TUR 2019'A HAZIR MIYIZ?

Mustafa YAŞAR 30 Mar 2019

Mustafa YAŞAR
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz yıl Ekim ayında gerçekleştirilen 54.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu bu yıl daha önceki yıllarda olduğu gibi Nisan ayına çekildi takvimde.

6 ay sonra bir kez daha bu kez bambaşka bir parkurda hatta 1.Marmara Turu olarak düzenlenmeye başladığı 1963 yılındaki rotasına yakın bir rotada yapılacak olan ‘TUR 2019’ yenilenen etaplarıyla 16 Nisan’da 157.6 kilometrelik İstanbul-Tekirdağ arasında koşularak başlayacak ve 21 Nisan’da 172.4 kilometrelik Sakarya-İstanbul etabıyla Sultanahmet’te sona erecek.

3’üncü kez ‘World Tour’ yani Dünya Turu kategorisinde gerçekleştirilecek olan 55. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu yine 6 etap üzerinden koşulacak.

Turun bana göre çok şık tasarlanmış resmi sitesi üzerinden yakın zaman önce açıklanan o etaplara baktığımızda görüyoruz ki; yine otoyol ve otobanlar ağırlıklı olarak kullanılmış.

Bisikletle ilgili kesimlerde ‘Tour of Marmara’ intibasını da uyandıran etaplara yakından baktığımızda gördüğümüz bir başka şey de bu yıl turun kazananı büyük bir ihtimalle 156.7 kilometrelik Bursa-Kartepe etabını birinci bitirecek olan sporcu olacak.

Bunlar tura dair ilk bakışta dikkatimizi çekenler.

Peki ya ayrıntılar?

Bilgim ve bir bilenlerle yaptığım görüşmelerden derlediklerimle aktarayım o halde.

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve benim de baştan sona takip ettiğim tur sonrası yazdığım eleştiri ağırlıklı Turdan kalanlar yazımda dikkat çektiğim eksikliklerden bazılarının bu yıl giderilmiş olması ve giderilmeye çalışıldığını görmekten memnun olduğumu söylemeliyim.

Turun organizatörü CEO Event’in üst düzey yöneticisi ve Organizasyon Direktörü Zeki Yıldırım ile yaptığım görüşmeden edindiğim bilgi o ki; tura katılacak takımlar düzeyinde hala bazı sıkıntılar var ve bu sıkıntılar organizasyon komitesini bir hayli yoruyor.

Yarışa katılması gereken 10 Dünya Turu takım sayısına henüz ulaşamayan organizasyon bu aşamada önlerine çıkan sorunlar ile baş etmeye çalışırken, son anda gelen iptaller ile kroki olmuş durumda.

Biliyorum bu yazıyı okuyan herkesin merak ettiği en önemli konu katılacak takımlar ve sporcular ama inanın şu anda net bir bilgi vermek mümkün değil.

Ancak tam olarak netlik kazanmasa da Astana’nın Rodrigo Contreras ve Jonas Gregaard, BORA-hansgrohe’nin ise Erik Baskave ve Sam Bennet ile Türkiye'de yer alacağı kesin.

Yazımın başında da değindiğim ve tura dair tekrar üzerinden geçmemiz gereken diğer konuda bu yıl koşulacak etaplar.

Evet. Etaplar yine otoyol ve otoban ağırlıklı maalesef.

Ancak etap belirleyicisinin sadece organizasyon komitesi ve ekibinden ibaret olmadığı da bir gerçek!

Şu anki son haline gelene kadar çokça değiştirilen ve Bisiklet Federasyonu’ndan siyasilere, yerel yönetimlere kadar birçok unsurun devreye girdiği etap belirlemesinde hal böyle olunca olanda bundan ibaret oluyor diyelim siz de anlayın.

Bitirelim.

Benim için çok değerli, ülke tanıtımı ve sporu içinde bir o kadar önemli 55. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu için artık sayılı günler kaldı.

TRT ve Eurosport’un naklen yayınlarıyla yaklaşık 2 milyar insana ulaşacak olan yarışlar 6 gün boyunca Türkiye’yi dünya üzerindeki bisiklet meraklıları ile buluşturacak.

YeniBirlik olarak biz de her yıl olduğu gibi bu yılda turu sayfalarımıza hak ettiği değerde taşıyacağız.

Sadece sonuç odaklı olmayan TUR haberlerimiz, yorum ve röportajlarımızda buluşmak ümidiyle.

Kalın sağlıcakla.