Soylu ile Türk Dünyası

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Pasaportları olmayan veya pasaport süresi bitmiş olan kişiler ile maddi durumu iyi olmayan soydaşlarımızın uçak bileti alarak giriş-çıkış yapmaları mümkün görülmemektedir.

İçişleri bakanı Süleyman Soylu İstanbul’da 2019 yılında Türk Dünyası STK’ları ile sık sık bir araya geldi. En geniş kapsamlısı ise Süleyman Soylu, 2 Haziran tarihinde Yenikapı’da düzenlenen “Türk Soylu Kardeşlerimizle İftar” programıdır. Binlerce Türk soylu bakanı can kulağı ile dinlediler.

 Burada Soylu, “Bugün Türkiye’de Ahıska Türkleri, Uygur Türkleri, Bulgaristan Türkleri, Batı Trakya Türkleri, Irak Türkmenleri, Afganistan Özbek ve Türkmenleri ile diğer Türk soylu gruplardan bugüne kadar toplamda 89 bin 951 kişiye insani ikamet izni, 57 bin 902 kişiye de uzun dönem ikamet izni düzenlenmiştir. Bu kardeşlerimizin ülkemizde kalış, çalışma izni, sağlık hizmetlerine erişim ve sosyal güvenlik konuları ve Türk vatandaşlığına kabul işlemlerinde yasalarla sağlanmış kolaylıklara erişimleri sağlanmıştır. Kapımız ve gönlümüz size 24 saat açıktır. Eksiklik çekmeyiniz bütün göç idareleri emrinize amadedir. Çocuklarınızı bu ülkede hür bir şekilde okutunuz. Dünyada yapacak çok işimiz, dünyaya verecek güçlü Türkiye mesajımız ve kardeşlik mesajımız var.” dedi.

 Bu topraklarda Türk soylu olan kişilerin kendileri için ayrıcalıklı olduğunu vurgulayan Soylu, “Bugüne kadar yaptığımız hizmetlerin daha önemlisi ve daha büyüğünü, emrinize amadeyiz, çocuğunuz çocuğumuzdur, onun eğitimi de onun sağlığı da bizim çocuğumuzun eğitimi ve sağlığıdır. Vatandaşlık konusunda da bizim bakışımız aynıdır. Hiçbir endişe içerisinde olmayın. Bu konuda elimizdeki her imkanı lehinize kullanacağımızı ve bu topraklarda kardeş bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vatandaşı olarak yarına adım atacağınızı bilmenizi istiyorum.” diye konuşmuştu.

 Mağduriyetler oluşmaya başlandı

Süleyman Soylu’nun bu konuşması yüreklere su serperken günümüze gelindiğinde birçok aksaklıklar yaşanmaya başlandı. Özellikle idare tarafından ülkelerine giriş çıkış yapmaları gerektiği söylenen insani sığınmacılar oluyor. Birincisi bir insani ya da geçici sığınmacı ülkesine gidemez. Zaten ülkesinde yaşayamadığı için Türkiye’de insani nedenlerden bulunuyor. Pasaportları olmayan veya pasaport süresi bitmiş olan kişiler ile maddi durumu iyi olmayan soydaşlarımızın uçak bileti alarak giriş-çıkış yapmaları mümkün görülmemektedir. Bir kişinin yurt dışına çıkıp tekrar giriş yapması için en az yaklaşık 600 - 700 dolar para sarf etmesi gerekmektedir. Bu miktara sınırlarda alınan paralar dâhil değildir. 4 kişilik bir ailenin yapacağı gider yaklaşık 3000 USD dolar civarındadır.

Yine ülkeden çıkış ve ülkeye giriş yapılmaması halinde birçok Türk soylunun ülkelerinde tutuklu kalma ya da baskı yaşama riski bulunmaktadır. Bunu en belirgin Uygur Türkleri ile Afganistan Türklerinde görmekteyiz.

Yine 01.10.2019 tarihinde ikamet süreleri dolacak olan Türk soyluların insani ikamet sürelerinin otomatik uzatılacağını, bundan böyle kardeşlerimizin ikamet sorunları yaşanmayacağını Bakan Süleyman Soylu tarafından 2018 yılı İstanbul’da Bayram Buluşması esnasında ifade etmiştir.

Okul çağına eren çocukların okul kayıt işlemleri ellerinde ikamet belgesi olmadığından yapılamamaktadır. 2019 yılında yapılan çalışma ile 19.567 kişilik listede adı olan parmak izi alınan veya kimlik numarası alan kişilerin insani ikamet başvurularının kabul edilmiş ancak işlemleri göç dairesinde askıda kalmış sonuçlanmamıştır. Bu Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla uyuşmamaktadır. Bu dosyalar yeniden açılarak mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basına açıklanmayan yüzlerce insani gereklilikten dolayı aileler için talimatlı uygulamaları var. Türk soylular adı Türkiye olan devletimizde ve Anadolu topraklarında ANA şefkatini hissetmek istiyorlar.