​TELAFER OPERASYON HARİTASI ÜZERİNDEN…

Abdullah AĞAR 27 Ağu 2017

Abdullah AĞAR
Tüm Yazıları
​​​Irak Müşterek Operasyonlar komutanlığına bağlı Savaş Medya Ofisinin Yayınladığı haritaya göre Telafer Operasyonuna şu güçler katılıyor

Irak Müşterek Operasyonlar komutanlığına bağlı Savaş Medya Ofisinin Yayınladığı haritaya göre Telafer Operasyonuna şu güçler katılıyor:

ORDU: Irak ordusuna bağlı 9ncu, 15nci, 16ncı TÜMENLER ile istihkam, topçu, NBC ve levazım gibi muharebe hizmet destek birimleri... (Haritada KOYU YEŞİL OKLARLA ve sağda sütunda yeşil yazıyla gösterilmiş.)

TERÖRLE MÜCADELE BİRLİKLERİ: Özel Op. K.lığına bağlı 1 ve 3ncü TUGAYLAR (Haritada SİYAH OKLA ve sağ sütunda siyah yazıyla gösterilmiş.)

FEDERAL POLİS: Acil Müdahale Tümeni ile 6ncı ve 1nci Polis TÜMENLERİ (Haritada MAVİ OKLA ve sağ sütunda mavi yazıyla gösterilmiş.)

HAŞDİ EŞ ŞABİ: Bedir ve Sistaniye bağlı 2, 3, 4, 5, 6, 10, 11, 17, 26, 43, 47, 53 nolu Haşdi eş Şabi Güçleri... (Haritada AÇIK YEŞİL OKLARLA ve sağ sütunda yeşil yazıyla gösterilmiş.)

Görüldüğü gibi Haşdi eş Şabi Güçleri “iddia ve söylevlerin aksine” TELAFER OPERASYONA KATILIYOR. (Doğu ve Batıdan mihverlerinde Telafer'e giriş yapmışlar.)

Operasyon karargahının ise KARATEPE'de olduğu gözüküyor. (Haritada alt ortada sarı ile yazılmış Telafer yazısının hemen solunda bayrakla gösterilmiş.)

Haritanın sağındaki yazı sütununda operasyona destek veren KOALİSYONA AİT GÜÇLERDEN bahsediliyor, ancak haritada işaretleme yapılmamış. Bununla birlikte ABD’nin Telafer’in doğusunda üslendiği, topçu ateş desteği verdiği, ayrıca Telafer yakınlarında bir üs inşa ettiğine dair bilgiler mevcut.

21055099_10155832194443094_2355199010281929498_o

Haritada:

YEŞİL ALANLAR: Kurtarılan,

GRİ ALANLAR: DEAŞ,

KIRMIZI ALANLAR: Temas ve çatışma noktaları...

Bu haritada DEAŞ’ın ikiye bölünmüş olduğu, aşağıdaki alanın “Telafer Kıraç’ı”, diğer alanın ise Telafer Kalesi merkezli “Eski Telafer” olduğu anlaşılıyor.

Telafer Kıraçı’nın böyle bir güç karşısında Yeşil alana dönüşmesi kolay. Ama Eski Telafer; dar yolları, bitişik nizam evleri, labirent sokaklarıyla, oluşmuş yığıntılar… Yapılan hazırlık, yaşanan kıskaçla sonuna kadar direnecek gözüküyor.

Bu aynı zamanda zaten YIKIK olan Telafer, çok daha büyük bir YIKIM yaşayacak demek. Sahadan gelen bilgilere göre; DEAŞ binalara astığı bayrakları indirmiş. Çünkü uçaklar, siyah bayrakları görünce binaları bombalıyormuş. Irak Hava Kuvvetleri “DEAŞ’lılardan ve DEAŞ noktalarından uzun durun” diye Telafer’e bildiri atmış.

İçeride sıkışan Telafer halkı da “Medeni (Sivil) kaybı çok olmasın!” diye erişebildiği yerlere mesaj göndermiş.

İki acımasız güç arasına sıkışan FERYAT BU!

Artık bundan sonra Telafer’in geleceğini; demografik ve etnik yapısı değil, Telafer’i hangi güç ele geçirmişse o belirleyecek.

Ninova Op K.lığı ve Irak Ordusundan yapılan açıklamalara bakarak Irak Merkezi Hükümeti operasyonda: 300 tank, 300 MRAP, 500 HMMVY, 200 zırhlı mayın temizleme aracı, 100 zırhlı-zırhsız iş makinası... Toplam 1.300 araçtan oluşan devasa bir armada kullanıyor.

