VİYANA

Hakan DİKMEN 26 Ara 2018

Hakan DİKMEN
Tüm Yazıları
Barok sokakları, imparatorluk sarayları, kahvehane kültürünün yanı sıra canlı epik ve tasarım sahneleri sanatsal ve müzikal başyapıtlarının sahnelerini oluşturuyor. Sanata başka bakıyorlar Viyana'da. Ben de Noel hazırlıkları içindeki bu güzel kenti size bugün biraz farklı anlatacağım

Viyana’da hava çok soğuk ve karlıydı bir hafta önce.  Aslında yer altındaki sıcak kükürtlü suları ile meşhur bir havzada kurulmuş şehir. Uçakla gelirken şehrin üstünde beyaz duman bulutu görüyorsunuz. Bu gaz fabrikalarının bacalarından tüten dumanlar bize bu güzel şehrin sıcak sularıyla ve insanlarıyla karşılaşacağımız gerçeğini gösteriyor.

St. Charles Kilisesi

İlk baktığımda cami gibi görünen 72 metre yüksekliğindeki yeşil bakır kubbesiyle St. Charles Kilisesi (Karlskirche), Viyana’nın eski kentinin güney tarafında, yani, şehrin biraz dışında kalıyor. Viyana’nın en güzel binalarından biri olarak kabul edilen kilise ünlü barok mimar Johann Bernard Fischer von Erlach ve oğlu tarafından 1716 ile 1737 yılları arasında inşa edilmiş ve Saint Charles Borromeo’ya adanmıştır.

72 metre yükseklikteki Kubbe ’ye çıkmak isterseniz asansörü kullanabilirsiniz. Buradan Viyana’nın muhteşem manzarasını görmek için birkaç basamak kullanarak zirveye de çıkabilirsiniz.

Eşsiz Bruegel sergisi

Viyana’da birbirinden değişik 100’den fazla müzesi var. Hepsi de çok farklı eserlere ev sahipliği yapıyor. Yaşlı Pieter Bruegel’in ölümünün 450. yıldönümünü kutlamak için, Viyana Sanat Müzesi, bu istisnai sanatçının çalışmasıyla ilgili dünyanın ilk büyük monografik sergisini Viyana’da bu yıl gezebilirsiniz.

Bunlar, dünyaca ünlü koleksiyonların yanı sıra orijinal sergilerle etkileşen küçük kuruluşların önemli koleksiyonlarını da içeriyor. Gustav Klimt ve Egon Schiele gibi yüzyılın sanatçılar, çağdaş Viyana’nın yıldızlarıyla buluşuyor.

Aziz Stephen Katedrali

Viyana’nın sembolü Aziz Stephen Katedrali. Avusturya’daki en önemli Gotik yapılardan biri.

Aziz Stephan Katedrali Viyana’nın merkezinde 1147 yılında inşa edilmiş. 107,2 metre uzunluğunda ve 34,2 metre genişliğinde olan bir yapı. Dört kulesi var. Bunların en büyüğü 136,44 metre yüksekliğindeki güney kulesi. Viyana’da muazzam bir manzaraya sahip olan kule odasına 343 basamakla ulaşılmaktadır. Gücü olanın çıkmasında yarar var. Kulede ne mi var derseniz 13 adet çan göreceksiniz. Viyana’daki her ziyaretçinin Aziz Stephen Katedrali’ne gitmesi sanki yapılması bir zorunlu bir gezi gibi.

Viyana’da kafeler

Viyana deyince akla gelen kahve ve pasta. Bu kahve kültürü nasıl başlamış anlatayım.

Viyana kahve evi kültürünün tarihi, 1683 yılında Viyana Kuşatmasının sonuyla yakından bağlantılıdır. Efsaneye göre, Viyana vatandaşı George Franz Kolschitzky (1640- 1694), kentte kahve servis etmek için lisans alan ilk kişi oldu. Viyana Kuşatması sırasında yaptığı kahramanca eylemler. Türklerin geride bıraktığı kahve çekirdekleri başarısının temeli oldu. Viyana’nın 4. bölgesinde bir caddede onun adı verildi ve Favoritenstraße / Kolschitzkygasse köşesinde bir heykel kuruldu.

