TÜRKİYE, YABANCILAR İÇİN CENNET OLDU

Musa ALİOĞLU 12 Ara 2021

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
Korksam da Covid-19 salgın döneminde ikinci uçak yolculuğumu Trabzon'a yaptım. Tesadüf bu ya, kısmetimize de THY'nin TC-LCT tescil işaretli Boeing 737-800 MAX tipi uçağı rast geldi.

Korksam da Covid-19 salgın döneminde ikinci uçak yolculuğumu Trabzon’a yaptım. Tesadüf bu ya, kısmetimize de THY’nin TC-LCT tescil işaretli Boeing 737-800 MAX tipi uçağı rast geldi. Hani o Endonezya ve Etiyopya’da meydana gelen kazalarda 346 kişinin ölümüne sebep olan ve uçuşları 12 Mart 2019’da tüm dünyada durdurulan uçaklar.

Doğrusu gözüm uçuş emniyet kartına gitmese, hangi tip uçağa bindiğimin hiç farkına varamayacaktım. Çünkü uçakta virüsten korunma ve sağlık konusu daha önemliydi ve kafam bununla meşguldü.

THY, MAX 800 tipi bu uçaklardan 75 adet sipariş vermiş ve bunların 12’sini teslim almış, bir kısmı da Seattle’daki Boeing Tesisleri’nde bekliyordu. SHGM tarafından Uçuşa Elverişlilik Direktifi yayınlanıp da eğitim ve diğer hazırlıklar bitirilince uçaklar da sefere konulmuş.

Doğrusu sorumlu kaptanın sorunsuz bir kalkışla tırmanma ve düz uçuşa geçişini dikkatle takip ettim. Uçağın performansı konusunda söz söyleme hakkına sahip değilim ama yolculuk mükemmel şekilde devam etti ve hangi uçağa bindiklerini bilmeyen yolcuların çoğunluğu Covid-19 kurallarına uyarak yolculuğu noktaladı.

Yolculuk yaptığım bu uçağın Business Class (20 koltuk) ve Ekonomi Class dahil tamamı doluydu. Bilet fiyatlarına gelince ben İST-TZX çift yön için 910 TL ödedim. Business’ta seyahat edenler ise çift yön için 3 bin TL ödedi. Trabzon’dan aynı gün Ankara aktarmalı İstanbul uçuşu için tek yöne 900 TL ücret istendi. İç hat bilet fiyatları şimdilik böyle. Yaz gelince fiyatların artması gerektiğini Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane açıkladı. Nane, kur ve emtia fiyatlarında artışa rağmen biletleri eski fiyata göre sattıklarını, bu durumun sürdürülemez olduğunu ve 499 TL’lık bir tavan fiyatın artık uygulanamayacağını söyledi.

Yani, artık zam kaçınılmaz olmuştur.

THY, henüz bir açıklama yapmazken Bakan Karaismailoğlu ne der bilmiyoruz.

Seyahat ve gezip görmek güzel bir şey.

Uluslararası bir araştırma şirketi yaptığı araştırmada, ‘dünya genelinde insanların yüzde 80'i önümüzdeki 12 ay içinde uluslararası seyahat planlıyor’ diyor.

Peki, kim, nereye ve nasıl gider acaba?

Türk Lirası’ndaki olağanüstü değer kaybı Türkiye'yi dünyada en ucuz tatil destinasyonlarından biri haline getirmiş.

'Freebirds' dergisi ‘2022'de gezilecek en ucuz 10 ülke' arasında Avrupa’da ve çevresinde gezilebilecek en ucuz üç ülkeden biri olarak Türkiye’yi gösteriyor.

Türkiye’nin günde 50-60 dolarla gezilen bir ülke olduğunu belirten araştırmalar

ucuzluk açısından Türkiye'yi, günlük 30-60 dolar ile Romanya ve 20-40 dolar ile Gürcistan’ın takip ettiğini belirtiyor.

Türkiye ‘Seyahat için İnanılmaz Ucuz 21 Ülke' listesinde de günlük 30-50 dolarlık bir bütçe ile ilk sıralarda yer almaktadır.

Bu listede Türkiye'den daha ucuz olarak Gürcistan, Vietnam, Laos, Nepal, Ermenistan, Bolivya, Kamboçya ve Ukrayna yer alırken, Türkiye ile aynı veya daha pahalı olan ülkeler ise Meksika, Kolombiya, Romanya, Brezilya, Tayland, Cape Verde, Baltık ülkeleri, Endonezya, Filipinler, Küba, Fas ve Guatemala imiş. Deniliyor ki, Londra veya Zürih'te bir öğün yemek fiyatına Endonezya, Arjantin, Vietnam, Meksika veya Türkiye gibi ucuz ülkelerde tüm gününüzü kolayca karşılayabilirsiniz.

Başka bir araştırmada ‘Pandemi sonrası dar bütçeli seyahat için en ucuz 9 rüya destinasyonu' rehberinde de Türkiye’de geceliği 44 sterline iyi bir otelde kalınır deniliyor. Bu nedenle pandemi şartlarına rağmen, bu yılın ilk 10 ayında 4 milyonu Rus olmak üzere 21 milyon turist almışız. Çünkü ülkemiz yabancılar için cennet.

Peki bizim vatandaşımız turizm deyince iç ve dış turizmde neyi nasıl yapabilecek.