Ve 40 bin silahlı… (Yalnız operasyona katılan 6 tümen, 2 tugay ve destek birliklerinin mevcutlarıyla bu rakam kıyaslandığında Haşdi Şabi Güçleri muhtemel ki bu rakama dahil değil.)

VE asıl önemlisi bundan, yani Telafer Operasyonundan sonrası:

Operasyon bittiğinde veya herhangi acil durum anında bu armada ve 40 binlik güç nereye ve nasıl yönelecek?

Ya operasyon uzayacak… Uzatılacak!

Ya da;

1.   Öncelik: Bu güç DEAŞ’ın var olduğu Kaim eksenli Suriye sınırı-Irak'taki Fırat havzasına yönlendirilecek. (Ana-Rava-Hatitha ekseni ve Anbar’ın güney batı derinlikleri)

(ABD'nin bunu öngördüğünü ve istediğini görmek gerekiyor. ABD Peşmerge ile Haşdi Şabi ve Merkezi Irak güçlerinin karşı karşıya gelmesini kesinlikle istemiyor.)

2.   Diğer öncelik ise: DEAŞ’ın var olduğu Havice-Şırgat havzası… Burası Kerkük merkezli ve 25 Eylül referandum süreçleri nedeniyle büyük önem taşıyor. (Gücün buraya yönelmesini İran'ın öncelikle istediğini öngörmek gerekiyor.)

Bununla birlikte ister Kaim (Suriye hattı) ister Havice-Şırgat ekseni… Neresi olursa olsun, İran, Haşdi eş-Şabi’lerin dahil olduğu her operasyona olumlu bakacaktır. Hele hele kendisine angaje Haşdi Şabiler varsa!

Bu denklem bir başka üst fotoğraf sorusu üretiyor.

Gelecek için ABD-İran anlaşmış olabilir mi?

Stresin ve dizaynın merkez noktası Kerkük başta olmak üzere, Irak Anayasasının 140ncı maddesinin konusu olan tartışmalı bölgeler, bağımsızlık referandumu süreçlerinde, yapılacak hamlelerin, güç yönetme ve yönlendirme çabalarının merkezinde olacak.

Bir kıvılcım çakacaksa eğer, bu kıvılcımın Tuzhurmatu başta olmak üzere, bundan sonra herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda çakabileceğini öngörmek gerekiyor.

Bu bir başka açıdan şu demek: Olası sınır çizgisini TÜRKMEN MEZHEBİ KIRILMASI belirleyebilir. Yani olası sınır Türkmenleri bölerek şekillenebilir.

Irak’ta yaşayan Türkmenleri tam bir tercih ve mücadele muamması, tam bir ateşle, onurla imtihan bekliyor.

Sonuç: ABD "ifade etmese de, erteleyin dese de” büyük olasılıkla referandumu destekliyor. Belki de sadece dizaynın zamanca planlaması tutturamamaktan endişe ediyor.

Bunun ispatı da, şu ana kadar çoktan yapılması, hatta ilk önce yapılması gereken Havice operasyonun şu ana kadar yapılmamasında gizli.

ABD, Havice'de Peşmerge ile Merkezin Güçlerin karşı karşıya geleceğini düşünüyor.

Coğrafya ve siyasi gelecek üç aşağı beş yukarı şekillenmişken, yeni bir stres-kırılma istemiyor.

Öte tarafıyla Havice’deki DEAŞ varlığı, herhangi bir oldu-bittiye her an bir çanak tutabilir.

Bir de Irak Kürtlerinin kendi içinde dizayn meselesi var?

Tabii benzer bir dizayn, Şiileşmiş Bağdat ve Sünni bölgeleri için de geçerli.

İşgal yıllarında ABD’nin Telafer’deki üssünün adı FOB Sykes’di. (Forward Operating Base)

Yani 100 yıllık dizayn tam gaz!

Neyse…

Yine uzayacak.

Buraya kadar okuduysanız…

Şimdiden iyi bayramlar dilerim.

***

DIJ_iBFW0AE6Ve7

Köleliğin bitmediği, insanların önce zihinlerinde, sonra ruhlarında, sonra da bedenlerinde köleleştirildiği, aynılaştırıldığı ve birbirine kırdırıldığı şu yeni dünya düzeninde "Ya İstiklal Ya Ölüm" diyen, ÖZGÜRLÜK ve GELECEK ADINA KURBAN OLMAYI GÖZE ALAN ÖZGÜR RUHLU ATALARIN ne dediğini, ne demek istediğini ve ne yaptığını anlamak ümit ve duası ile... Bayramlarımız zaferlere, zaferlerimiz bayramlarımıza kavuşsun. Kurban bayramımız, Malazgirt’imiz, Büyük Taarruz’umuz, Kurban Bayramı’mız kutlu olsun.