VİTRİN DAVET ETMELİDİR

Yonca ORTAN 11 Nis 2021

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
İyi ve doğru tasarlanmış bir vitrin müşteriyi içeri çekip satışa destek olabileceği gibi; vasat ya da sıradan bir vitrin tasarımı da içinde harika ürünler barındıran bir mağazaya girmeden devam etmenize neden olabilir.

Vitrin tasarımını en iyi anlatan söylem onun “müşterilerle mağaza arasındaki ilk etkileşim yeri” olduğunu söylemektir. Vitrin bizi çağırmalıdır. İlk mesajı genellikle vitrin verir bize. Biz de müşteri olarak bu mesaja göre içeri girip girmeyeceğimize karar verir ve hatta çoğu zaman alışveriş yapmaya ikna oluruz. Bu hangi sektör olursa olsun geçerlidir. Eğer bir vitrinde dikkatinizi çeken bir şey gördüyseniz orda mutlaka bir şeyler ya da birden fazla şey doğru dizayn edilmiş demektir.

İyi ve doğru tasarlanmış bir vitrin müşteriyi içeri çekip satışa destek olabileceği gibi; vasat ya da sıradan bir vitrin tasarımı da içinde harika ürünler barındıran bir mağazaya girmeden devam etmenize neden olabilir. Kısacası vitrin tasarımı çok önemlidir.

Müşterinin mağaza içerisinde satılan mallarla tanışmasını sağlayan yer olan vitrinler, tıpkı bir sinema veya tiyatro oyunu afişi gibi müşteriyi cezbeden bir ön görüntüdür. Vitrinler mağazanın tarzını, sattığı malları ve hitap ettiği müşteri kesimini yansıtan teşhir araçlarıdır. Bir mağaza tasarımında ki en değişken faktör; ürünlerin sergilenme metodudur. Bu faktör, mağazanın düzenlenmesini etkilemektedir. Mağaza tasarımları, genel olarak, modadan etkilenir, bu sebepten dolayı, kalıcı olmazlar ve belirli zamanlarda değişikliğe uğrarlar. Mağaza sahibi ve tasarımcı, mağazanın fiziksel özelliklerini, ürünleri ve ekonomik koşulları göz önüne alarak sergileme sistemine karar vermelidirler.

Bir mağazanın vitrini tasarlanırken, önemli unsurlardan birisi de vitrinde ürünlerin birlikteliğidir. Ürün, geri planda kalmış ise; hedef kitleye ulaşamaz ve satış gerçekleşemez. Belli zamanlarda yapılan ürünleri vitrin değişimi sayesinde, müşterilerin ürünleri fark edebilmeleri kolaylaştırılmalıdır. Bu değişiklik, renk ve malzemeyle kombinasyonların farklılaştırılmasıyla sağlanabilir. İnsanlar etkilendikleri şeyi akıllarında tutarlar, bu sebeple, görsel açıdan vitrinler, insanların zihinlerinde kalıcı olmaktadır.

Müşteriye mesaj iletmelidir

Vitrin tasarımlarının iyi olması mağazalar için hayati önem taşır. Vitrin görücüye çıkmak gibidir. Mağazanın dışa açılan yüzüdür. O yüzün güzel ve çekici olması çok önemlidir. İyi bir vitrin tasarımı için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Her şeyden önce vitrin estetik açıdan göze hitap etmeli; özgün ve farklı olmalıdır. Müşteriye karşı mesaj içermeli ve onu durdurabilmelidir. Müşterinin ilk bakışta dikkatini çekmeyi başarabilirseniz ve devamında mağazaya davet edebilirseniz doğru bir vitrin tasarımına sahipsiniz demektir. Bunların dışında hafızalarımızda iz bırakan ya da gülümseten ya da içeriğinde sosyal mesaj veren vitrin tasarımları da mevcuttur.

Renklerin önemi

Ülkemizde nadiren de olsa dijital kullanımlar da vardır vitrin dekorlarında. Renkler vitrin tasarlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer etkendir. Dikkat çeken renkler her zaman işe yarar. Bunlardan bazıları; kırmızı, turuncu, mor, mavi, yeşil ve sarı renktir.

Tamamı tek renk olmamakla birlikte çeşitli vitrin malzemeleri veya objeler de tasarım açısından değerlendirilebilir.

Her rengin insan algısında oluşturduğu duygu ve his farklılık gösterir. Bu nedenle renkler insan hayatı için oldukça önemli bir yere sahiptir. Örneğin mavi saygıyı hissettirirken beyaz saflık ve temizliği hissettirir. Aynı şekilde yeşil renk doğayı yansıtırken sarı yeniliği, kırmızı heyecanı ve kuvveti yansıtır. Tasarımcılar ve dekorasyoncular renklerin insan üzerindeki etkisini bilir ve tasarımlarını bu etki ile ilişkili olarak yerine getirirler. Bu bağlamda mağaza iç dekorasyonu ve mağaza dış cephe dekorasyonu yaptırırken renk seçimine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.