​YÜZDE 1, YARISININ SAHİBİ

Alican DEĞER 17 Kas 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Zengin gittikçe daha zengin oluyor, fakir ekmek bulamıyor.

Zengin gittikçe daha zengin oluyor, fakir ekmek bulamıyor. Dünyanın hali bu. Gittikçe içinden çıkılmaz hale geliyor. İşte size dünyanın sadece yüzde 1’inin nasıl tüm toplam servetin yarısına sahip olduğunun rakamları:

Bu işleri çok iyi bilen İsviçre merkezli uluslararası finans kuruluşu Credit Suisse'in bir rapor yayınladı. Bu çalışmanın adı, "Küresel Refah Raporu".

Buna göre 2000 yılında yani 17 yıl önce dünyanın en zengin yüzde 1’i tüm dünya hane halkı varlıklarının yüzde 45’ini elinde bulunduruyormuş. Peki şimdi ne olmuş dersiniz? Bu oran yüzde 50,1'e çıkmış.

İşte tüm dünyanın ve tabii ki Türkiye’nin de temel sorunu bu. Gelir dağılımındaki adaletsizlik. Dünyada tablo böyle iken maalesef ne savaşlar biter ne de terör. Çünkü dünyanın yüzde 99’u yüzde 50’lik dilimden parça almak için rekabet halinde. 

ÖLEN BİZ, SEYREDEN SİZ

Önce haberi alıntılayalım. Londra merkezli düşünce kuruluşu Ekonomi ve Barış Enstitüsü'nün açıkladığı Küresel Terörizm Endeksi verilerine göre 2016 yılında dünya genelinde 25 bin 673 kişinin terör saldırılarında hayatını kaybetmiş. 

Bu rakam 2015 yılına göre yüzde 13, 2014 yılında göre ise yüzde 22 daha düşükmüş. İşte bu noktadan sonra bizi ilgilendiren kısma geliyoruz:

Rapora göre 2002 yılından bu yana Avrupa'daki en yüksek rakama geçen yıl ulaşılmış. 2016'da Avrupa'da tam 826 kişi terör saldırılarında hayatını kaybetmiş. Bu 826 kişinin 650’si ise Türkiye’deymiş. Türkiye tam 650 şehit vermiş.

Yani toplam 600 milyon kişilik Avrupa bölgesinde terör saldırılarında ölenlerin yüzde 78,7’si Türkiye’den.

Üzerimize yağan, yağdırılan terör baskısını görüyor musunuz? Üstelik Türkiye’ye ölüm yağdıran, masum insanları katleden bu örgütlerin önemli bir kısmının Avrupa’da korunduğu, kollandığı düşünülünce “Artık söz bitti” diyesi geliyor insanın.