YOLU SANATTAN GEÇEN HERKESLE BİR GÜN BİR ŞEHİRDE BULUŞACAĞIZ

Neşe BERBER 29 Eyl 2022

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Beyoğlu Kültür Yolu festivali ve Başkent Kültür Yolu festivalleri ile başlayan sanat festivallerine ilk defa Çanakkale'de yapılan Troya Kültür Yolu festivali ile Kültür ve Turizm Bakanlığı adeta gövde gösterisi yaptı.

Beyoğlu Kültür Yolu festivali ve Başkent Kültür Yolu festivalleri ile başlayan sanat festivallerine ilk defa Çanakkale’de yapılan Troya Kültür Yolu festivali ile Kültür ve Turizm Bakanlığı adeta gövde gösterisi yaptı. 

Çanakkale’de havalimanımı var soruları altında Türk Hava Yolları uçağı ile Çanakkale’ye uçtum. Bir şehirde havalimanı varsa o şehirde her şey olur. Bir şehirde hem havalimanı hem de 1915 Çanakkale Köprüsü varsa bambaşka şeyler olur. 

Festivale aldığım davet ile gittiğim Çanakkale’ye başka bir pencereden baktım. Çanakkale’ye tatil için bugüne kadar hiç gitmedim. Nedense düşünmedim bile. Çanakkale tarihimiz için çok önemli bir şehir. Tarih turizmi yanı sıra bundan sonra tatil turizmine de hizmet edeceğini düşünüyorum. 

Çanakkale’yi en güzel nereden görürüm diye sordum Kilitbahir Seyir Tepesi dediler. Kilitbahir kalesi bana Rumeli Hisarı’nı anımsattı. Kendimi İstanbul boğazının kıyısında hissettirdi.

Çanakkale’yi Kilitbahir’in seyir tepesinden izlediğimde İstanbul boğazı ile tek yarışacak yer Çanakkale Boğazı olduğuna karar verdim. Aslında İstanbul için yazılan bu sözler Çanakkale içinde söylenebilir mi bilmem ama ben söyledim. “Sana dün bir tepeden baktım aziz Çanakkale. Yaşamış derim en hoş ve uzun rüyada. Sende çok yıl yaşayan, sende ölen, sende yatan”.

Kilitbahir Kalesi 1452'de İstanbul kuşatması esnasında Avrupalı devletlerin Bizans İmparatorluğu'na yardım etmesini önlemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından Çanakkale Boğazı'nın Avrupa yakasına, boğazın en dar yerine yaptırılmış. Kilitbahir’de yürürken başka bir duygusallıkla yürüyorum. Atalarımızın bu topraklar için canlarını verdiği yerler. Nasıl güzel bir yer, nasıl güzel bir kale hissettiklerimi anlatmam çok zor. Siz gidip yaşayın isterim.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali ile tarihle sanatı bir araya getirdiklerini söyledi. 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’a ayrı bir pencere açmak istiyorum. Tüm bu festivaller ile tek tek ilgileniyor. Evin yolunu unutmuş durumda. Yaklaşık bir aydır Çanakkale’de festivali organize ediyor. “En son ne zaman eve gittiniz?” diye soruyorum ‘Başkent Kültür yolu festivali başlıyor sanırım bir ay daha gidemeyeceğim’ diyor.  

Beyoğlu, Başkent, Çanakkale Troya, Konya, Diyarbakır Sur derken devamları geliyormuş Adana, İzmir kültür yollarına kim bilir daha hangi iller katılacak. Bu festivaller ile yolu sanattan, kültürden geçen herkesle bir gün bir şehirde buluşacağız demek geçti içimden. Zira festivallerde binlerce insanla buluşuluyor. AK Parti’nin yaptığı en iyi siyasetlerden biri de Kültür Yolu festivalleridir.