Vakıf Katılım web

TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALIYORUZ

Neşe BERBER 15 Oca 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Uganda Cumhuriyeti Nakawa Belediye Başkanı Ronald Balimwezo, Kahramankazan'ın 15 Temmuz darbe girişiminin engelenmesinde gösterdiği vatanseverliğin tüm dünya tarafından örnek alındığını belirterek, "Bu kahramanlığı yerinde görmek için Kahramakazan'dayız ve böyle bir kardeş şehrimiz olduğu için gurur duyuyoruz" dedi.

Uganda'nın Nakawa Belediye Başkanı Ronald Balimwezo ve beraberindeki heyet Türkiye’ye geldi. Ugandalı heyet, Türkiye’deki çeşitli belediyeleri ve başkanlarını ziyaret ederek, hizmet binalarını gezerek belediyeler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar.  Balimwezo ve beraberindekiler, 15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesinde ve terörle mücadele eden Türkiye’yi ve halkından  feyz aldıklarını kendi ülkelerinde terörle nasıl baş edeceklerini burada yerinde konuşmak için geldiklerini söyledi. Başkan Balimwezo  Uganda’dan Türkiye’yi nasıl gördüklerini, Uganda’yı ve Türkiye’ye yaptıkları ziyareti konuştuk.  

- Türkiye sizin ülkenizden baktığınızda nasıl görünüyor?

Dünyada Türkiye’nin en cömert ülke olduğunu biliyoruz. Herkes bunu görüyor. Bende Türkiye’ye belediye başkanı olarak burada neler oluyor, işler nasıl yürüyor görmeye geldim. Türkiye Belediyeler Birliğinin davetlisi olarak geldim. Türkiye’de yapılan darbe hareketini ve Türk halkının bu kahramanlığını yerinde görmek için geldik. Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ziyaret ettik. 

- Uganda’da terör saldırılarına karşı nasıl mücadele ediyorsunuz?

Türkiye terör ile nasıl mücadele ediyor onu da konuşmak, görmek istedik. Buradan bilgiler almak istedik. Ülkemiz Uganda'nın başkenti Kampala'da, 2010 yılında düzenlenen bombalı saldırı oldu.  Çok sayıda insan hayatını kaybetti. Biz bilemedik bu nasıl oldu. Türkiye’ye ilk geldiğimde burada insanların ülkelerini nasıl sevdiğini, teröre nasıl ülkesini savunduğunu, Türkiye halkının cumhurbaşkanını nasıl sahip çıktığını gördük. Bu bizi etkiledi. Türkiye’nin büyükelçisini ziyaret edip onunla konuştuk. Ondan bize yol göstermesini istedik. Türkiye bunu nasıl başardı, biz de bunu ülkemize uygulayalım istedik. Türkiye’yi her açıdan örnek alıyoruz. 

- 15 Temmuz’da yaşadığımız darbe girişimi hakkında neler biliyorsunuz?

Türkiye büyükelçisi Sedef Yavuzalp ile her zaman birlikte buluşup görüş alışverişi yapıyoruz. Türkiye’de yaşanan darbe girişimini duyduğumuzda çok üzüldük. Büyükelçi, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından insanların nasıl sokaklara çıktığını, demokrasi için, ülke için nasıl darbecilere karşı durduğunu anlattı. Büyükelçi Yavuzalp,  Uganda’daki okullara gidip çocuklara ülkelerini sevmelerini, ülkelerine sahip çıkmaları gerektiğini anlatmaya, bizlere yol gösterici olmaya devam ediyor. Ben de aynı şekilde çocuklara gidiyorum. Uganda’yı sevmelerini hem çocuklara hem de büyüklere toplantı yaparakanlatıyorum. Türkiye’yi örnek gösteriyorum.  Bizi parçalamaya kalkmaya kalkışanlar için  öncelikle ülkemizi sevmemiz gerektiğini bize anlattı. 15 Temmuz sonrası Türkiye’de muhalefetin bile hükumete nasıl destek verdiğini konuştuk. Türk konsolosu bize çok büyük destek veriyor ondan çok şey öğreniyoruz. En önemlisi de ülkemizi nasıl sevmemiz gerektiğini, nasıl sahip çıkmamız gerektiğini ondan öğrendik. Ülkeyi seversek birlik beraberlik içinde olursak bizi bölemeyeceklerini öğrendik. Türkiye’den 15 Temmuz sonrası öğrendiğimiz en önemli mesaj birlik beraberlik oldu. Siz bunu başardınız darbecilere karşı geldiniz. Bu çok önemli, bize de örnek oldu. 

- Uganda’yı bize biraz anlatır mısınız?

Uganda askeri açıdan güçlü bir ülke.  Nerede bir destek ihtiyacı olursa Uganda askeri gidiyor. Sudan, Somali, Bruni’de de Uganda askerleri görev yapıyor. Somali hükumeti Uganda hükumetinden yardım istedi. Somali hükumetine yardım ettiğimiz için Uganda’yı cezalandırmak istediler. Kongo’da, Ruanda, Güney Sudan, Brundi, Kenya dahil olmak üzere her yerde Uganda askerleri tarafsız olarak görev yapıyor. 

