Vakıf Katılım web

ÜNLÜLERE UYUŞTURUCU OPERASYONU SOSYAL KABUL YARATIR MI?

Alican DEĞER 18 May 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Biraz ters taraftan bakacağım. Umarım derdimi anlatabilirim. Okumuşsunuzdur. Aralarında Çağatay Ulusoy, Gizem Karaca ve Cenk Eren gibi çok çok ünlü ismin bulunduğu bir gruba yaklaşık 5 yıl önce uyuşturucu operasyonu yapılmış ve dava açılmıştı. Dava önceki gün sonuçlandı bir kısmı "satıcılıktan" 4-6 yıl ceza aldı. Buraya kadar kitabına uygun.

Bu uyuşturucu lanet bir şey. Satışı da kullanımı da mutlaka engellenmeli. Tartışılabilecek bir yönü yok. Zaten emniyet güçleri de inanılmaz çaba göstererek mücadele ediyor. Ancak bana göre bu tip operasyonlarda dikkat edilmesi gereken çok önemli bir psikolojik öğe bulunuyor. Polis bu operasyonları yaparken bir tür “İbreti alem” bakışıyla yaklaşıyor. “Bakın kim olursa olsun gözünün yaşına bakmıyoruz” demeye getiriyor. Zaten söz konusu olan ünlü ve göz önündeki isimler olunca da medya yoğun ilgi gösteriyor. Böylece amacın hasıl olduğu düşünülüyor. Düşünülüyor da acaba öyle mi?

Bu insanlara uyuşturucu operasyonu yapılmasın demiyorum. Tam tersine örnek olması gereken kişilerin hayatları konusunda daha da dikkat etmeleri gerekiyor. Ancak bu insanların onlara hayran bir kitlesi olduğu da unutulmamalı. Özellikle milyonlarca genç her yaptıklarını izliyor-gözlüyor. Sosyal medya bu işi daha da kolaylaştırıyor. Böylesi ünlü kişilerin uyuşturucu kullanıyor oluşunun bu genç kitle üzerinde bırakabileceği etkiden korkuyorum. Acaba “Hayran oldukları” bu isimlerin uyuşturucu kullanmasından dolayı uyuşturucudan uzaklaşırlar mı? Yoksa bu durum bir tür sosyal kabul işlevi mi görür? Bana göre ikincisi. O yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor.

Ünlüler söz konusu olduğunda operasyon yapılmalı ama daha sessiz yapılmalı diye düşünüyorum. Bu kadar göz önünde, gazete manşetlerinde yapılınca uyuşturucu ile mücadele açısından istediğimiz sonuca ulaşmak sanki daha güç olacak gibi.