Wiener schnitzel

Viyana’ya gidiyorum deyince herkes ortak bir şekilde “Wiener schnitzel

 Yemeden gelme” demişti. Ben de size anlatayım dedim ve denedim. Bizim deyişimizle Şinitzel esas ismiyle Schnitzel birçok kez menülerde karşınıza çıkmıştır.  Klasik Wiener Schnitzel dana etinden yapılmaktadır. İnce dövülmüş dana etinin ekmek kırıntılarına batırılıp taze yağda pişirilmesinden oluşan Avusturya’ya özgü bir yemektir. Dikkat edilecek bir husus tavuk ve domuz eti ile de yapılıyor.  Avusturya’da domuz etinden yapılan Schnitzel’e “Wiener Schnitzel vom Schwein” denirken tavuk ile yapılanına ise “Hähnchenschnitzel “denmektedir. Bu yüzdende Avusturya’da “Wiener Schnitzel“ Avusturya hükümeti tarafında tescillenmiştir. Koruma altına alınmıştır. Bu nedenden dolayı da, “Wiener Schnitzel“ ismi altında yapılan bütün Schnitzel’lerin dana etinden yapılması şarttır.

Viyana’da dostlarım İhsan Ekici ve Regaip Yıkılmaz ile Aziz Stephen Katedrali önünde. Orada yaşayan yaklaşık 135.000 Türk var.  İPTV ve ANKA TV Platformlarının sahibi İhsan Ekici Bey Viyana’nın en tanınmış gazetecilerinden bu işin duayenlerinden biri.

Regaip Yıkılmaz ise bir prodüksiyon şirketine sahip.

Noel öncesi eğlencesi kültürü biraz da soğuk havasıyla böyle veda ettim Viyana’ya.

Schönbrunn Sarayı

Schönbrunn Sarayı (Schloss Schönbrunn)’ını anlatmakla başlayalım. Bu saray, Viyana şehir merkezinin birkaç kilometre batısında yer alıyor. Kentin olduğu kadar Avrupa’nın da en güzel yapılarından biri. UNESCO Dünya Mirası olmuş bahçelere sahip bu saray çok farklı.  Bu özelliği ile Avusturya’nın en önde gelen turistik yerlerinden. Yalnızca turlarla ziyaret edilebilen Schönbrunn Sarayı’nın 1441 odasından yalnızca 40 tanesi ziyaretçilere açık. Ancak, yaklaştıkça yapının ne denli muhteşem bir yer olduğunu görünce etkileniyorsunuz. Odalar arasında en önemlileri Franz Joseph ve Sisi olarak da bilinen eşi Elizabeth’e ait olan bölüm.

Katedraldeki tarihi org

Bu kocaman yapıya giderseniz değerli sunakların ve 
yan şapellerin yanı sıra, altın ve değerli taşlarla süslenmiş 
kalıntılar, canavarlar, yazılmış metinler ve kitapların yanı sıra sahanlıklar da dahil olmak üzere etkileyici katedral hazinesini de görülebilirsiniz. İmparator Friedrich III’ de bu kiliseye gömülmüş. Resmini gördüğünüz orgu da çok ünlü besteciler çalmış. İlk orglardan.

Yılbaşı marketleri

Belediye Sarayı önünde Noel Pazarı 

Viyana Belediye Binası, orijinal adıyla Wiener Rathaus olarak bilinir. Bir 19. yüzyıl mimarisi olan yapı, neo-gotik tarzda yapılmış, tarihi dokusuyla ve muhteşem mimarisiyle, Viyana’nın popüler yapılarından biri olmuş. Binanın mimarı Friedrichvon Schmidt. Bu binayı karşınıza aldığınızda sağında Viyana Üniversitesi, solunda ise Avusturya Parlamento Binası yer alıyor. Karşınızda da Büyük Tiyatro.

Kasım ayının ortasından Noel’e kadar Viyana’nın en güzel meydanları, büyülü Noel pazarlarına dönüşüyor. Noel hamuru pişirme, sıcak kestane kebabı ve kızarmış badem aromasının kokusu havada asılı kalıyor. Eski Şehir ve alışveriş caddeleri Viyana’da bir Noel atmosferi yaratan şenlikli ışıklar ile dekore edilmiş durumda. Geleneksel Noel Pazarı’nda 150 satış kabini Noel hediyeleri, yılbaşı ağacı süsleri, el sanatları, mutfak ikramları, şekerleme ve ısınma içecekleri sunuyor size. “Isınma içecekleri ne”? diye soracak olursanız, cevap değişik tat sunan çaylar. Zencefil çayı en fazla tüketilen içecek.

Schönbrunn Sarayı önünde Noel Pazarının bulunduğu Atmosferik pazar geleneksel el sanatları, el yapımı yılbaşı süsleri, Noel konserleri ve Noel atölyesi de dahil olmak üzere kapsamlı bir çocuk programı sunmaktadır. Belvedere Sarayı’nda Noel Köyü Barok geçmişe özlem duyan ziyaretçileri etkiliyor.

Ayrıca dostluğunu esirgemeyen Viyana Manşet Haber Televizyonunun sahibi Yasin Şahin de Beni uğurlamaya gelerek nezaket gösterdi. Tüm dostlarıma çok teşekkür ediyorum.