​SUDAN, ÇAD, TUNUS VE SONRA FRANSA, VATİKAN

İlnur ÇEVİK 28 Ara 2017

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Sudan, Çad ve Tunus'a yaptığı dört günlük resmi geziyi bitirdi ve yurda döndü.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Sudan, Çad ve Tunus’a yaptığı dört günlük resmi geziyi bitirdi ve yurda döndü.

Her dakikası dolu dolu geçen bu gezilerde düzinelerle anlaşmalar imzalandı ve Afrika’nın kilit ülkelerinden biri olan Sudan ile ilişkiler ciddi bir şekilde ileri safhalara taşındı… Türkiye Sudan ile tarım, turizm, inşaat ve savunma alanlarında bir sürü anlaşma imzaladı ve Sudan da büyük işler yapmaya namzet… Tarıma müsait ama işlenmemiş alanları TİGEM işletecek. TİKA da Savakin adasını ihya edecek.

Bu arada önemli bir ayrıntı ortaya çıktı… Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir İslam ülkeleri zirvesine katılmaya İstanbul’a geldiğinde La Hey’de bulunan Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi Sudan liderinin savaş suçlusu olarak tutuklanıp La Hey’e gönderilmesini istemiş, Türkiye de bu talebi ret etmiş…

Çad ise Türkiye’nin yeni projesi. Bu çöllerle kaplı dev ülke ve cüce nüfusu çok fakir, imkânları Fransızlar tarafından sömürülmüş ve tüketilmiş. Türkiye, Çad’ın elinden tutup ülkenin ayağa kalkmasına yardım edecek. TİKA burada müthiş bir külliye kuracak.

Tunus ise Kuzey Afrika’da bir istikrar adası… Köklü ilişkilerimiz olan bu ülke ile hem İslam dünyasını sorunları hem de bilhassa tarım alanında yapılacak iş birliği görüşüldü, anlaşmalar imzalandı ve dostluk bağları güçlendirildi.

Yani Cumhurbaşkanımız bir kere daha Afrika’da dostluk bayrağını dalgalandırdı ve bu kıtaya Türkiye’nin damgasını sömürüye karşı el ele kazan kazan prensibi çerçevesinde iş birliği prensibi ile vurdu.

Buraların halklarında Türkiye’ye karşı o sıcak muhabbeti gördük, yaşadık.

Şimdi Türkiye’ye dönüp yine iş yapma zamanı.

Kudüs konusunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki başarı orada kalmamalı. Türkiye artık B, C ve hatta D planlarını devreye sokması gerekiyor. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile önce telefonla görüşüp sonrada Paris’i ziyaret etmeyi düşünüyor. Hatta bu konuda Vatikan’ı da ziyaret edip Papa ile Kudüs’ü görüşmesi gündemde.

Bu arada bir de Vladimir Putin ile bir araya gelip Suriye konusunda son rötuşların yapılması lazım… Hatta o arada S-400’lerin Türkiye’ye getirilmesi ile ilgili tarih de belirlenecek.

İşte size lider ülke!