Z KUŞAĞI

Yonca ORTAN 27 Ara 2020

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Yaşam tarzından, güncel giyim tarzına kadar birçok alanda kendine özgü bir yapılanma içinde olan bu kuşak, özgür, dayatmacı zihniyete karşı kesinlikle dik duran, kendi istediği ve benimsediğini yapmaktan hoşlanan ayrıcalıklı bir kuşak olarak gözlemlenir.

Sosyal medya kullanımının giderek yaygınlaştığı günümüzde, özellikle genç kuşağın modayla ilgili yenilikleri takip etmelerinde birtakım değişiklikler meydana gelmiştir. Bu değişiklikler, özellikle “Z Kuşağı” olarak adlandırılan bu genç kuşak temsilcilerinde, yeniliklere kolayca adapte olma ve yaygın bir şekilde kullanma olarak kendini göstermektedir. Bu kuşak özellikle de teknolojik gelişmelerden, sağlıklı yaşam tarzı akımlarına ve değişen hayat beklentilerine kadar birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Z kuşağını, teknoloji çağının çocukları olarak adlandırabiliriz.

Yaşam tarzından, güncel giyim tarzına kadar birçok alanda kendine özgü bir yapılanma içinde olan bu kuşak, özgür, dayatmacı zihniyete karşı kesinlikle dik duran, kendi istediği ve benimsediğini yapmaktan hoşlanan ayrıcalıklı bir kuşak olarak gözlemlenir. Bu aynı şekilde yaşam tarzında olduğu gibi giyim tarzına da yansımaktadır. Onlar için rahatlık her alanda vazgeçilmez bir tarz ve olmazsa olmazdır. Modacıların sadece kıyafet tasarladığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Modacılar aynı zamanda jenerasyonların nabzını tutar ve onların karakterlerini inceleyerek, tarzlarını öncülük ederler. İşte bu noktada farklı yeni nesil modellerin ortaya çıktığını görebiliriz. 

Bir döngüden oluşan popülasyon, zaman içinde oluşan gelişimlerden farklı şekilde etkilenir. 1980-1999 arası doğanlar Y kuşağı olarak adlandırılır. 2000 yılı ve sonrasında doğan son jenerasyon ise Z kuşağının temsilcileri olarak karşılık bulur. Bu nesil, kendine özgü tarzı, bakış açısı ve yaşam tarzı ile oldukça sıra dışıdır denilebilir. Aslında sıra dışı demek de bu konuda pek doğru bir tanımlama değil, kendine özgü tavrı ve tarzı demek daha doğru olacaktır. Yaşam tarzından, güncel giyim tarzına kadar birçok alanda kendine özgü bir yapılanma içinde olan bu kuşak, özgür, dayatmacı zihniyete karşı kesinlikle dik duran, kendi istediği ve benimsediğini yapmaktan hoşlanan ayrıcalıklı bir kuşak olarak gözlemlenir. Bu aynı şekilde yaşam tarzında olduğu gibi giyim tarzına da yansımaktadır. Onlar için rahatlık her alanda vazgeçilmez bir tarz ve olmazsa olmazdır. Modacıların sadece kıyafet tasarladığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Modacılar aynı zamanda jenerasyonların nabzını tutar ve onların karakterlerini inceleyerek, tarzlarını öncülük ederler. İşte bu noktada farklı yeni nesil modellerin ortaya çıktığını görebiliriz. 

Rahat modeller

Bu kuşağın yaşam tarzı ve giyim tarzı ciddi anlamda belirginlik göstermektedir. Karmaşadan uzak, onu sınırlayan kıyafetler yerine, rahat, özgün ve özgür yaratımları tercih ederler. Yeni nesil açısından güncel giyim modellerine bakıldığında, daha geniş, esnek, hareket özgürlüğünü sağlayan, renk seçenekleri biraz daha sabit kıyafetleri görebilirsiniz. Takım elbiseler, abiye kıyafetler yerine, salaş elbiseler, bol ve rahat pantolonlar, geniş tişörtler, oldukça rahat modeller ön plana çıkar. İşin güzel tarafı bu modellerin önce kuşaklar tarafından da hızlı bir şekilde kabul görmesi ve onlar tarafından da tercih edilmesidir. Rahatlığa yatkınlığı olan insanlar için rahat kıyafetler her zaman ön plana çıkar. Oturup kalkarken rahat olmak, özgürce hareket etmek bu kıyafetleri seçenlerin tercih nedenidir. Benzersiz şekilde moda akımlarında da yer alan bu tarz, özellikle Z kuşağının olmazsa olmazları içinde yerin alır. 

Sorumluluk sahibi markaları tercih ediyorlar

Z kuşağı sıradanlıktan oldukça uzak bir kuşak olduğu için, bu durum stillerine farklı konseptler ve yeni trendlerle yansıyor. Mümkün olduğunca çok çeşide en az zamanda ulaşmak istiyorlar. Bir tıklamayla dünya üzerindeki birçok bilgiye eriştikleri gibi, alışverişi de tek tıkla yapmayı istiyorlar. Z kuşağı, marka tercihlerinde; kimlere ait olduğuna, yeryüzünde savunduğu haklara ve ideolojik tutumlarına da dikkat ediyor.

Kısaca diyebiliriz ki yeni dönemin modasını bizden sonra gelen Z kuşağı belirliyor. Dolayısıyla bu kuşak birçok markanın da cazibe merkezi haline geliyor. Yakın zamanda ekonominin belirleyicisi olup, satın alma gücünü eline alacak Z kuşağı markalardan netlik istiyor.