Türkiye - Gündem 06.07.2022 19:37

11. ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER MEZUNİYET TÖRENİ ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye Bursları ile eğitimini tamamlayan 75 farklı ülkeden en başarılı 300 öğrencinin bir araya geldiği 11. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni Ankara'da gerçekleştirildi. Mezuniyet töreninde, Kültür ve Turizm Bakanı dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.
11. ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER MEZUNİYET TÖRENİ ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye Bursları ile eğitimini tamamlayan 75 farklı ülkeden en başarılı 300 öğrencinin bir araya geldiği 11. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni Ankara’da gerçekleştirildi. Mezuniyet töreninde, Kültür ve Turizm Bakanı dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının 2012'den beri uluslararası öğrencilere yönelik yürüttüğü "Türkiye Bursları" çalışmaları kapsamında ülkemizde eğitim alan öğrenciler için Ankara’da mezuniyet töreni düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, YTB Başkanı Abdullah Eren, akademisyenler, yabancı misyon temsilcileri ve uluslararası öğrenciler katıldı. Bu yıl 107 ülkeden 2 bin 325 burslu öğrenci mezuniyet heyecanı yaşarken, 75 farklı ülkeden en başarılı 300 öğrenci Ankara’daki mezuniyet programına katıldı. Programa katılamayan öğrenciler ve yurt dışında bulunan aileleri ise çevrim içi canlı yayın ile heyecana ortak oldu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden fakülte birinciliğiyle mezun olan Moldova’dan Gagavuz Türkü Irina Perçemli, törende konuşma gerçekleştirdi. Türkiye’deki hayatını özleyeceğini dile getiren Perçemli, Türkiye’de aldığı eğitim sayesinde dünyanın her kıtasından arkadaş edinme fırsatı yakaladığını söyleyerek, YTB’ye ve Türkiye Burslarına teşekkür etti. Konuşmasında duygusal anlar yaşayan Perçemli, “Türkiye'den ayrılırken yine çok ağlayacağım ama korkudan değil, dostlarımı ve buradaki hayatımı özleyeceğim için." dedi.

153 milyon dolarlık ticaret hacmi

Törende konuşmasını gerçekleştiren YTB Başkanı Abdullah Eren, Türkiye'den mezun olan uluslararası öğrencilere, "Belki Türkiye sizden maddi karşılık beklemiyor. Ancak eminim ki sizler siyasetçi, akademisyen, bürokrat ve iş insanı olduğunuzda Türkiye'ye somut katkılar sağlayacaksınız. Türkiye'nin yükselen gücüne katkı sağlamaya devam edeceksiniz." dedi. Türkiye'den burs programıyla mezun olanların gittikleri ülkelerde de Türkiye'ye ciddi katkı sağladıklarına değinen Eren, bu mezunlar arasındaki iş insanlarının dış ticaretlerinin yüzde 50'sini Türkiye'ye gerçekleştirdiklerini tespit ettiklerini belirtti. Eren, mezunlar arasından araştırma yaptıkları 38 iş insanın son bir yılda 350 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahip olduğunu ve bu miktarın 153 milyon dolarlık kısmının Türkiye'den ithal edilen ürünler olduğunu aktardı.

Türkiye Mezunları Forumu düzenlenecek

Öğrencilere hitabında YTB’nin yeni bir program hazırlığında olduğunun haberini de paylaşan Eren, “2022’nin sonlarına doğru Türkiye Mezunları Forumu düzenlemeyi planlıyoruz. Türkiye'de okumuş siyasetçi, bürokrat ve diplomatlar bir araya gelerek bir oturumda dünyanın geleceğini konuşacak. Türkiye mezunu iletişimciler uluslararası medyayla ilgili bir oturumda yer alacak. Türkiye mezunu girişimciler ve iş insanları da uluslararası ticaret ve bu kapsamdaki çalışmaları ele alacak." dedi.

171 ülkeden 165 bin 691 başvuru

Törende Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da konuşma yaptı. Atılan vizyoner adımlar sayesinde Türkiye Burslarına olan ilginin her geçen yıl arttığına dikkati çeken Ersoy,  ilk yıllarda Türkiye Burslarına 42 bin civarında başvuru alınırken, bu yıl 171 ülkeden 165 bin 691 başvuru yapıldığını duyurdu. Türkiye Burslarının eğitim, emek ve azim ile ayrı düşmüş coğrafyalarla kucaklaşma hikâyesiyle başladığını söyleyen Ersoy, Türkiye’de 145 ülkeden öğrencinin eğitim almasının Türkiye’nin geniş bir coğrafyaya ulaştığının başlıca göstergelerinden olduğunu vurguladı.    

Emekle örülmüş birer zincir

Büyük dedesi Osmanlı tarafından verilen bursla eğitim alan bir öğrencinin, bu yıl Türkiye Cumhuriyeti'nin bursuyla mezun olduğu bilgisini paylaşan Ersoy, "Ülkemizde, kendi ülkesinin bir nevi elçisi olan bu kardeşlerimiz doğdukları topraklarda da eğitiminden istifade ettiği Türkiye'nin bir elçisi gibi olacaklar. Türkiye mezunları bizim için sevgiyle emekle örülmüş birer zincir olacak." ifadelerini kullandı.

YTB’den büyük sürpriz

Protokol konuşmalarından ardından dereceye giren mezunlara hediyeleri, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam ve YTB Başkanı Abdullah Eren tarafından verildi. Programda ayrıca sürpriz bir buluşma da yaşandı. 5 yıldır ailesiyle görüşemeyen Moğolistanlı mezun Khaliun Ulzii’nin ailesi YTB tarafından Türkiye’ye getirildi. YTB’nin girişiminden haberdar olmayan Ulzii, tören alanında ailesini görünce duygu dolu anlar yaşandı. Alanda bulunanlar şahitlik ettikleri bu buluşma karşısında göz yaşlarına hakim olamadılar.

Kep atma ve fotoğraf çekiminin ardından tören son buldu.