Vakıf Katılım web

VİETNAM'DA BİR VANLI

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
Bugün size bir gönül elçimizi tanıtmak ve onunla yaptığım bir hasbihali aktarmak istiyorum. Kim bu elçi? O halde hemen anlatayım..

Bugün size bir gönül elçimizi tanıtmak ve onunla yaptığım bir hasbihali aktarmak istiyorum. Kim bu elçi? O halde hemen anlatayım..

O bir Vanlı. Spor alanında kendini geliştirmiş, Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan mezun olmuş, öğretmenlik ve tenis kondisyonerliği yaparken kendisine yapılan teklifi fırsat görüp Türkiye’den karayoluyla 11324 km havadan ise 7569 km uzaklıktaki Viatnam’da yeni işine başlamış bir spor adamı Faruk Çelikel.

İmkânsızlıklar içerisinde iş ekmek derdindeyken aktif sporu profesyonelce yapamasa da sonunda profesyonel spor adamı olarak hayatına devam eden Çelikel. Bizim gizli kahramanlarımızdan. O’na; “Faruk hocam sen anlat ben yazayım.” dedim. Uzun anlatımını size kısa ana hatlarla aktarayım.

“Vietnam’a geliş hikayem biraz enteresan. İstanbul Bahçeşehir Vizyon Koleji’nde öğretmenlik yaparken ek iş olarak Koza Wos Tenis Akademisi’nde tenis kondisyoneri olarak işe başladım. Sonradan başlayan ekonomik kriz çalışma şartlarını ve maddi koşulları değiştirince ben de bu akademiye gelen Pakistanlı öğrencilerimin vesilesiyle Pakistan’a gittim ve Pakistan Tenis Federasyonu bünyesinde kondisyoner olarak çalışmaya başladım. Katıldığımız uluslararası turnuvalarda Vietnamlı sporcu ve yöneticiler çalışmamı beğendiklerini söyleyerek beni Vietnam’a davet ettiler.

Böylece yeni bir serüvene ve koşuşturmaya girişmiş olduk. Vietnam Tenis Milli Takımı’nda iki yıldır kondisyoner olarak görev yapıyorum.

Aktif olarak çalıştırdığım sporcular aynı zamanda Vietnam profesyonel bir, iki, üç ve beş numaralı sporcuları. En çok bir numaralı sporcu Lý Hoàng Nam ile bire bir çalışıyorum. ATP 385 seviyesinde bir sporcu fakat pandemiden hemen önce bir sakatlık geçirdi. Toparlanması için özel programlar ile kendisine yardımcı oldum. Onunla ve Vietnam Tenis Milli Takımı’yla dünyada birçok turnuvaya katıldık. Kazakistan Nur Sultan Turnuvası’nda üçüncü turda elendik. 2019 Singapore Dawis Cup’ta Takım Birinciliği kazandık. Filipinler’de düzenlenen Güney Asya Ülkeleri Deniz Oyunları’nda Erkeklerde Altın ve Gümüş Madalya, Bayanlarda ise Bronz Madalya kazandık. 2020 yılında da Fas Dawis Cup ve Fransa’da Lespetitas turnuvalarına katıldık. Pandemi dolayısıyla uzun süreden beri uluslararası turnuvalara katılamıyoruz.

Vietnam’da birçok tenis kulübü var. Fakat benim milli takım ile birlikte çalıştırdığım Hai Dang Tennis Academy, Vietnam’ın en iyi kulübü. Son turnuvalarda U10, U12 ve U 14 yaş kategorilerinde erkek ve bayanlarda Vietnam Şampiyonluğu ve U18 Erkekler kategorisinde de yine Ülke Şampiyonluğunu kondisyonerliğini yaptığım bizim sporcularımız aldı. Elit Profesyonel sporcularda yine Vietnam’ın bir, iki, üç ve beş numaralı sporcuları yine bizim akademide çalışıyorlar. Mesleğimi bu seviyede icra etmek bana çalışırken yeni şeyler öğretti.  Vietnam’daki çalışmalarım çok ilgi görüyor ve bu da benim motivasyonumu olumlu etkiliyor.”

Faruk Çelikel’in başarılarının bize gösterdiği, zeki, çevik ve ahlaklı sporcuların yanı sıra ülke olarak çalıştırıcı, kondisyoner, masör ve teknik eleman ihraç eden ülke olmamız da lazım. Nasıl ki fabrika kurarak, sanayi, tarım ve hayvancılıkta üreterek ülkemizi geliştirmeye ve döviz kazandırmaya çalışıyorsak öyle de spora, spor adamlarına, teknik elemanlara ve belki de sportif ekipmanlarının üretimine de ağırlık vermeliyiz ve ihraç etmeliyiz.

Ülkemize gelip ve memnun ayrılan her bir turist nasılsa, ülkemizden çıkan sporcu ve spor teknik elemanları da birer gönül elçimizdir.

Döviz getirisi kadar, tanıtım ve reklamda da masrafsız birer gönül elçilerimizdir onlar.

Ülkemizi dış dünyaya tanıtan ve gösteren nice güzel sporcu ve spora gönül veren, sabırla bir ağır yükü sırtlayan insanlar yetiştirmek ümidiyle…