VE SONUNDA XİAOMİ RESMEN TÜRKİYE'DE

Ersin AKMAN 26 Tem 2018

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Bu konuyla ilgili ben yazmaktan bıktım ama umarım sizler okumaktan bıkmamışsınızdır. Cep telefonu sektörünün yeni gözdesi olan Çinli markaların Türkiye'de de resmi yollardan ürünlerini satması gerektiğini düşünüyorum.

Böylece ucuz olduğu için bu üreticilerin telefonlarını tercih edenler başta olmak üzere tüm son kullanıcıların resmi garantiye kavuşacağını, o veya bu şekilde kaçırıldığı söylenen vergi kaybının da önüne geçileceğini umuyorum.

Çinli markalardan Meizu’nun ülkemizde faaliyetlerine Genpa çatısı altında başlamasının üzerinden çok fazla zaman geçmeden bu sefer de Çin’in gözdesi Xiaomi’nin ülkemizde resmi satışa başlayacağını öğrendik.

Daha doğrusu ülkemiz cep telefonu sektöründe bir süredir faaliyet gösteren Evofone, Xiaomi’nin resmi dağıtımcısı olduğunu açıkladı. Aslında tam olarak bir açıklama da yapılmadı ancak İstanbul’da bulunan Vadi İstanbul isimli AVM’nin içinde sadece Xiaomi marka ürünleri satan Mi Store isimli mağazanın açılacağı söylentileri internette gezinmeye başladı.

Bunun üzerine Evofone yetkilileri ile kontak kuranlar Mi Store konsept mağazalarının sadece Vadi İstanbul AVM’de değil Forum İstanbul’da da açılacağını öğrendiler.

Mağazalar açılmadan resmi bir açıklama yapmak istemese bile Evofone üzerinde “Xiaomi Türkiye Garantili” ibaresi bulunan resmi cihazları Migros, Teknosa, A101 ve Teknosa gibi noktalarda satmaya çoktan başladı bile.

Çin pazarının en büyük markası olan Xiaomi’nin Türkiye’ye dağıtıcı üzerinden girmiş olması bence artık diğer Çinli markaların da hızla Türkiye operasyonlarını şekillendireceği anlamına geliyor.

Telefon fiyatları artacak

Xiaomi’nin Türkiye’de resmen satılıyor olması ülkemiz cep telefonu pazarını iki farklı açıdan etkileyecek. Öncelikle hali hazırda ürünlerini Türkiye pazarına sunan dünya teknoloji devleri artık yeni modelleri için satış fiyatı belirlerken daha çok hesap kitap yapmak zorunda kalacaklar. Çünkü eğer Evofone, Xiaomi’nin ürettiği cep telefonu modellerinin büyük bir kısmını ülkemize getirirse neredeyse her segmentte diğerlerine göre daha ucuz bir Xiaomi cihaz bulunabilir olacak. Bu da Samsung, Apple, Sony gibi markaların eskisi kadar yüksek satış rakamlarına ulaşmasını engelleyecek.

Ülkemiz cep telefonu sektörü için diğer önemli bir nokta da şu an ucuzluklarıyla 
ünlenen Xiaomi cep telefonlarının aslında o kadar ucuza satılamayacağı kısa zaman 
içinde ortaya çıkacak.

Bazıları Xiaomi markalı telefonların fiyatlarında yaşanacak artışın paralel ithalat yapanların ekmeğine yağ süreceğini düşünse de ben onlarla aynı fikirde değilim. Çünkü dil desteği ve servis garantisi için birçok insanın resmi garantiyi tercih edeceğini düşünüyorum.

Ancak raflarda aynı zamanda hem resmi garantili hem de ithalatçılar tarafından getirilen Xiaomi marka cep telefonlarının aynı anda bulunması tabii ki doğal olarak farklı fiyatların telaffuz edilmesine neden olacak.

Elimizde resmi bir araştırma, resmi bir rakam olmasa bile şu an Çinli üreticilerin Türkiye’deki pazar paylarının yüzde 15’e ulaştığı ve bunun yaklaşık yüzde 10’unun sadece Xiaomi’ye ait olduğu düşünülüyor.

Oluşması muhtemel fiyat farkına rağmen Xiaomi cep telefonlarının Evofone aracılığıyla Türkiye’de satılmaya başlanması ile bu rakamın en az yüzde 50 artabileceği düşünülüyor. Bu da hem adetsel hem de cirosal anlamda Evofone’un önündeki ilk hedefin büyüklüğünü çok net bir şekilde gözler önüne seriyor.

Şimdi Xiaomi marka cep telefonlarının ülkemizde daha yaygın bulunabilmesi için beklememiz gereken ilk sinyal Evofone’un Vadi İstanbul’da ve Forum İstanbul’da açacağı Mi Store. Başta cep telefonu olmak üzere birçok farklı Xiaomi ürününü satacak olan bu dükkan, Türkiye teknoloji perakendeciliğine yeni bir anlayış bile getirebilir. Bekleyip, neler olacağını hep birlikte göreceğiz.