaşmanın yürürlüğe girmesine iki gün kala kentin çeşitli noktalarındaki bayrak ve flamalarını indirdi.

PKK’nın Sincar’daki unsurlarından oluşan YBŞ tarafından “karakol” olarak kullanılan sekiz yapı da boşaltıldı.

Yani PKK, Sincar’ı tamamen terk ediyordu ki anlaşmanın yürürlüğe girmesine saatler kala bazı “eller” devreye girerek Iraklı yetkililerle PKK’lıları masaya oturttu.

O masadan, PKK’nın güya Sincar’ın dış güvenliğini sağlayan silahlı güçlerinin kentin dışına çıkması ancak içerde kendilerine “asayiş birimi” adı veren unsurlarının ise ilçede kalmaları kararı çıktı.

 Söz konusu asayiş birimlerine ait üç yapılanmanın da korunmasına karar verildi.

PKK, bu gelişmeyi yayın organlarında “Êzidxan Asayişleri görevlerine devam edecek” edecek başlığıyla duyurdu.

Bağdat ise 1 Aralık tarihi itibariyle anlaşmanın yürürlüğe girdiğini, PKK unsurlarının Sincar’dan çıkarıldığını öne sürdü.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tahsin Hefaci, Irak resmi haber ajansına yaptığı açıklamada, Sincar’daki silahlı grupların tamamının, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan anlaşma gereği, ilçe merkezinden çıktığını söyledi.

Hefaci, PKK’ya bağlı silahlı grupların Sincar’dan çıkışının diyalog yoluyla sağlandığını belirtti.

Hefaci’nin diyalog dediği yukarıda dile getirdiğimiz anlaşmanın yürürlüğe girmesine saatler kala Iraklı yetkililerle PKK’lılar arasında varılan anlaşma.

Türkiye başından beri gelişmeleri yakından takip ediyor.

Ankara, Iraklı yetkililerin PKK’nın Sincar’dan çıkarıldığı yönündeki açıklamalarına karşı ihtiyatlı.

Anadolu Ajansının haberine göre, Iraklı yetkililerin açıklamalarının aksine Türk güvenlik kaynakları durumun ihtiyatlı şekilde takip edildiğini belirterek, henüz teröristlerin bölgeden çıktığını teyit etmedi.

Bu son dakika gelişmesinden rahatsız olan sadece Ankara değil.

Bölgesel Kürt yönetiminden de benzer yönde açıklamalar geldi.

Erbil merkezli BasNews gazetesine açıklamalarda bulunan KDP’nin Sincar sorumlusu Şingalê Qadir Qaçax, Bağdat ile Erbil arasında varılan Sincar anlaşmasının yürürlüğe girmediğini söyledi.

PKK’nın ellerindeki en büyük polis merkezini Irak güçlerine teslim etmediği ve bölgeyi terk etmediğinin altını çizen KDP’li yetkili, “PKK, Irak federal polislerin üniformasını savaşçılarına giydirerek bölgede gizleniyor. Sincar’dan tamamen çekilmiş değiller” dedi.

Söz konusu anlaşmanın garantörünün BM olduğunu anımsatan KDP’li yetkili, mevcut durumun BM yetkilileri tarafından da bilindiğini ancak buna göz yumulduğunu da vurguladı.

KDP yetkisinin söylediği gibi PKK’nın bazı unsurları “asayiş birimleri” adı altında kentte kalmaya devam ediyor.

İlçe dışına çıkan PKK’nın silahlı unsurları da bölgeden uzaklaşmadı.

Onlar da birkaç kilometre ötedeki Sincar dağına yerleşti.

Netice itibariyle Bağdat da Erbil de son dakikaya kadar PKK’nın bölgeden çıkarılması konusunda kararlıyken, çatışmayı göze almayan PKK da “pılını pırtını toplamış” gidiyorken, yukarıda belirttiğimiz gibi son dakikada “bir eller” devreye girerek PKK’nın Sincar’da kalmasını sağlamış oldu.

O elin kimin eli olduğunu tahmin etmek ise çok güç değil.

O elin Joe Biden ekibinin eli olduğuna kuşku yok.