​TARİHİN EN BÜYÜK AĞAÇLANDIRMA PROJESİ 73 MİLYON FİDAN DİKECEK

Gizem ŞENYURT 06 Kas 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Dünyanın akciğerleri olarak bilinen Güney Amerika'daki Amazon ormanlarını yok olmaktan kurtarmak için tarihin en büyük projesi başlatıldı.

Amazon2

Dünyanın akciğerleri olarak bilinen Güney Amerika'daki Amazon ormanlarını yok olmaktan kurtarmak için tarihin en büyük projesi başlatıldı. 1970'lerden beri küçülen Amazonlarda doğal hayat da ciddi tehdit altında. Conversation International'ın yürüttüğü projede 2023 yılına kadar Brezilya Amazonlarında 73 milyon ağaç dikilmesi planlanıyor. Dikilecek ağaçlar bölgenin yerli türleri arasından ekosisteme uyacak şekilde özenle seçildi. Tümü dikildiğinde 30 bin hektar alanı kaplayacak.

Proje, 2015 yılında imzalanan Paris İklim Antlaşması çerçevesinde verilen 2030 yılına kadar 12 milyon hektar alanın yeniden yeşillendirilmesi hedefine önemli katkı yapacak. Conservation International CEO'su Sanjayan, bölgenin 25 milyon sakini ile vahşi doğasını ve gezegenimizin geleceğini kurtaracak proje olduğunu söyledi.

Amazon havzası dünyadaki canlı çeşitliliğinin yüzde 10'unu barındırıyor. Conversation International, Amazonu kurtarmak üzere 60 milyon dolar fon ayıran Dünya Bankası'nın bir kuruluşu. 

İnsanlarla değil köpeklerle empati kuruyoruz

Köpekler2

Hayvan hakları dünya genelinde çok büyük bir sorun ve her gün hayvanlara eziyet, şiddet haberleriyle karşılaşıyoruz. Eğer siz de bu haberleri gördüğünüzde insana şiddet haberleri alınca hissettiğinizden daha fazla etkileniyorsanız yalnız değilsiniz. Northeastern Boston ve Colorado Boulder Üniversitelerinden araştırmacılar, insanların köpeklerle diğer insanlara oranla daha fazla empati kurduğunu ortaya çıkarttı. 

256 lisans öğrencisi ile yapışan araştırmada katılımcılara 1 yaşında bebek, 30 yaşında yetişkin, yavru köpek ve 6 yaşında bir köpeğin saldırıya uğradığını gösteren yalan haberler okuttu. Haberlerde kurbanların beyzbol sopası ile dövüldüğü ve kurbanın yaralarının ciddi olduğu söylendi. Araştırmanın hipotezi, mağdurun ne kadar korumasız olduğu düşünülürse o kadar fazla empati kurulacağıydı. Çıkan sonuçlar da bu hipotezi destekleyerek yavru köpek, bebek ve 6 yaşımdaki köpeğe duyulan empati oranlarının birbirine çok yakın olduğunu, yetişkin mağdura duyulan empatinin ise çok daha az olduğunu gösterdi. Diğer bir bulgu da kadın katılımcıların, erkeklere oranlara tüm mağdurlarla daha fazla empati kurduğu oldu.

Bu araştırmaya göre köpeklere, yetişkin insanlardan daha fazla empati duymamızın sebebi onları da bebekler kadar korumasız görmemiz. Köpekleri, kürklü bebekler gibi algılıyoruz. 

Araştırmanın çıkış noktası 2014'te ABD'nin Arizona eyaletinin Phoenix şehrinde yaşanan bir saldırı olayı. Olayda pit bull cinsi bir köpek, 4 yaşında bir çocuğa saldırarak ciddi yaraladı. Çocuk daha sonra bir dizi ağır ameliyat geçirmek zorunda kaldı. Mickey isimli köpeğin uyutulma tehdidi ile karşılaşmasının ardından internette başlatılan destek kampanyası sayfa 40 binden fazla beğeni alırken yaralanan çocuk için açılan destek sayfası sadece 500 beğeni aldı.

Başka bir olay ise kas gelişim bozukluklarına dikkat çekmek için yapılan farkındalık kampanyasında kullanılan iki farklı posterin aldığı reaksiyonlarda öne çıktı. Posterlerin birinde kas gelişim bozukluğu olan bir çocuk, diğerinde ise köpek fotoğrafı kullanıldı. Sonuçta kampanyanın köpekli görseli, çocuklu görsele göre iki kat daha fazla tıklandı.

Tabii bu sonuçlara bakarak şiddet gören hayvanların her zaman insanlardan daha fazla empatiyle karşılandığını belirtmek yanlış olur. Araştırmacılar, sonuçlardan yola çıkarak hayvanlara şiddetin önüne geçilmesi gibi ortak mağduriyetlerimiz ve şiddet sonucu oluşan acılara odaklanmanın fark yaratacağını söylüyor.