Vakıf Katılım web

Z KUŞAĞI NE GİYİYOR?

Yonca ORTAN 05 Şub 2023

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Günümüzde sosyal medyayla hayatımıza giren influencerlar moda, güzellik, eğlence gibi birçok konu hakkında yaptıkları paylaşımlarla hepimizi etkiliyor.

Z kuşağı yani 2000 yılından sonra doğan insanları dijital ya da milenyum sonrası çocukları olarak da adlandırabiliriz. İnternet ve sosyal medyanın olmadığı zamanları hatırlamıyorlar. Eski nesillere biraz tuhaf gelseler de onlar cesur ve talepkar kalmaya devam ediyorlar. Yaratıcılığa ve özgürlüğe o kadar düşkünler ki hayatlarının her alanında bunlardan izler görüyoruz. Moda da günlük hayatta bolca kendisini gösteriyor ve Z kuşağını daha çok anlayabiliyoruz.

Günümüzde sosyal medyayla hayatımıza giren influencerlar moda, güzellik, eğlence gibi birçok konu hakkında yaptıkları paylaşımlarla hepimizi etkiliyor. Özellikle dijital çağın içine doğan Z kuşağı, sosyal medya mecralarına çok fazla hakim olmalarıyla birlikte, günümüz trendlerine yön veriyorlar.

Crop Top

Şık ve spor görünmek için giydiğimiz kombinler bu kuşağın favorisi! Yaratıcı olmalarını moda tercihlerinde de görüyoruz. Farklı modellere sahip crop toplar daha uzun süre modada kalacak gibi duruyor.

Büyük Beden Sweatshirt

Büyük boy kapşonlular onların vazgeçilmezi. Onların dolaplarını açabilseniz en fazla bulabileceğiniz şey swatshirt olurdu sanırım. Renk, boy, tarz hiçbiri fark etmiyor onlar için. Hepsini giyebilirler. Cinsiyet konularına daha az önem vermeleri rahatça bu kıyafeti seçebilmelerini sağlıyor. Hoşgörülü olmaları da kolayca giyebilmelerini.

Flare Paça Pantolon

70’lerin hippi trendi olan flare paça geri döndü! Gömlekler ve crop toplarla çok uyumlu. Gerçekten çok rahat ve tüm sokakta bu pantolonlara rastlayabiliyoruz. Z kuşağı başka nelerle bu pantolonu kombinleyecek merakla bekliyorum. Dar kesim artık unutuluyor. Kız erkek fark etmez herkesin altında bunlardan görmek mümkün. Düşük belde son zamanlarda önem kazandı.

Uzun Çorap

Onlara göre uzun çoraplar her tarzla yakışıyor! Elbiseden eşofmana her şeyin altına giyebiliyorlar. Bilek boyu çoraplar onların bir parçası. Renk fark etmeksizin hava durumunu da umursamadan tarzlarına biraz daha özgürlük katıyorlar.

Pastel tonlar, batik baskı, slip elbiseler, taş kemerler, taşlı kotlar, baget çantalar, converse, kumaş kemerler, ince hırkalar, kalın zincirler ve kova şapkaları bile geri döndürdüler. Moda da daha neler değişecek bekliyoruz. Onlar gerçekten hızlı ve çılgın.

Dolaplar adeta bir gökkuşağı temasında. 90'ların moda trendlerini devam ettiren Z kuşağı için takılardan ışıltılı aksesuarlara, renkli güneş gözlüklerine kadar dönemin vazgeçilmezleri tekrar giyildi. 90’lara dönüş trendinde Z kuşağının etkisi büyük. Cinsiyete dayalı giyim kavramı artık tarih oldu. Z kuşağı maskulen ve feminen unsurları birleştiren daha bol kesimleri tercih ediyor. Artık sınırların olmadığı unisex bir görünüm var.

Bilim ve teknoloji onların daha çok istemesini ve hızlanmasını sağlıyor. İnternetten gördükleri bir kıyafeti hemen satın alabiliyorlar. Hep daha fazlasını istiyorlar. Alışveriş, modaya uyum sağlamak onların bir hastalığı. Başkasında güzel duran bir ürünü gördüklerinde ertesi gün aynısını onlarda görebiliyoruz.

Onlar markalarda söz sahibi olmak istiyor. Markalarda müşteri isteklerini geri dönüşlerle, etkinliklerle, kampanyalarla destekliyor. Kişiye özel kampanyalar, özel günlerde videolu kutlamalar ve alışveriş geçmişine göre ödüllendirme yapıyorlar. Z kuşağı tasarımda da yer almak istiyor. Kendilerine özel ve kendilerinin yorumu olan kıyafetler giymek istiyorlar. Gelecekte mağazalarda belki de özel teknolojik makinalarla kendi tasarladıkları ürünlerin dikilmesini izleyen müşteriler göreceğiz. Umarım yakın geleceğe kolayca adapte oluruz.