YENİ YÖK VE ULUSLARARASILAŞMASI-1

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Türk Yükseköğretiminin Uluslararasılaşması: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı Ankara'da düzenlendi.

YÖK Başkanı Saraç: 'Uluslararası öğrenci sayımız 172 bine ulaştığını ilk kez açıkladı. Türkiye artık bir eğitim adası. 8 milyona yakın öğrenci, 82 bini öğretim üyesi olmak üzere 168 bini aşkın öğretim elemanı, 129'u devlet, 73'ü vakıf üniversitesi ve 5'i vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 207 yükseköğretim kurumu Türkiye yükseköğretim ordusu var. Ülkemiz özellikle ilgi coğrafyamızdan öğrenci çekiyor. Afrikalı aileler çocuklarının Türkiye'de eğitim görmesini istiyor. Bağımsız Türk Devletleri ile akraba topluluklardan çok yüksek sayıda öğrenci ve öğretim üyesi  ve öğretim elemanı Türkiye'ye geliyor.

Çalıştayı'nın açılış konuşmasını YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç yaptı. Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz başta Suriyeliler olmak üzere Türkiye'de bulunan sığınmacı ve mülteciler hakkında bilgilendirme gerçekleştirdi.

Türkiye Ulusal Ajans Başkanı İlker Astarcı ise konuşmasında öğrenci değişimi ile ilgili projelere dikkat çekerken zihin işgali vurgusu ile Sultan Abdülhamit'ten örnekler verdi. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş kurumunun başta Türkçe eğitimi  olmak üzere değişik bölgelerde yaptıkları çalışmaları anlattı.

Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Rahmi Er Türk Yükseköğretiminin Uluslararasılaşması alanında gelinen noktayı ve çalıştayın hedeflerine dikkat çekti. Çalıştay tehditler ve fırsatlar başlığı ile iki bölümde gerçekleştirildi.

Birinci oturumun başkanlığını  Prof. Dr. Naci Gündoğan yaparken   İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Yadigar İzmirli, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Rektörü M. Verşan Kök, Marmara Üniversitesi Rektörü Erol Özvar, Karabük Üniversitesi Rektörü Refik Polat oturumda yer aldılar. Refik Polat'ın Çad ile yaptıkları öğrenci çalışmaları dikkat çekti. Özellikle Polat'ın ilk Çad ziyaretlerinde evlerinde elektrik olmadığından gece sokak lambaları altında ders çalışan öğrencileri anlatması yapılan çalışmaların hakkaniyetini ortaya çıkardı.

İkinci oturumun başkanlığını Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş gerçekleştirdi. Uluslararasılaşmada fırsatları İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak, Bilkent Üniversitesi Rektörü Abdullah Atalar, On dokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Sait Bilgiç, Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin anlattı. Bence kapanışta değerlendirme Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Rahmi Er'in verdiği bilgiler  yeni YÖK'ün ne kadar üst düzey çalışmalara imza attığını bize anlattı. Türk yükseköğretimi ülkemize 172 bin eğitim elçisini vatan topraklarına getirmiş durumda. Bu gençler ülkelerine döndüklerinde bizim elçilerimiz olacak… Yükseköğretim  uluslararasılaşmasını detaylarla yazmaya devam edeceğiz.