​YENİ BİR YIL GELMİŞ NEYİME!

Fehmi KETENCİ 31 Ara 2017

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Bu gece saat yirmidört itibarı ile bir yılı daha geride bırakacağız.

      Bu gece saat yirmidört itibarı ile bir yılı daha geride bırakacağız. Geride bırakmaya hazırlandığımız bir yıldan neler umduk ama neleri bulabildik. Umarım yeni yıldan beklediklerimizin bir çoğu bizi birazcık olsun mutlu edecek, en azından hayal kırıklığı yaratmayacak kadar gerçekleşir. Sağlığımız bozulmadan, cep delik cepken delik kalmadan, aile huzurumuz, ülke huzurumuz bozulmadan…

      Böylesine umutların yeşerdiği ve gerçekleşmesi, sağlıklı, mutlu, ekonomik ferahlığın evlerimize de uğradığı bir yıl dileklerimle Yeni Yılınız Kutlu Olsun.

      Yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız ve hemen hemen bir çoğumuzun bunu nasıl yapacağımız besbelli.

      Bir çok evde, bu hayat pahalılığında eğlence yerlerindeki yeni yıl kutlamalarına katılamayanlar için gecenin anlam ve ehemmiyetini yansıtan hazırlıkların olanca hızıyla sabahın erken saatlerinde başlayıp akşama kadar devam ettiğini görüyoruz. Görüyoruz demeye gerek yok. Ben de yeni yılı karşılama hazırlığındayım. Ailece evde kutlama yapabilme altyapısını oluşturmak için sabahtan hazırlıklara başladım bile...

      Ben, beni bileli, yeni yıl kutlamalarının en gözde yöntemi alkol alınarak eğlencenin doruğuna varabilmektir. Bunu evde de yapsanız, bir eğlence yerinde kutlama mutluğunu yakalayanlardan da olsanız işlem aynıdır. Sızıp uykuya dalıncaya kadar alkolle kol kolasınız. O izin verdiğince ve elverdiğince ayık kalabilirsiniz ve öyle bir an gelir ki yenik düşüp, ya körkütük sarhoş olur gecenin kalan bölümünden, ertesi günün başlangıcında başınıza geleceklerden bihaber öğlenden sonrasına, ayılıp hayallerinizden uyanıncaya kadar yaşamdan uzaklaşırsınız. Veya; direnir, eğlenir ve gecenin sabahlara kadar keyfini çıkarmaya bakarsınız, yarının, yeni yılın ne getirip, götüreceğini umursamazsınız.

      Bu yeni yılın getirecekleri konusunda olası sürprizler neredeyse ortadan kalktı. Sürpriz; bilmeden ansızın karşılaştıklarımıza diyoruz ya. Bu yeni yıla girmeden başımıza gelecekleri fazlasıyla biliyoruz ve ona göre bu gece bir çok şeyi unutarak gecenin keyfini çıkaracağımız bir gece olacak.

      Her yıl, yeni yılı karşılamaya hazırlanırken söylenenler vardır ama ne kadarı gerçekleşir tam olarak bilemediğimiz ve yaşamımızı etkileyecek o, davetsiz misafirlerimiz dediğimiz “zamlar”, alışmıştık ancak o sürpriz torbasından tam olarak neler çıkacak bilemiyorduk. Bu yıl bir değişiklik yapıldı. Yeni yıldaki davetsiz misafirlerimizin neler olduğu, neredeyse tüm aralık ayı içinde kafamıza vura vura dile getirildi, medyada yazıldı, çizildi.

      Dar gelirliyi bu zamlara alıştırmak için öngörülen bir yöntem gibi ama, yıllardır bu yeni yıl “zamları”na alıştığımız için artık pek de canımızı acıtmayacak gibi. 

      O nedenledir ki, zaman zaman dini inançlarımız nedeniyle tartışılan Yılbaşı Gecesi’ni kutlarken yeni yılla ilgili hayallere hiç dalmayın. Sadece eğlenmek için ve yanı sıra da, unutmak için gecenizi gece etmeye bakın. Bizlerin ne hale düşürüldüğümüze de “ah”layıp “vah”lanmayın. Üzülmeyin de!. “Karnı tok” olanlar “açlar”ın halinden anlamazlar”. Onların tuzu kuru! 

      Ne şekilde olursa olsun bu gece sizi yönetecek olan, bir kaç kadeh şarap, rakı veya viski veya benzeri alkol ihtiva eden içeceklerdir. Gerçi onlar da ateş pahası oldu. Geçim derdi, yoksulluk, ücretlinin değil ay sonunu getirmesi, ayın yarısına bile zor ulaşabildiği, kalan bölümünü ise varsa elindeki kredi kartıyla tamamlamaya çalıştığı ortamda, yılda bir bu gecede bu keyfi nasıl yaşayacağı bile belli değilken varın siz eğlenebilin. Böylesine bir ortamda geceniz hayırlı olsun ve kendinize mukayyet olun. 

      Siz siz  olun, unutmak için alkolden medet ummayın. Alkol, gerçek yaşamda sizi bekleyenleri ortadan kaldırmıyor, aksine kendinize geldiğinde olası etkiyi çok daha fazla artırıyor.

      Gece uzun ve yılda bir. Son saniyesine kadar keyfini çıkarmaya bakalım. 

      Yeni Yılınız Kutlu Olsun…