ZAMAN MUHASEBESİ

Buket BEKTAŞ 14 Nis 2021

Buket BEKTAŞ
Tüm Yazıları
Yaşadığımız bu zor günlerde, baş etmeye çalıştığımız virüsün etkileri her geçen gün değişerek artıyor.

Yaşadığımız bu zor günlerde, baş etmeye çalıştığımız virüsün etkileri her geçen gün  değişerek artıyor. Pandemi sürecinden hepimiz sıkıldık ve bunaldık. Üstelik normal yaşantımıza dönüş sürecimizde, maalesef uzayacak gibi duruyor. Evet, aşı icat edildi ve kullanıma sunuldu. Ancak çok uluslu üretici şirketlerin imalat sıkıntıları ve üretim politikaları sebepleriyle seri üretimde gecikmeler ve aksamalar yaşanıyor.

Politik tavırlar ve ülkelerin aşıya ulaşma hırsları da, aşının dağıtımında adaletsizliklere neden oluyor. Aşı bir tedbirdir. Bu hastalığa karşı aşı olmak, hepimizin hakkı ve görevi. Ancak aşılamaya karşı topyekün bir alaka göstermemiz gerekiyor. Hastalığın yarattığı sağlık krizinin yanında, yaşanmaya başlanan ve uzun bir süre etkisini hissettirecek ekonomik krizle birlikte sosyal bir krizinde etkilerini hissedecek ve maalesef sonuçlarını hep birlikte yaşayacağız.

Görünen o ki bu pandemi ile insanoğlunun birlikte hareket etmesi zaruri. Öyle ki sadece kişisel tedbirlerin alınması yetmiyor. Kentimizden başlayarak, ülke çapında tedbirlerin alınması ve uygulanması gerekiyor. Daha büyük ölçekte de ülkeler arası ve nihayetinde dünya çapında bir eylem planı olması gerekiyor. Bir kişide, mahallede veya şehirde, hatta ülkede bulaşmayı önlesek bile dünya üzerindeki insan ve ticaret trafiği nedeniyle, virüsün dolaşımını engellemek neredeyse imkânsızdır.

Hal böyleyken kişiden topluma ve nihayetinde tüm dünya yüzeyinde bir birlikteliğin sağlanması bu pandeminin bitmesi için zaruridir. Virüsün yeni varyant şekil değiştirmesi ise ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yani sürekli olarak değişime uğrayan virüs şimdilerde hızlı yayılım gösteriyor. İngiltere, Brezilya, Güney Afrika, California, New York, B1525 ve E484K varyantları ülkemizde tespit edilen virüs tipleridir.

Görüleceği gibi ülkemizde farklı varyantlar mevcut. Bu bilgiler karşımıza koca bir ihtar olarak çıkıyor. Hep birlikte bu uyarılara daha çok dikkat etmeliyiz. Güçlü sağlık yapımız ve hızlı reaksiyon veren devletimiz sayesinde 18 milyondan fazla aşı yapılmış olup ülkemiz dünyada en çok aşı yapan  6. ülke konumundadır. Sağlık çalışanlarımız ise canla başla savaşa devam ediyorlar. Onlarla ne kadar gurur duysak da hakları ödenmez...

Vatandaş olarak hepimize düşen görev her zamankinden daha fazla tedbirlere riayet etmek olacaktır. Ekonomik etkilere gelince... İşte en zor konu burada yatıyor. Zira ekonominin yaşanan pandemiden aldığı yara çok büyük oldu ve ileriki zamanlarda buna dair sıkıntılar yaşanacağı aşikâr. Yaşanan sıkıntıların esnafa getirdiği yükün yanı sıra, çalışanlarımızın da oldukça zor zamanlar geçirdiğini üzülerek izliyoruz. Ticaret hayatında yaşanan aksaklıklar da cabası.

Ekonomik dalgalanmanın yaratacağı enkazın kaldırılması ise tüm dünyada uzun bir süre alacaktır. Ülkemiz içinde ayrı bir süreç başlıyor. Hem enerji hem de doğal kaynaklarımızın birbiri ardına tespit edilip, işletime açılacak olmaları bizler için ayrı bir şans olarak karşımıza çıkıyor. İnsanımızın çalışkanlığı ve azmi ile ülkemizin bu dalgayı diğer ülkelerden daha az hasarla atlatacağını umuyoruz.

Umarız ki umulan kötü tabloya maruz kalmayız. Hepimizin bu yönde birlik olacağımızdan endişemiz yok. Kısaca geçtiğimiz pandemiye yönelik zaman muhasebesi yaptığımızda karşımıza çıkan tablo bu. Ama durum ve sonuç ne olursa olsun her şeyin başı sağlık olduğunu asla unutmamalıyız. Lütfen temizlik maske ve en önemli kural olan mesafe tedbirlerine hep birlikte riayet edelim. Sağlıkla kalın…