​LOZAN ANLAŞMASININ EKONOMİ POLİTİĞİ

Şimdi rahmetli olmuş olan ve o dönemde kafasına fes takıp istanbulin redingot ve setre pantolon giyip elde bastonla dolaşmayı Müslümanlık zanneden bir ağabeyimiz Lozan tartışmalarında başı çekmekteydi.

Pazartesi 14 Ağustos 2023 02:35
​İKİNCİ YENİ ŞAİR TURGUT UYAR

İkinci Yeni Şiiri birden fazla şairin Garip Akımına bir tepki olarak kendi bireysel katkılarıyla oluşturduğu ve zamanla belli temalar etrafında kuramsallaştırdıkları bir şiir akımıydı.

Cumartesi 12 Ağustos 2023 02:35
​EKONOMİ POLİTİKASININ EKONOMİ POLİTİĞİ

Günümüzde ekonomi politik deyince, daha çok heterodoks (sakın yanlış anlaşılmasın Sayın Nebati'nin bahsettiği heterodoks iktisat değil, DMD) iktisatçıların önem verdiği ve iktisadi faaliyetin toplum içindeki farklı zümre ve sınıfların çıkarları üzerindeki veya dünya ekonomisi içinde farklı ülkelerin çıkarları üzerindeki etkilerini inceleyen bir yöntem anlaşılır.

Pazartesi 07 Ağustos 2023 02:25
​KAPİTALİST TOPLUMDA DEĞİŞEN SANAT ANLAYIŞI VE İKİNCİ YENİ ŞİİRİ

Ahmet Haşim Sembolizm ve Divan Şiirinin bir sentezini yapmış, Yahya Kemal Beyatlı ise Fransız Parnasyenlerinden etkilenmiş ve sonra da Neo-Klasik akımın Türkiye'deki temsilcisi olmuştu.

Cumartesi 05 Ağustos 2023 02:30
​NAKŞİBENDİLİK: HİNTTEN ANADOLU'YA NAKŞİBENDÎLİK: HİNTTEN ANADOLUYA

Geçen hafta bir Orta Asya tarikatı olan Nakşibendîliğin Babürlü İmparatorluğu zamanında Hindistan alt kıtasına nasıl geldiği, bu yolu açan büyük mutasavvıf İmam-ı Rabbani'nin hikâyesinden bahsetmiştim.

Pazartesi 31 Temmuz 2023 02:25
​MERKEZ BANKASI'NDA YENİ DÖNEM

Bugün sizlerle Turgut Uyar'ın şiir dünyasına bir giriş yapacaktım ama her zamanki gibi Âl-i Osman ülkesinde rüzgârlar yine sert esmeye başladı.

Cumartesi 29 Temmuz 2023 02:35
​NAKŞİBENDİLİK: DOĞUŞ VE DEĞİŞİM

Geçen Pazartesi Hacegân yolu ve onun düsturlarını belirleyen Abdülhalik-i Gucdevânî Hazretlerinden bahsetmiştik.

Pazartesi 24 Temmuz 2023 02:30
​YAHYA KEMAL VE RİND KAVRAMI

Günümüz Türkçesinde rindmeşrep gibi kavramlar rind sözcüğünden türetilmiştir.

Cumartesi 22 Temmuz 2023 02:30