Halkbank web
Ekonomi 08.12.2022 07:00

11 AYLIK İHRACAT 11,3 MİLYAR DOLAR

TİM Başkan Vekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgenin 11 aylık ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre bölge ihracatı Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5'lik artış gösterdi ve 11,3 milyar dolar rakamına ulaştı.
11 AYLIK İHRACAT 11,3 MİLYAR DOLAR

TİM Başkan Vekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgenin 11 aylık ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre bölge ihracatı Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5’lik artış gösterdi ve 11,3 milyar dolar rakamına ulaştı.

TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgenin 11 aylık ihracat karnesi hakkında bilgi verdi. 2022’nin Ocak – Kasım döneminde gerçekleşen ihracatı 11,3 milyar dolar, aynı dönemde 2021 yılına göre yakalanan büyümeyi ise yüzde 6,5 olarak aktaran Ahmet Fikret Kileci, ihracatın Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemini şu sözlerle anlattı: “İhracatçılarımızın gayretlerinin ekonomik istikrara, büyümeye ve istihdama katkısı her zaman üst düzeyde olmuştur. Ekonomimiz üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 büyürken, net ihracatın büyümeye katkısı ise 0,7 puan oldu. Yani büyümenin yüzde 17’si net ihracat kaynaklı. İhracat, üretim ve istihdam demektir. Bizim, ihracatımızı büyütürken ürünlerimizle daha rekabetçi olmamız gerekiyor. Markalarımızda bu konuda güçlü bir bilinç ve çaba olduğunu görüyoruz. İhracatçılarımızın bu gayretine devletimiz de çeşitli enstrümanlarla katkıda bulunuyor. Türkiye’nin ilerleyen yıllarda ihracatını daha katma değerli hale getireceğine ve ekonomiye sunduğu katkının daha da artacağına inanıyoruz. Sorumluluklarımızın bilincinde olarak bütün gücümüzle ve ihracatçı markalarımızla bu amacı gerçekleştirme uğraşı içindeyiz.”

Açıklamasında, bölgenin birinci Türkiye’nin ise altıncı büyük ihracatçı şehri olan Gaziantep’in gösterdiği performansa da değinen Ahmet Fikret Kileci, “Bölgenin 11,3 milyar dolar olarak gerçekleşen Ocak – Kasım ihracatının 9,6 milyar doları Gaziantep’ten gerçekleşmiştir. Bu ilimizde ihracatın ithalatı karşılama oranı son 12 ayda yüzde 121,1 oldu. Dünya’daki gelişmelere anında entegre olan bu şehrin ihracatçıları, gayretleri ile bölgemize ve ülkemize net döviz girdisi sağlamaya devam edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“İhracatçımızın Finansmana Erişiminin Daha Mümkün Hale Gelmesini Temenni Ediyorum”

Globalde seyreden yüksek enflasyon ve Avrupa’da baş gösteren resesyona ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ahmet Fikret Kileci, “Aylardır konuştuğumuz ve maalesef küresel ölçekte hissettiğimiz resesyon, piyasaları senenin sonuna doğru iyiden iyiye etkilemeye başladı. Piyasadaki siparişlerin daralmasına rağmen ilk 11 aylık periyotta ihracatımızı bölgemizde bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artırdık ve böylelikle tüm zamanların en yüksek değerine ulaştık. Yaşanan zorlukları aşmak ve ihracatta yaşadığımız ivmeyi kaybetmemek adına GAİB olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Tüm sektörlerimize yönelik Alım Heyetleri ve Sektörel Ticaret Heyetleri düzenliyoruz. Bu yolla da yeni ihraç kapılarını, yeni alıcıları kovalıyoruz. Bu adımlar orta ve uzun vadede bölgemize yeni pazarlar kazandıracaktır. Öte yandan, finansmana erişim, ihracatçılarımızı zorlayan önemli konular arasında yer almakta. Geçtiğimiz günlerde TCMB aldığı kararla faizleri tek haneye indirdi. Atılan bu adımın piyasada da karşılık bulmasını ve ihracatçımızın finansmana erişiminin daha mümkün hale gelmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

En Büyük Üç İhracat Pazarı; Ortadoğu, Avrupa ve Afrika

Ahmet Fikret Kileci açıklamasında, kasım ayı ihracat rakamlarına da yer verdi. Buna göre Bölgenin kasım ayı ihracatı 1,1 Milyar dolar olarak gerçekleşti ve Gaziantep tek başına 928 milyon dolarlık ihracat yaptı. Kasım ayında bölgenin diğer ihracatçı şehirleri; Kahramanmaraş 120 milyon dolar, Mardin 94,5 milyon dolar, Malatya 48,5 milyon dolar, Şanlıurfa 31,9 milyon dolar, Diyarbakır 24,5 milyon dolar, Adıyaman 9,4 milyon dolar ve Kilis 8,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Yüzde 42,5 ile Ortadoğu ülkeleri, yüzde 16,1 ile AB ülkeleri ve yüzde 14,2 ile Afrika ülkeleri ihracatta en çok pay sahibi bölgeler oldu.

Ticaret Bakanlığı uzmanlarını, Eximbank’ın ve İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin yetkililerini 20 Aralık’ta Birlik Hizmet Binasında ağırlayacaklarını da söyleyen Ahmet Fikret Kileci, söz konusu organizasyonda ihracatçıya verilen yeni desteklerin ve finansman araçlarının tanıtılacağını kaydetti.