Vakıf Katılım web

SPORUMUZDA 2020'DEN KALANLAR

Fehmi KETENCİ 07 Oca 2021

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Kovid-19 gölgesinde yaşananları ve konuşulanları ile gözdemiz futbolumuzda işlerin pek de iyi gitmediğini söyleyebiliriz.

      Olayları, sahalardan, parkelerden yansıyanları ile “2020 sporumuz için nasıl geçti”nin değerlendirmesine baktığımızda durumumuzun pek de parlak olmadığını görebiliriz.

      Kovid-19 gölgesinde yaşananları ve konuşulanları ile gözdemiz futbolumuzda işlerin pek de iyi gitmediğini söyleyebiliriz. Kulüpler bazında, yurt içinde artık alışkanlık haline gelen Süper Ligimizde işler, iki ileri, bir geri kıvamında gidiyor gibiydi ama, 2020 yılı başlarında, önce Çin’de başlayıp 2020 Mart ayı ortalarında ülkemizde kendini gösteren, ilk vakasıyla adından sözedilmeye ve doğal olarak da Süper Ligimizi etkilemeye başladı bir süreç.. Ligler bir süre iptal edildi. Daha sonra ise, seyircisiz oynanması suretiyle yeniden başlatıldı. Seyircisiz oynanan Süper Ligimizde pek tat kalmamıştı ama, ligimizin büyük takımları finansal Fairplay darboğazının yanı sıra TTF’nin iyice sıkıştırmaya başladığı “Harcama Limitleri” kıskacıyla, en önemlisi iyice dayanılmaz hale gelen borçlarıyla uğraşırken, bu konuda pek sıkıntısı olmayan Başakşehir, işi iyice ciddiye alarak, sorunlarla boğuşan dört büyüklerin arasından sıyrılarak oynadığı oyun ve yaptığı mücadele ile Süper Lig Şampiyonumuz oldu.  

      Ülkemizde, Kovid-19 gölgesinde liglerimizi tamamladık ama işerin iyi gidiyor gibi göründüğü liglerimizdeki durum pek de iç açıcı değildi.. Futbolumuz asıl olması gereken yerden iyice uzaklaşmaya, ululararası alandan iyice silinmeye başlamıştı. Uluslararası alanlarda şu sıralarda tamamen yok gibiyiz.,

      Geçen yılın sürpriz Şampiyonu Başakşehir, Şampiyonlar Ligi Grubu’nda elinden geleni yapmaya çalıştı ama Manchester United’den sahasında aldığı bir galibiyettle yetindi ama gruptan çıkamadı. Avrupa’da ülke puanlarımıza katkı için Başakşehir’in alacağı puanlar işimize yarayacaktı, Başakşehir o konuda elinden geleni yaptı. Avrupa Kupasında ikinci tura çıkabilen Başakşehir puan için tek umudumuzdu. Avrupa ülkeler sıralamasındaki yerimizin belirlenmesi için Başakşehir’in alabileceği puanlar bizim için altın değerindeydi ama istediğimiz olmadı.

      Avrupa futbol arenasında futboldaki yerimizin değerini koruyacak, bu konuda tek umudumuz olacak EURO 2020’de finallerine kalamadık. Kalamadığımız gibi çok daha kötü bir sonuçla karşılaştık. Şenol Güneş yönetiminde, genç kuşaktan oluşan ve çok başarılı olacak diye umut bağladığımız ulusal takımımız, 2020 elemelerine girdiği

B Grubu’ndan çıkamadı. B Grubu’ndan çıkamadığımız gibi, bir alt grup olan C Grubu’na düştük. Bir başka deyişle; Avrupa Uluslararası Ligi’nde küme düştük.

      Kısacası 2020 Uluslararası Futbol aranasındaki futbol yaşamımız hiç de umduğumuz gibi geçmedi. Aslında gelecek için çok fazla umut beslediğim, ağırlıklı olarak genç kuşaktan oluşan Ulusal Futbol Takımımızdan çok daha fazla şeyler bekliyorduk ama, maalesef ki başaramadılar. Burada şunu söylemekde de vazgeçip haksızlık etmeyelim.

İyi, çoğunluğu Avrupa görmüş, ülkemiz dışında oynadıkları takımlarda başarı öyküleri yazan bu genç kuşağa güvenmeye devam etmekten de vazgeçmeyelim.

      Bu arada 2020 yılının en çok konuşulanlarından TFF’yi, MHK’yi, hakemlerimizi, yaptıklarını, yapamadıklarını ve özellikle iyice içinden çıkılamaz hale getirilen “VAR” uygulamalarıyla ilgili o kadar çok yazacağımız var ki. Onları da gelecek haftalarda anlatacağız.

      2020’de basketbola söyleyecek pek fazla bir şeyimiz yok. Beş yıldır Avrupa Basketbolu’nda marka olan Fenerbahçe artık Efsane Koç Obradoviç yönetiminde değil. Yeni Koç İgor Kokoskov taa uzaklardan NBA’den gelen bir çalıştırıcıydı. Yeni koç yönetimindeki Fenerbahçe Kovid-19’un baskısı altında seyircisiz oynamak zorunda olunca yıla pek de iyi başlayamadı. Onyedi karşılaşmada yedi galibiyet on mağlubiyet alarak toparlanmaya çalışıyor.

      Fenerbahçe’nin yanı sıra; Ergin Ataman yönetiminde, Turkish Airlines Euroleauge’de çok başarılı olan Efes’de Avrupa Basketbolu’nda çok iyi giden bir marka durumundaydı. Geçtiğimiz yıl çok iyi bir sezon geçirdi, yeni sezonda da aynı başarılarını sürdürecek gibi. Avrupa Basketbolun korkulan takımları arasında yerini almış durumdalar.

      Kısacası, Avrupa Basketbolu’nda başarıyla yoluna devam eden iki güzide kulübümüz adımızı zirvede tutuyorlar.
      2020’den kalanlar başarısızlık mı yoksa başka yapay oluşumların arkasına sığınılan dış etkenlerin yarattığı sanal nedenler mi? Tabii ki; Kovid-19 belasının üzerimize çöreklendirdiklerini ve yaşattıklarını asla unutamayız.
      Bunlar yeni yıla daha ne kadarıyla uzayacak bilemiyoruz. Berbat, sorunlu bir yıl olan 2020’den “geride kalan” diye yazdıklarımın azıcık bir bölümü bunlar.
      Devam edeceğiz.