​TÜRKİYE FIRAT KALKANI BÖLGESİNDE HARİKALAR YARATIYOR…

İlnur ÇEVİK 23 May 2017

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
ABD Kuzey Suriye'de DEAŞ'a karşı PYD/YPG/PKK üçlüsünü kullanmaya devam ede dursun Türkiye ise Fırat Kalkanı bölgesinde çok iyi yetişmiş bir Özgür Suriye Ordusunu (ÖSO) geliştirmeye ve güçlendirmeye devam ediyor.

ABD Kuzey Suriye’de DEAŞ’a karşı PYD/YPG/PKK üçlüsünü kullanmaya devam ede dursun Türkiye ise Fırat Kalkanı bölgesinde çok iyi yetişmiş bir Özgür Suriye Ordusunu (ÖSO) geliştirmeye ve güçlendirmeye devam ediyor.

Amerikalı generaller ÖSO’nun denenmemiş ve ciddi bir güç olmaktan uzak olduğu konusunda Başkan Donald Trump’ı ikna edip Rakka operasyonunu da PYD/YPG/PKK üçlüsünü ile götürmeye ikna etmişti.

Ama bu arada ÖSO güçleniyor. Fırat Kalkanı operasyonları sırasında ÖSO ve Türk askerlerinin başarısını gören diğer muhalif gruplar da ÖSO’ya katılmaya başladılar. ÖSO’nun gücü 2-3 bin kişiden, en az 10 bine çıkmış durumda.

Askeri kaynaklara göre Türk Silahlı Kuvvetleri Fırat Kalkanı harekâtının ilk safhasını tamamladıktan sonra 29 Mart 2017’den itibaren ÖSO gruplarını yoğun bir program kapsamında askeri eğitime yönlendirdi. Türkiye sınırına yakın bölgelerde yeni eğitim kampları kuran ÖSO grupları, TSK’nın denetiminde, hem kıdemli mensuplarına hem de son dönemde katılan çok sayıdaki yeni mensuplarına eğitim veriyor. Kamplarda çeşitli silahların kullanımı öğretiliyor, ayrıca yoğun fiziksel eğitim de veriliyor. Eğitimlerin çoğu bölgedeki arazi şartları göz önüne alınarak bire bir operasyon icra edilen arazilere benzer bölgelerde icra ediliyor.

ÖSO mensupları daha önce de eğitim kaplarına alınmıştı ancak yeni kurulan kamplarda TSK Özel Kuvvetlerine mensup personel tarafından kendilerine daha örgütlü bir eğitim veriliyor. TSK’nın Suriye’deki harekâtını bitirmesi üzerine, ÖSO yetkilileri kalabalık savaşçı gruplarının eğitimine artık daha fazla zaman ayırabiliyor.

Ayrıca ÖSO mensuplarında önceki çatışmalarda görülen zafiyet ve eksikliklerin giderilmesi yönünde de verilen eğitimler sonucunda önemli gelişmeler kaydediliyor. Bölgede görüştüğümüz askeri yetkililer “Artık sahada eski ÖSO yok, yeni bir ÖSO doğuyor. Eğitime alınan bu ÖSO mensupları ileride yapılacak muhtemel operasyonlarda farkını gösterecek” tespitinde bulunuyorlar. Yani eğitim kamplarında birebir muharebeyi, havan, roketatar, orta ve hafif makinalı silahlar gibi her türlü silahı kullanmayı öğrenen ÖSO mensuplarının bir yıl öncesine göre eğitim seviyelerinde büyük bir ilerleme var ve ilerde her hangi bir çatışmada üstün başarı gösterecekleri bekleniyor… İşte bu herhalde ABD generallerini çok mahcup edecek…

Ama Türkiye yalnız Suriyeli muhalifleri askeri alanda güçlendirmekle kalmıyor aynı zamanda Fırat Kalkanı ile kurtarılan bölgelerde halka her türlü hizmeti götürüyor ve bölgeyi bir refah ve güven alanına çeviriyor. Suriyeliler Esat rejimi zamanında görmedikleri belediye hizmetlerine kavuşmanın zevkini yaşıyorlar.

Cerablus ve Al Bab arasındaki yerleşim birimlerinde Türkiye sayesinde halka her türlü hizmet veriliyor, AFD, Kızılay ve Gaziantep Belediyesi buralarda canla başla çalışıyor.

İşte dünya basınına göstermemiz gereken bu gerçekler. Bunu yapmanın tam zamanı…