Vakıf Katılım web

THY'DEN VATANA DÖNÜŞ OPERASYONU

Musa ALİOĞLU 26 Nis 2020

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
Türk Hava Yolları filosundaki uçaklarla bulundukları ülkelerden mükemmel bir operasyonla yurda getirilmeye başlandı.

Hani Amerikan filmlerinde bazı sahneler vardır. Dünyanın herhangi bir yerinde zor durumda kalan bir veya birkaç Amerikan vatandaşını, ölüme ramak kala, gövdesinde US Air Force yazan Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait uçağın gelip kurtardığını görürüz. Bu durum sadece filmlerde olmaz. Büyük ve güçlü devletler herhangi bir nedenle sınırları dışında mahsur kalan vatandaşlarını bu tür operasyonlarla gider alır ve gelirler.

Dedim ya, bunu ancak elinde her türlü uçağı olan, siyasi ve yeri geldiği zaman da askeri gücü olan ve bunu kullanan devletler yapabilir. Dünya üzerinde birçok insan koronavirüs salgınına ülkeleri dışında yakalandı. Aynı şekilde binlerce Türk vatandaşı da değişik ülkelerde mahsur kaldı. Ramazan ayını ve bayramı evinde geçirmek isteyen bu vatandaşlarımız için devletimiz harekete geçti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında, büyükelçilikler ve THY koordinasyonunda düzenlenen ve 20 Nisan’da başlayan operasyonla sağlık durumları uygun vatandaşlarımız

Türk Hava Yolları filosundaki uçaklarla bulundukları ülkelerden mükemmel bir operasyonla yurda getirilmeye başlandı.

28 Nisan’a kadar sürecek operasyonda 63’ü geniş, 40’ı da dar gövdeli olmak üzere toplam 103 uçak ve 195 uçuşla 25 bin yolcu Türkiye’ye getirilecek. Normal zamanda ve şartlarda THY için çocuk oyuncağı kadar basit olan bu uçuşların böyle bir ortamda yapılması gerçekten zor bir operasyon olarak karşımızdadır.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı bu tahliye uçuşlarıyla ilgili olarak şöyle diyordu: “Ülkemizin bayrak taşıyıcı şirketi olma sorumluluğu ile en önemli değerimiz Türkiye için her tahliye uçuşumuzu gurur ve mutlulukla gerçekleştireceğiz”.

Operasyon kapsamında Almanya’dan 3 bin 269, Suudi Arabistan’dan 2 bin 201, ABD’den bin 632, İngiltere’den bin 559, Kuveyt’ten bin 463, Cezayir’den bin 200, Ukrayna’dan 863, Irak’tan 861, Fransa’dan 696, Azerbaycan’dan 662, Hollanda’dan 648, Kanada’dan 543, KKTC’den 540, Birleşik Arap Emirlikleri’nden 538, Polonya’dan 488, İspanya’dan 455, Rusya’dan 380, Kuzey Makedonya’dan 394, Kırgızistan’dan 352 ve İsviçre’den 341 kişi zor zorlu bir operasyonla yuvalarına dönecek.

Bunun ülkelerin yanı sıra Belçika, Malta, Mısır, İrlanda, Moldova, Macaristan, Romanya, Çekya, Kosova, Arnavutluk, Bahreyn, Sırbistan, İtalya, İsveç, Ürdün, Umman, İran, Sudan, Avusturya, Slovakya, Fas, Tayland, Karadağ, Danimarka, Gana, Senegal, Benin, Katar, Etiyopya, Somali, Moritanya, Nijer, Kenya, Bangladeş, Pakistan, Malezya, Singapur, Hindistan ve Bosna Hersek gibi ülkelerdeki Türkler de THY operasyonuyla ülkemize getirilecek.

Milli havayolu olmanın verdiği sorumlu davranışla böylesine insani görevi çok büyük bir özveriyle yerine getiren THY yine kendisine yakışanı yapmıştır. Teşekkürler THY, sağlıklı günler Türkiye.