UÇARKEN RAHATLAYIN

Yonca ORTAN 31 Eki 2021

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Davetler, iş toplantıları ve günlük giysiler kadar, uçak yolculuğu için seçmiş olduğunuz kıyafetler de çok önemlidir.

Uçak yolculuğunda nasıl giyinmeliyiz? Bu soru 20 yıl önce sorulsa tek bir cevabı olurdu; mümkün olduğunca şık! Bugün gerek sıkı güvenlik kontrolleri, gerekse özellikle uzun uçuşlarda konforun tercih edilir oluşu hepimizi rahat kıyafetlere yöneltiyor. Ancak bunun da bir dozu olmalı. Kıyafetlerinizde hem şık gözükmeli hem de rahat etmelisiniz ve elbette bakımlı olmalısınız.

Davetler, iş toplantıları ve günlük giysiler kadar, uçak yolculuğu için seçmiş olduğunuz kıyafetler de çok önemlidir. Öncelikle nereye yolcuğa çıkıyorsanız, gideceğiniz yerin mevsimine göre kıyafetler tercih etmeli ve valizinizi ona göre düzenlemelisiniz. Uzun yolculuklarda takım ve buna benzer kıyafetleri yanınıza alarak, gittiğiniz yerde giyinebilirsiniz. Yolculuk esnasında daha rahat kıyafetler tercih etmek, yolculuktan keyif almanızı sağlayacaktır.

Seyahate çıkmadan ve çıktıktan sonra, genelde yolcular ev rahatlığında bir seyahat hayal ederler. Giydiğiniz kıyafetler ne kadar rahat olursa, yolculuğunuz o kadar ve istenilen düzeyde geçecek demektir. Sizi sıkan, rahatsız olmanızı sağlayan ve zor durumda bırakan kıyafetleri, özellikle uzun uçak seyahatlerde tercih etmemelisiniz. Uçak yolculukları esnasında, birbirinden farklı insan tipi ve kıyafetlere rastlayabiliyorsunuz. Seyahat deyip geçmeden, hem rahatlık hem de imaj için uygun kıyafetler tercih edebilirsiniz. Özellikle uzun uçak seyahatlerinde, yolculuğu zora sokan ve sizin rahatsız olmanızı sağlayan en önemli sorunların başında kıyafet seçimi geliyor.

Topuklu ayakkabılar kadınları uzun göstermenin yanında, oldukça şık ve alımlı görünmelerini de sağlar. Özellikle uzun uçuşlar esnasında topuklu ayakkabı ile seyahat; uçağa yetişmek, dedektörden geçerken ayakkabıların çıkarılıp giyinilmesi ve havaalanında hızlı hareket etmek konusunda size sorun oluşturabilir. Topuklu ayakkabınızın topukları bir de ince ve uzun ise, hem havaalanında, hem de uçağa binerken düşme riskiniz daha fazla olacaktır. Uçakta acil çıkış kapısında oturan ve topuklu ayakkabı giyen hanımların, hızlı hareket etmeleri oldukça zorlaşacaktır. Ayrıca topuklu ayakkabılar, spor ve düz tabanlı ayakkabılara göre ayağınıza daha fazla zarar verecektir. İş seyahatine çıkıp topuklu ayakkabı giymeniz zorunlu olsa dahi, yanınızda rahat bir ayakkabı bulundurmanız faydalı olacaktır.

Gideceğiniz bölgenin iklim şartlarını araştırıp, nasıl giyineceğinizi önceden organize etmelisiniz. Soğuk bir destinasyona gidiyorsanız, kalın kıyafetler giyinmek yerine kat kat giyinebilirsiniz. Çok kalın giydiğinizde, kıyafetleriniz seyahat sırasında sizi rahatsız etmeye başlayacaktır. Kıyafetiniz sıcağı hissettiğinizde çıkarabileceğiniz, soğuk oluğunda bir kat giyebileceğiniz şekilde olmalıdır.

Seyahat esnasında kullandığınız kokunun diğer yolcuları rahatsız etmemesi gerekiyor. Uçak içerisine binmeden önce veya uçak içerisinde aşırı parfüm sıkmak sizi ve yanınızdakileri rahatsız edebilir. Parfüm sıkmaktan ziyade temiz ve yıkanmış, rahat kıyafetler tercih edebilirsiniz. El kremi ve kolonyalar yerine, daha hafif kimseyi rahatsız etmeyecek mendiller kullanabilirsiniz.

Günümüzde, genelde dar kesim kıyafetler tercih ediliyor. Dar kıyafet tercih etmeniz, yolculuğunuz süresince sıkılmanıza neden olur. Uçak yolculuğu süresince vücudunuzu sıkan kıyafetler, terlemeyi arttırarak kan dolaşımını azaltacaktır. Özellikle deri pantolon giydiğinizde, vücudunuz daha hızlı terleyecektir. Uzun süreli bir yolculukta daha bol ve rahat kıyafetler tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Uçak seyahatinize başlamadan önce çok kalın, dar ve yünlü kıyafetlerden uzak durmalısınız. Sıkı ve dar kösele ayakkabıları asla tercih etmeyin. Likralı kıyafetleri tercih ettiğinizde, çok oturmadan dolayı elbiseleriniz hemen kırışmayacaktır. Beyaz renkli kıyafetler giyinmek, lekelerin belli olmasına sebep olabilir. Bu nedenle uçağa bindiğinizde beyaz renkli kıyafetleri tercih etmemenizi öneriyorum. Özellikle yaz aylarında şort, polo gömlek ve tişört gibi kıyafetler giymek, yolculuğunuz boyunca sizi rahat ettirecektir. Bayanlar için etek giyinmek de rahatlık açısından tercih edilebilecek kıyafetler arasında.

Uçakta tazelenme söz konusu olunca, elbette en azından orta büyüklükte fermuarlı bir el çantasına ihtiyacınız olacak. Fotoğraf makinenizi, diş macunu ve fırçanızı, makyaj malzemelerinizi, el ve yüz kremlerinizi, parfümünüzü ve kitabınızı bu büyük çantada muhafaza edebilirsiniz. Birçok havayolu şirketi çok uzun uçuşlarda küçük bir paket içinde diş fırçası, macun, çorap, tarak gibi acil ihtiyaçlarınızı veriyor. Ancak siz yine de her ihtimale karşı bunları yanınızda bulundurun. 

Son olarak benim pandemi öncesinde bile önemsediğim uçak hijyen protokolünü uygulamanızı öneririm. Uçak koltuğuma oturduğum an itibariyle ilk olarak elimle dokunacağım her noktayı dezenfekte ederim. Size şiddetle tavsiyemdir.