- Belediye olarak Türkiye belediyelerini örnek alıyor musunuz?

Biz Nakawa belediyesini Türkiye’den örnek alarak kuruyoruz ve yönetiyoruz. Bunun için Türkiye’den destek istiyoruz. Maddi ve manevi destek istiyoruz. Özellikle gençlerimiz için çok desteğe ihtiyacımız var. Hani bir söz var ‘Ağaç yaşken eğitilir’ işte şimdiden biz onları ülkelerini seven insanlar olarak yetiştirebilirsek Uganda’nın daha güçlü bir ülke olmasını sağlayabiliriz. 

Başta Uganda Kampala Büyükelçisi Sedef Yavuzalp’e teşekkür ediyorum. Bize ve ülkemize verdiği destek için verdiği emek için. Ülkenizin en olumlu taraflarını, kültürel ve tarihi zenginliğini en iyi şekilde tanıtıyor. Binlerce  yıllık geçmişi olan Türk kültürünü ve dünyanın öncü medeniyeti olan Türkleri bu vasıflarıyla dünyaya tanıtmak suretiyle, Türkiye’ye  karşı oynanan  kirli siyasi, ekonomik oyunlarını, algı operasyonlarını ve  terörizme karşı nasıl karşı duracağını çok iyi anlatıyor. 

Türkiye, Afrika’nın sorunlarına Afrikalı çözümleri savunmakta ve sorunların çözümüne destek vermeye hazır olduğunu daima vurgulamaktadır. Büyükelçiliğiniz Uganda ve Burundi ile ikili ilişkileri bu ülke halklarıyla omuz omuza geliştirmeye ayrı bir önem veriyor. Biz çok memnunuz.

***

“Kahramanlığı görmek için buradayız”

- Kahramankazan’a geldiniz… Neler yaptınız burada?

Kahramankazan’ın 15 Temmuz darbe girşiminin engellenmesinde gösterdiği vatanseverliği tüm dünya tarafından örnek alındı. Kahramankazan’ın gösterdiği vatanseverlik ve cesaret dünyada konuşuluyor. Bu kahramanlığı ve vatanseverliği örnek almalıyız. Savaş uçaklarını nasıl engellemeye çalıştığınızı görmek için buradayız. Bu kahramanlığı yerinde görmek için Kahramakazan’dayız ve böyle bir kardeş şehrimiz olduğu için gurur duyuyoruz.

Kahramankazan Belediyesi ve Uganda’nın Nakawa Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. Bu protokolü oldukça önemsiyoruz. İki ülke  arasındaki mesafelerin ne kadar uzak olursa olsun, gönülden gönüle giden köprülerin bu mesafeleri ortadan kaldıracağız.  Türk Milleti’nin ve Kahramankazanlıların 15 Temmuz’da verdikleri mücadele dünya demokrasi tarihine geçecektir. Kahramankazan ve Nakawa arasında önümüzdeki günlerde iş adamları ve sanayicilerin katılımıyla bir iş forumu düzenlemeyi hedefliyoruz ve iki kent arasında birçok alanda iş birliği geliştirileceğimizi umut ediyorum.

- Buraya gelmenizde size kim destek oldu?

Türkiye Belediyeler Birliğinin davetlisi olarak geldik. Bu açıdan öncelikle Türkiye Belediyeler Birliğine çok teşekkür ediyorum ve Türkiye’de bizimle birlikte olan tüm  belediye başkanları ve iş dünyasına  teşekkür ediyorum. İstanbul çok güzel bir şehir. Ankara’ya ve Adana’yı da ziyaret ettik. İstanbul’a ikinci gelişim. İstanbul’a hayran kalmamak mümkün değil.  “Dünya bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu” bu söze yüzde yüz katılıyorum. Türkiye çok sıcak yardımsever insanların ve dünyanın en cömert ülkesi. Karşılık beklemeden yardım yapan bir ülke Türkiye. 

- Uganda Türk iş adamlarına iş olarak en çok hangi açıdan imkan sunabilir?

Türkiye tekstilde çok başarılı. Uganda da herkes takım elbise istiyor. Bizim ülkemizde en çok tekstile ihtiyaç var ve tekstil çok ilgi görüyor. Türkiye’den eğer yatırım yapmak isteyenler olursa bizim cumhurbaşkanımız ücretsiz arsa veriyor. Türk sanayisi kurulsun istiyoruz. Uganda’ya destek verilsin istiyorum. Uganda’nın yüzde seksen genç nüfusu var.  Yaşlı nüfus az. İş gücümüz var. Ama bunun yüzde yetmişbeşi işsiz, bunlara yardım edilmezse, bunlara para veren her türlü ortama çekilebiliyorlar. Terör örgütleri bu işsiz gençleri kendi örgütlerinde rahatça kullanabiliyorlar.