Her ne kadar Covid-19’un yeni varyantı ile ilgili endişelerin de arttığı görülse de, alım gücü düşük vatandaşımızın en önemli sorunu giderek artan konaklama ve ulaştırma giderleri olacaktır. 2022 yılında beş gün izin alarak toplam 28 gün tatil yapma hakkı olan vatandaşımız uçak bilet fiyatları ve akaryakıt fiyatının günden güne artması nedeniyle seyahat edebilme şansını ne yazık ki yitirmekte.

Döviz kurlarındaki hareketliliğin sürmesi nedeniyle fiyatların artış göstereceği ve yerli turistin bundan etkileneceği gerçeği hiç tartışmasız bir olgu olarak ortadadır.

Fakat erken rezervasyon ise her zaman olduğu gibi fiyat artışını biraz önleyecek.

Turizmciler yeni yaz sezonu için erken rezervasyonların başladığını, seyahat acentalarının yüzde 50’ye varan indirim uyguladığını, fiyatların önceki yıla göre yüzde 25 arttığını ve bu artışının sezon içinde yüzde 50-60’ı bulacağını belirtti.

Her yıl 10 milyon kişinin paket turlardan yararlandığını, pandeminin sektörde yarattığı tahribatın 2022’de geride kalacağına dair umutlu olduklarını belirten TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2022’de yabancı turistin daha yoğun olacağı göz önüne alındığında, bu durumun sezonda uygun fiyata tatil yapma olanağını ortadan kaldırabileceğini vurguluyor.

Şair Mehmet Akif Ersoy ne demişti “Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda”.

Sözün özü paralarının değer kazanması nedeniyle artık yabancılara cennet olan bu ülke ne yazık ki, öz vatandaşlarımıza cennet olma özelliğini giderek yitiriyor.

Mutlu yarınlar Türkiye’m.

 

TALPA’da iki liste yarışacak

Pilotlar sandığa gidiyor.


Kısa adı TALPA olan Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’nin üyeleri yeni yönetimi seçmek için olağan genel kurula gidiyor.
TALPA’dan yapılan açıklamaya göre 12.
Olağan Genel Kurul, 15 Aralık 2021 tarihinde 09.00 – 18.00 saatleri arasında dernek merkezinde toplanacak, bu toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantı, 23 Aralık 2021 günü 09.00 – 18.00 saatleri arasında Bakırköy-Titanic Port Hotelde yapılacak. Tüzük gereği seçime katılacak adayların başvuruları 6 Aralık’ta sona erdi. TALPA bu seçime halen başkan olan H. Murat Ersoy ve daha önce başkanlık yapmış Mehmet Ayhan Günal’ın başkanlıklarındaki iki ayrı listeyle gidecek.
Seçime Beyaz Listeyle ve “Gücümüz Birliğimiz” sloganıyla girecek olan Hüseyin Murat Ersoy’un listesi şöyle;
1- Başkan- Hüseyin Murat Ersoy (THY)
2- Başkan Yardımcısı- Muharrem Gündoğan (THY)
3- Başkan Yardımcısı- Mehmet Uslay (THY)
4- Genel Sekreter- Remzi Okan Üreksoy (THY)
5- Ümit İskender (THY),
6- Cenk Seymen (THY),
7- Erdinç Karakol (THY),
8- Teoman Ceylan (MNG),
9- ipek Aydın Tektaş (PGS),
Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri;
1- Mert Yardımcı (THY),
2- Duygu Gencer (THY),
3- Cihan Akyol (SXS),
4- Melih Gökçen (PGS),
5- Lütfi Osman Başyiğit (PGS),
Denetleme Kurulu Üyeleri;
1- Sadık Kırman (THY),
2- Necdet Yılmaz (THY),
3- Göker Bilir (THY),
Disiplin ve Etik Kurulu Üyeleri:
1-Ayşe Ebru Sezginer (THY),
2-Cenk Azbay (THY),
3-Halil Haydar Özer (THY)
Seçime Mavi Liste ve “Bağımsız TALPA” sloganıyla girecek önceki başkanlardan Mehmet Ayhan Günal’ın listesi de şu isimlerden oluşuyor.
Yönetim Kurulu Asil Üyeleri
1- Başkan - Mehmet Ayhan Günal
2- Başkan Yardımcısı - Enis Ulusel (MNG)
3-Başkan Yardımcısı - Çetin Şeber (THY)
4-Genel Sekreter - Bülent Ecevit Sarıca (ACT)
5- Dilek Karabağlı (THY)
6-Murat Erkan Noyan (PEGASUS)
7-Taner Yöney (ÖZEL JET)
8-Muzaffer Kavcı (ONUR)
9-Cemil Hepgüler
Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri:
1- Ergun Tamer Tunç (THY)
2- Levent Keskinel (THY)
3- Kamber Sarıca (THY)
4- Murat Kılış (THY)
5- Gürhan Günay (THY)
Denetim Kurulu Asil Üyeleri;
1- M.Tanju Altuntecim(THY)
2- Aydın Dırak ( SUN EXPRESS)
3- Sadık Yılmaz (ÖZEL JET)
Denetim Kurulu Yedek Üyeler:
1- Kerem Soygüder (THY)
2- Murat Örsal (FREE BiRD)
3- Emrah Albayrak (EMİRATES)