Vakıf Katılım web

​TARTIŞILAN KHK'DA TÜRKÇE SORUNU

Alican DEĞER 27 Ara 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Rakamlar verip kafanızı karıştırmayacağım.

Rakamlar verip kafanızı karıştırmayacağım. Hangi KHK olduğunu biliyorsunuz. Hani şu 15 Temmuz’da sokağa dökülüp demokrasiyi ve cumhuriyeti savunan halka güvence getirenden bahsediyorum. İşte oradaki geleceğe dönük ifadeler nedeniyle kıyamet kopuyor. Kimi “İç savaş”, kimi “Af” diyor. Bunlar siyasi tartışmalar. Siyasetin doğası tartışmak zaten. Ancak kesin olan bir şey var ki, bu KHK’da ciddi bir Türkçe sorunu var. Çünkü hükümet yetkileri sadece 15-16 Temmuz günlerini kapsadığını açıkladı. Hal böyle iken böylesi bir dilde kaleme alınıyorsa amaç hasıl olmamış. Daha doğrusu hasıl olmuş da anlam bozulmuş. Ek anlamlar yüklenmiş.

İşin temelinde meşru güç kullanma yetkisinin Devletin tekelinde olduğunu ve hiçbir devlet yapısının bu yetkiyi devretmeyeceğini bilirsek bu KHK ile yapılmak istenenin iddia edilen şeyler olmadığını anlayabiliriz. Ama bunun daha tane tane anlatılması gerekiyor. 

Yoksa işin içinden çıkmak zaman alıyor. 

BEYAZ ATLI PRENS TURİZMİ

İngilizler bu işi çok iyi bilir. Kraliyet düğünlerinin veya yaş günü kutlamalarının çok büyük törenlerle yapılmasını ve bu törenleri izlemeye yüzbinlerce turist gelmesini çok iyi organize ederler.

Şimdi İngiltere, daha doğru deyişle Birleşik Krallık yeni bir düğüne hazırlanıyor. Lady Di’nin küçük oğlu Prens Hary, Meghan Markle ile evleniyor. 

Kraliyet, devletin işleyişinde sembolik bir anlam taşısa da birçok İngiliz için saygı gören bir kurumdur. Hemen her yerde kraliçenin bir portresini görebilirsiniz. Kimi zaman gençliğine ait fotoğraflardır. 40 yıldır aynı yerde durduğunu gösterir solgunlukta.

Bu kez gelin onlar için alışılmamış bir nitelikte. Öncelikle daha önce evlenip boşanmış. Bu durumun geçmişte bir krallarını tahttan ettiği düşünülürse şaşırtıcı geliyor kimilerine. 

Sonra Meghan Markle bir melez. Üstelik Musevi. Yani Kraliyetin kendi sınırlarını çok aştığı ortada. Ancak bu evliliğin verdiği mesajlar da son derece olumlu.

Şimdi harıl harıl 19 Mayıs’ta gerçekleştirilecek düğüne hazırlık yapılıyor. Kimileri yapılacak masrafın 2,5 milyar doları bulacağını ileri sürüyor. Ama emin olun ülke bu düğünü izlemeye geleceklerden çok daha fazla para kazanacaktır. Üstelik tanıtıma yapacağı katkı da para ile ölçülemez bile.