YÜZYILIN ENDÜLÜS'Ü DOĞU TÜRKİSTAN VE MESUT ÖZİL ÜZERİNE

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Hz. Ali ne güzel demiş: "Zulme engel olamıyorsanız, Onu herkese duyurun!". Batı medyası ve devletlerinde dahi bu olaylar aylardır, haftalardır gündemde iken Müslüman ülkeler ve medyaları nerede?

Zonguldak, Devrek doğumlu Türk futbolcu Mesut Özil, sosyal medya hesaplarından Doğu Türkistan Türkleri ile ilgili paylaşım yaparak Doğu Türkistan'daki müslümanlara büyük zulümler yapıldığını ve buna sessiz kalınmaması gerektiğini söyledi. Çin'de çok sayıda destekçisi bulunan Arsenal ise oyuncusu Mesut Özil ile arasına mesafe koyarak açıklamaların "Özil'in şahsi fikri" olduğunu duyurdu. Özil, Müslüman ülkelerini Çin yönetimine karşı seslerini yükseltmedikleri gerekçesiyle eleştirmişti. Türkiye’de sık sık her konuda paylaşım yapan bazı çevreler sessiz kalırken başta Avrasya Türk Dernekler Federasyonu olmak üzere dünyanın dört bir yanından Doğu Türkistanlılar, eylemlerine devam ediyor.

Özil, paylaşımında şu ifadeleri kullanmıştı: "Ey Doğu Türkistan. Ümmetin kanayan yarası. Eziyetlere direnen mücahit ve mücahideler topluluğu. Zorla İslam'dan uzaklaştırmaya çalışanlara karşı tek başına mücadele veren şanlı müminler. Kur'anlar yakılıyor, camiler kapatılıyor, medreseler yasaklanıyor, din alimleri birer birer öldürülüyor. Erkek kardeşler zorla kamplara sokuluyor. Onların yerine Çinli erkekler ailelere yerleştiriliyor. Bacılar zorla Çinli erkeklerle evlendiriliyor. Tüm bunlara rağmen Ümmeti Muhammed suskun, sesi çıkmıyor. Müslümanlar sahiplenmiyor. Bilmezler mi ki zulme rıza zulümdür."

Hz. Ali ne güzel demiş: “Zulme engel olamıyorsanız, Onu herkese duyurun!”. Batı medyası ve devletlerinde dahi bu olaylar aylardır, haftalardır gündemde iken Müslüman ülkeler ve medyaları nerede? Bilmezler mi ki, zulmün olduğu yerde tarafsızlık, namussuzluktur... Bilmezler mi ki yıllar sonra oradaki kardeşlerimizin bu acı günlere dair hatırlayacakları zalimlerin işkenceleri değil, biz Müslüman kardeşlerin sessizliği olacaktır. Ya Rabbi, Doğu Türkistan'daki kardeşlerimize yardım eyle... Şüphesiz ki Allah; tuzak kuranların en hayırlısıdır..."
İspanya’daki Endülüs Medeniyeti, 711-1492 yılları arasında 781 senelik İslam bayrağını taşıyan bir medeniyetti. Kıta Avrupası’nın en uç noktasında asırlarca ezan okundu. Bu en uç noktadan Kıta Asya’nın en uç noktası olan Doğu Türkistan’da bugün ezan sesi susturulmaya çalışılıyor. Doğu Türkistanlılar sistematik olarak bir sindirme, işkence ve baskı altındalar. Çin tarafından işgal altında tutulan ve dünyanın en büyük açık hava  hapishanesine dönmüş durumda olan Müslüman Uygur, Kazak, Türkmenlerin vatanı olan Şark-i Türkistan. Çin gibi dev bir güç karşısında sesini çıkaramayan Müslüman ülkeler. Yıllardır Filistin ve Kudüs meselesinde başarısız bir sınav veren Arap Ligi, Doğu Türkistan’a ilgisizler.
Dünyanın değişik ülkelerinde yaşam mücadelesi veren Doğu Türkistan diasporası parçalı bir yapı içinde. Petro-dolar lobilerinin fonladığı çevrelerin yanı sıra gerçekten mağdur ve mazlum milyonlarca Doğu Türkistanlı soydaşlarımız var. Türkiye bu mücadelenin yükünü omuzlarına almış durumda. Anavatana sığınanlar suça karışmadıkları sürece Türkiye’nin koruması altında yaşayabiliyorlar. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda özel hassasiyeti tüm çevrelerce biliniyor. İçişleri Bakanı Soylu, ikamet konusunda özel çalışmalar yaptırıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, her platformda muhataplarına insan hakları ve soydaşlık çerçevesinde Türkiye’nin politikalarını iletiyor. Devlet Bahçeli, Doğu Türkistan meselesini en yakından takip eden isimlerden biri.

Sözün özü; ’ ’Dünya sussa Türkiye susmaz’ ’Milyonlarca Mesut Özil var.

GÜNGÖR YAVUZASLAN