SURİYE KUZEYİNDE NELER OLUYOR?

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Milli Savunma Bakanlığı'nın Irak kuzeyinde 15 Haziran gecesi başlattığı Pençe-Kartal operasyonu ve devamında Haftanin bölgesine icra edilen Kaplan operasyonu aslında ABD'nin yürütmek istediği sürece net bir mesaj niteliğinde.

Türkiye son 48 saat içinde Pençe Kartal ve Kaplan operasyonları ile terör örgütü PKK alan kontrollerini sonlandırmaya devam ediyor. Bunun yanında ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve Fransız temsilciler önderliğinde toplanan Ulusal Kürt Meclisi (ENKS) ile terör örgütü PYD/PKK anlaşmaya vardı. ABD Irak kuzeyindeki 2003 senaryosunu Suriye’de uyguluyor. Süreç artık başka bir döneme girdi. Terör örgütü PKK ile ENKS bileşenler ABD’NİN son dönemdeki baskısıyla bu görüşmeleri gerçekleştirdiler. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu(SMDK) içinde yer alan Ulusal Kürt Meclisi’nin (ENKS) yaptığı bu çalışmalar SMDK tarafından kabul edilmiyor. Siyasi süreçte masada olan en üst çatı olan SMDK. Terör örgütü PKK/YPG ile ABD’nin zorlaması ile gelinen noktanın alanda uygulanabilirliği diğer bir soru işareti.

Milli Savunma Bakanlığı'nın Irak kuzeyinde 15 Haziran gecesi başlattığı Pençe-Kartal operasyonu ve devamında Haftanin bölgesine icra edilen Kaplan operasyonu aslında ABD’nin yürütmek istediği sürece net bir mesaj niteliğinde. Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Halkımızın ve hudutlarımızın güvenliğini tehdit eden PKK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirmek maksadıyla; Hava Kuvvetleri, ateş destek vasıtaları, ATAK Helikopterleri, İHA ve SİHA’larla desteklenen Komandolarımız, hava hücum harekâtıyla bölgeye intikal etmişlerdir.” dedi.

Kartal operasyonu ile Irak kuzeyinde 81 nokta ve 3 bölge aynı anda yoğun olarak ilk defa vuruldu. TSK Kandil, Mahmur ve Sincar’a eş zamanlı geniş bir hava harekatını gerçekleştirdi. Irak merkezi yönetiminin ülkenin kuzeyindeki PKK unsurlarına karşı yetersiz kalması sonucu örgüt ülkenin güneyine yayılmaya başladı. Kerkük’ün Tavuk ilçesinde dahi artan PKK varlığı dikkatlerden kaçmadı. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, dün çağrıldığı Irak dışişleri bakanlığında yetkililere terör örgütü PKK'nın çocuk katili olduğunu belirterek, “PKK, başı ezilmesi gereken ortak düşmandır.” diyerek Türkiye’nin kararlılığının devam edeceğini bildirdi.

Yıldız, “PKK, çocukları ve öğretmenleri katlediyor.” ifadelerini kullanan Büyükelçi Yıldız, terör örgütünün kutsal şehit kanının dökülmesinin müsebbibi olduğunu belirtti. Fatih Yıldız, “PKK, terör örgütüdür ve zehirden ibarettir. PKK, başı ezilmesi gereken ortak düşmandır.” ifadelerine muhataplarına birinci ağızdan iletti.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ise PKK ile mücadele de aktif rol almaktan kaçınarak sadece gelişmeleri izliyor. Mesud Barzani ve IBKY Başkanı Neçirvan Barzani kendileri içinde terör tehdidi olan PKK’ya karşı Türkiye’nin beklentilerini karşılayamıyor. Süleymaniye’de bulunan Talabani ailesinin başını çektiği KYB ise açıktan olmasa bile PKK’ya desteğine devam ediyor. 2014 yılının Ekim ayında Duhok’ta ENKS ve TEV-DEM’i anlaştıran Barzani en son terör örgütü PKK ile ENKS bileşenler ABD’nin himayesinde aynı masada toplatı. 2003 sonrası Fransa’nın ve ABD’nin başını çektiği Irak’ın kuzeyindeki 36 paralel oluşumu alanı şimdi Suriye kuzeyine aynı hat üzerinden uzatılıyor.

Tüm bu gelişmeler sırasında Türkiye’nin PENÇE Kaplan ve Kartal operasyonları ileride olası Büyük Kandil harekatı ile Mahmur ve Sincarı kapsayan Dicle Kalkanı Harekatı için net bir mesaj. Türkiye’nin güney sınırında bir terör üçgeni kuruldu. Türk Devlet aklında buna karşı PENÇE’sini gösterdi. 2020 yılı 21. Yüzyılda en çok konuşulan zaman dilimi olacak.