Vakıf Katılım web

YÜKSEK KUR PAHALI PETROL

Yusuf DİNÇ 11 May 2018

Yusuf DİNÇ
Tüm Yazıları
Son dönemde Türkiye ekonomisi için politik risk hesaplamalarıyla kur yukarı yönlü güçlendirildi. Seçimin öne alınması bu risk faktörünü kullanarak ekonomiyi baskı altına almaya çalışacak olanların alanını daraltmış oldu.

Gene de kur ve CDS primleri tarihi rekor seviyelerine ulaştı. Bir miktar artış daha gelmesi beklenebilir. Özellikle kurdaki artışların ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. İthal girdi nedeniyle kur artışları enflasyonu beslemektedir. Enflasyonun gelir dağılımını bozucu etkisi maliye politikası üzerine yüklere neden olmaktadır. Bu durum mali disiplin üzerinde olumsuz etkiler getirebilir.

Kur başlı başına bir risktir. Fakat birkaç defa bu köşede ele aldığım üzere enerji ithalatçısı bir ekonomi için kur kadar etkili bir risk olarak petrol fiyatlarının seyrinin de önemli olduğunu belirtmek gerekir.

Esas olarak petrol fiyatlarındaki artışlar bu denli önemli olmamakla beraber kur artışlarıyla beslenince etkisini artırmaktadır.

Türkiye birçok girişimde bulunmakla beraber henüz yüksek kur pahalı petrol ortamına hazırlıklı değildir. İran üzerine ambargoların gevşetilmesi sonrası petrol fiyatlarındaki düşüşle kurdaki artışın etkisi sınırlı kalmıştı. Şimdi Trump’ın anlaşmadan çıkması petrol arzının daralacağı beklentisiyle petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir etki oluşturdu.

Türkiye ekonomisini de bu nedenle karar etkiledi. Etkileyecek. Kur artarken petrol fiyatlarının da artması en kötü senaryolardan birisidir. Henüz bu ortama ekonomi yönetiminin hazırlıkları bitmemişken petrol fiyatlarındaki artışın ortaya çıkması istenmeyen bir durumdur.

Bir de bu olumsuzlukların olumlu yönü var. Seçim sonrası politik risklerin ortadan kalkacağı bir ortam açılması piyasa ve yabancı yatırımcı açısından bir coşku sağlayabilir. İktisadi ortamın canlanması kuru baskılayacaktır. Geriye kalan güvenlik riskleri de ortadan kaldırılırsa Türkiye için beklenen güçlü büyüme ve kalkınma dönemi hazırlanacaktır.

Elbette böyle bir ortam için seçim sonuçlarının önemli değişikliklere neden olmaması gerekir.