TÜRKİYE DEĞİŞİM SANCILARI YAŞIYOR

İlnur ÇEVİK 11 Oca 2017

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Türkiye yeni bir döneme girmek üzere ve her yeni doğum gibi bu da sancılı geçiyor.

Türkiye yeni bir döneme girmek üzere ve her yeni doğum gibi bu da sancılı geçiyor. Ülke idaresinin tıkandığı, kuvvetler ayrılığının çorbaya döndüğü, parlamenter sistemin yasa üreten bir sistemden yalnız yasa tekliflerini onaylayan bir sisteme dönüştüğü bir dönem yaşadık.

Bunu aşmak için sivil bir yeni anayasa gerekliydi ama bu bir türlü olmadı ve biz de bunu arka kapıdan gerçekleştirmeye çalıştık. Bu değişim cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi ile başladı. Ondan sonrası ise doğaçlama ile gelişti ve bugün AK Parti’nin hazırladığı ve MHP’nin rötuşladığı cumhurbaşkanlığı sistemini getiren Anayasa değişikliği ortaya çıktı. Bu çok ideal bir durum değil, yepyeni bir anayasa gerekirdi ama olmayınca ikinci en iyi formülüne başvuruldu.

Halk bu değişikliğe, onayını daha 15 Temmuz gecesi sokaklara dökülüp kanlı bir darbeyi bastırarak verdi. Halk Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde değişim istiyor ve liderine bu konuda güveniyor. CHP de bunu gördü ve akıntıya karşı kürek çekilemeyeceğini anladı ve CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hem Külliye’deki liderler toplantısına katıldı hem de Yenikapı mitinginde boy gösterdi. Ama sonra yine o meşhur CHP’nin “istemezük” refleksleri ortaya çıktı ve bir yanda mahalle baskısı bir yanda da birilerinin uyarısı gibi ortaya çıkan suikast girişimi Kılıçdaroğlu’nun aklını çeldi ve o da eski olumsuz tavırlarına döndü… Aynı şey Barolar Birliği için de geçerli…

Anayasa değişikliği komisyondan geçerek pazartesinden itibaren TBMM genel kurulunda görüşülmeye başladı. CHP ve Barolar Meclis iradesini baskıya almak için darbeciler gibi zor yoluyla yandaşlarını TBMM kapısına yığıp bir avuç insanla olay çıkarmaya kalktılar ama başarısız oldular.

Şimdi Barolar Birliği etrafa yalanlar yayarak, CHP “rejim elden gidiyor” yaygaraları ile ortalığı karıştırmaya çalışıyor.

Ya bu insanlar gerçekten bu Anayasa değişikliği metnini okumamışlar, ya okuduklarını anlayamıyorlar ya da Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı bunları kör etmiş.

Anayasa değişikliği maddelerine geçilmesi oylamasını hükümet 338 oyla kazandı. Yani iş yolunda… Ama AK Parti’nin fireler konusunda çok dikkatli olması gerekiyor. MHP ise sağlam durduğunu gösterdi. CHP ise yeni Anayasa değişikliklerine katkı sunup olaya müdahil olacağına boş işlerle uğraşıyor…

Neticede bu sancılı dönem de geçecek ve iş baharda referandumla çözülecek gibi yeter ki AK Parti sağlam dursun.