​SURİYE'DE FİNALE YAKLAŞILIRKEN…

İlnur ÇEVİK 17 Kas 2017

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gelecek hafta yeniden Soçi yolcusu…

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gelecek hafta yeniden Soçi yolcusu… Bunda şaşılacak bir şey yok çünkü artık Suriye’de finale yaklaşılıyor ve Soçi’de toplanacak Türkiye, Rusya ve İran zirvesi bu konuyu ele alacak.

Bu zirve Çarşamba günü… Ama bundan önce üç ülkenin dışişleri bakanları, daha sonra da genelkurmay başkanları bir araya gelerek olayın siyasi ve askeri boyutlarını tartışıp neticelerini, bulgularını başkanlara sunacaklar.

Suriye’de DEAŞ bitti. Hatta Amerikalılar PYD, YPG ve PKK üçlüsünü kullanarak kafa kesen DEAŞ teröristlerini Rakka’dan kaçırdılar ve Irak’a sürdüler… Ruslar, kaçırılan DEAŞ konvoyunu vurmak istedi ama Amerikalılar buna izin vermedi…

Şimdi iş artık Suriye’nin geri kalan bölgelerinde asayişin sağlanması, bundan sonra Suriye’de nasıl bir siyasi düzenin kurulacağının tartışılması olacak. Bu da Soçi’de görüşülecek.

Türkiye elinde yüz binlerce Suriyelinin kanı olan Beşir Esat ile bu işlerin olmayacağını, varılan anlaşmanın sürekli olamayacağını vurguluyor. Rusya ise, Esat rejiminin varılacak çözümün bir yerinde olması gerektiğini vurguluyor. İran da Rusya gibi düşünüyor… İşte burada bir ortak noktaya varmak lazım.

Türkiye’nin başka sıkıntısı ise Suriye’deki PKK yanlısı Kürt varlığı. Türkiye, Suriye’de Kürtlere karşı değil hatta Beşir Esat’a “Kürtlere vatandaşlık verin, onları yok sayarak yaşayamazsınız” diyen Erdoğan. Ama Türkiye, PKK’nın Kuzey Suriye’de Türkiye sınırına yakın bölgelerde cirit atmasına da karşı. Amerikalıların PKK’yı silahlandırmasına ne kadar karşı ise Rusya’nın PYD, YPG ve PKK ile flört etmesine de karşı. Bu grupların Rusya’da yapılacak bir Suriye toplantısına davet edilmesine de karşı.

Türkiye eninde sonunda PKK’yı Afrin’den çıkaracak adımları atacak ama burada Rusya’nın desteği lazım…

İran ise PYD, YPG ve PKK üçlüsünün Rakka’da at oynatmasına, Fırat’ın batısında konuşlanmasına sıcak bakmıyor ve açıkça bunların buradan atılıp bölgenin Şam rejimine geçmesini istiyor.

İşte bunlar da Soçi’de masada olacak…