DİNDARLIĞIN EKONOMİ POLİTİĞİ - II

Cumartesi günkü yazımda dindarlığı genel anlamı ve İslam'daki özel anlamıyla tanımlamıştım. Dindarlığın, dini adanmışlığı veya maneviyatı içerebilen bir erdem olduğunu söylemiş, dindarlık anlayışlarının ortak unsurunun "ilâhi olana duyulan" saygı borcu olduğunu eklemiş ve dini bağlamda dindarlığın, ülkeler ve kültürler arasında farklılık gösterebilen dindar faaliyetler veya bağlılıklarla ifade edilebileceğini belirtmiştim.

Pazartesi 29 Ocak 2024 03:00
DİNDARLIĞIN EKONOMİ POLİTİĞİ - I

Bugün bir yazı dizisine başlamak istiyorum. Bu dizide son zamanlarda görsel, sosyal ve yazılı medyada çokça tartışılan bir konuyu anlatmak istiyorum: Dindarlık… Türkiye'de dindarlık artıyor mu, azalıyor mu? Ülkemizde Türk – Osmanlı kültüründen bağımsız ve ona yabancı bir dindarlık mı filizleniyor? Değişen şartlara göre dini ahkamın yenilenmesi mi gerekiyor? Bütün bunların ekonomi, sosyoloji ve küreselleşme ile bir ilgisi var mı? Tarikat ve cemaatlerin bu kadar göz önüne çıkması ne anlama geliyor? Bütün bu soruları, sahip olduğum sosyal bilim dağarcığını kullanarak cevaplamaya çalışacağım. İlk önce bu yazıda dindarlığı tanımlayacağım. Haydi başlayalım…

Cumartesi 27 Ocak 2024 03:00
EHLİYET VE LİYAKAT

Bugünlerde ehliyet ve liyakat kavramı çok tartışılmaktadır. Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe "liyakatli kadroların" işe alınmamasına yönelik eleştiriler de seslendirilmektedir. Bu iki kavram beraber kullanılmaktadır ve sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Bugün istedim ki, ehliyet ve liyakat kavramlarını açıklayayım ve bunun iktisadi ve sosyal etkilerini ele alayım.

Cumartesi 20 Ocak 2024 03:00
2024 YILINDA BİZLERİ BEKLEYENLER

2024 yılı nasıl bir yıl olacak? Enflasyonu düşürebilecek miyiz? Vergiler daha adil yayılacak mı? Sıkı maliye politikasından en çok kimin canı yanacak? 2024 seçimlerinin öncesi ve sonrasında ne olacak? Bugün sizlere bu sorulara cevaplarım hakkında konuşacağım.

Pazartesi 08 Ocak 2024 00:00
2023 YILININ MUHASEBESİ

Yeni yılın ilk yazısında merhaba… Hepinizin Yeni Yılını kutlar, bütün ülkemizde daha huzurlu, daha müreffeh ve daha güler yüzlü günler dilerim.

Cumartesi 06 Ocak 2024 03:00
​TOPLUMSAL DEĞİŞİMİN YÖNETİLMESİ- JAPONYA VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Teknik ilerlemenin sonucunda ortaya çıkan teknoloji paradigması bireyleri, toplumları, devletleri ve kurumları değişime zorlar.

Cumartesi 23 Aralık 2023 02:40
​YAPAY ZEKÂNIN EKONOMİ POLİTİĞİ – III

İktisat tarihine baktığımızda teknolojik paradigma değişimi dönemleri her zaman büyük çalkantıların olduğu, dünyada jeo-politik ve iktisadi güç merkezlerinin değiştiği, insanların yaşam tarzında yani tüketim kalıpları ve toplumsal örgütlenmelerinde dönüşümün gerçekleştiği dönemler olduğunu görmekteyiz.

Pazartesi 18 Aralık 2023 02:45
YAPAY ZEKÂNIN EKONOMİ POLİTİĞİ – II

Teknolojik değişim iktisadi açıdan "bir toplumun bilgi havuzundaki değişimin yansıması olarak yeni üretim teknikleri ve yeni ürünlerin icadına" dayanır.

Cumartesi 16 Aralık 2023 02:35