SULTAN 2. ABDÜLHAMİT VE HATIRATLARI

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
33 yıl sürmüş bir hükümranlık. Çok yönlü bir padişah olmasının yanında bir o kadar da her daim gündemde olan bir hükümdar.

33 yıl sürmüş bir hükümranlık. Çok yönlü bir padişah olmasının yanında bir o kadar da her daim gündemde olan bir hükümdar. Olumsuz değerlendirmeler yapmak ise oldukça güç. Çünkü milleti için harcanan bir ömrün kahramanıdır. Şahsen ben 2.Abdülhamid siyasi felsefesini özümde benimsemişim  lakin bir yandan bizler tarafından  kutsanırken bir yandan kıyasıya eleştiriliyor bugün bile. Kızıl Sultan ile Ulu Hakan sıfatları arasında parlayan bir ‘yıldız’ o. Bana göre Ulu Hakanlar Hakanı Abdülhamid Han Vatanını seven bir şahsiyetti. Ve Tahsin Paşa, 1894-1908 yılları arasında Yıldız Sarayı’nda Mâbeyn Başkâtipliği görevinde bulunmuş, Osmanlı son döneminin en önemli bürokratlarından ve Sultan II. Abdülhamid’i en yakın tanıyan isimlerden biridir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında kaleme aldığı hatıratı, Milliyet gazetesi tarafından tefrika edilmiş, daha sonra da kitap olarak yayınlanmış ve epey ses getirmiştir. Ancak gerek tefrika edilirken, gerekse kitaplaşma safhasında ortaya çıkan okuma yazma hataları esere kısmen gölge düşürmüştür. Bu kitap ciddi bir “metin tadilatı” görmüş  ve “sahih” bir hale gelmiştir. Tarihsel kadim şahsiyet olan Tahsin Paşa’nın, yine bir diğer Sultan II. Abdülhamid’i merkeze alarak yazdığı bu hatıralar, dönemi daha iyi anlamaya katkı sağlayacak niteliğiyle hâlâ kıymetli.

 40. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ilk kez 1982 yılında bir sinema haftası olarak düzenlenen İstanbul Film Festivali, bu yıl 40. yaşını kutluyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 40. İstanbul Film Festivali, 1 Nisan–29 Haziran tarihlerinde izleyicisiyle buluşuyor. Dünya sinemasının en çok konuşulan örneklerinden, sinemamızın yeni yapımlarına, uluslararası festivallerde prömiyer yapmış ödüllü filmlerden klasiklere ve yeni keşiflere, aralarında efsane yönetmenlerden iz bırakan başyapıtların ve kült filmlerin de bulunduğu zengin programıyla bu yıl pandemi şartlarını da gözetmeye devam ederek Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına yayılıyor. 40. İstanbul  Film Festivali 1 Nisan’da festivalin çevrim içi gösterim platformu filmonline.iksv.org’da başlıyor. Nisan ve Mayıs ayları boyunca her perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günü yeni filmler gösterime girecek. Festivalin Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması 20-29 Mayıs’ta çevrim içi ve pandemi koşullarına bağlı olarak sinema salonlarında gerçekleştirilecek. Festivalin Uluslararası Yarışma ile Galalar bölümlerindeki filmler, Haziran ayında hem açık hava mekânlarda hem de sinema salonlarıyla çevrim içi platformda festival takipçileri ile buluşacak. Festival gösterimlerine kısıtlama ve uygulamaların el verdiği durumda yurt içinden ve yurt dışından konuk yönetmen ve oyuncuların katılımı da planlanıyor.

THE FIRST LADY DİZİSİNDE MİCHELLE OBAMA 

Beyaz Saray'dan yolu geçen başkan eşlerini ekrana taşıyacak olan The First Lady dizisi geliyor. First Lady’lerin kişisel ve politik hayatlarını da ele alacak olan dizinin birinci sezonun Eleanor Roosevelt, Betty Ford ve Michelle Obama üzerine odaklanması bekleniyor. Dizide Michelle Obama’yı Viola Davis’in canlandıracağı açıklandı. Showtime’da yayınlanacak dizide kendisine Davis’in hayat verecek olmasını Obama, “En mükemmeli. Buna değer olmadığımı düşünüyorum” diye yorumladı. Entertainment Tonight’a konuşan Obama, “Keşke Viola'nın oynaması gereken karakteri daha iyi yaşayabilseydim ama bu heyecan verici” ifadesini kullandı.57 yaşındaki eski First Lady, kendisini 55 yaşındaki Oscar’lı yıldızın oynamasına dair ayrıca, “Viola ne yaparsa tutkuyla ve enerjiyle yapar. Bu rol için daha azını yapmayacağını biliyorum” dedi. Aaron Cooley’in yaratıcısı olduğu dizide Barack Obama’yı O-T Fagbenle oynayacak. Dizi, 2021 yılı içinde yayında olacak.

REFİK ANADOL SERGİSİ

Refik Anadol Studio’nun İstanbul’da bugüne kadar gerçekleşen en kapsamlı kişisel sergisi “Makine Hatıraları: Uzay”, astronomik araştırmaların insanlık tarihindeki yerini gözler önüne seren ve uzaya ışık tutan yeni bir bakış açısı sunuyor. Medya sanatçısı Refik Anadol’un daha önce sergilenmemiş son dönem çalışmalarının yer alacağı, yeni kişisel sergisi; “Makine Hatıraları: Uzay”, Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW, Samsung Galaxy S21 Serisi ve TurkishBank ana sponsorluğunda hayata geçiyor. “Makine Hatıraları: Uzay”, 18 Mart’ta gerçekleşecek ve davetiyeyle gezilebilecek ön izlemenin ardından, 19 Mart - 25 Nisan 2021 tarihleri arasında pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında PİLEVNELİ Dolapdere’de ücretsiz olarak izlenebilecek. Covid-19 tedbirleri dolayısıyla hafta sonu kısıtlamalarında değişiklik olması durumunda sergi pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 arasında gezilebilecek. Bir süredir evreni, insan duyularını, makineleri ve belleği anlamak için kullandığımız, birbiriyle ilişkili anahtar kavramları, dijital sanat ve mimari merceğinden bakarak araştıran Anadol’un, İstanbul’da bugüne kadar gerçekleşen en kapsamlı kişisel sergisi “Makine Hatıraları: Uzay”, astronomik araştırmaların insanlık tarihindeki yerini gözler önüne seren ve uzaya ışık tutan yeni bir bakış açısı sunuyor.

GÜNÜN SÖZÜ 

ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN. 

MEHMET AKİF ERSOY