Beyaz Perde 03.05.2017 21:11

​18. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali başladı

​18. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali başladı

Sema SEZEN

Devlet Tiyatroları tarafından bu yıl 18’incisi düzenlenen ‘Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali’ kortej yürüyüşüyle başladı. Festival açılışına çok sayıda yerli ve yabancı tiyatro oyuncusu katılırken vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.

Atatürk Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Uğur Keleş, Trabzon’un, festivale duyduğu heyecanı ve oyunlara gösterdiği ilgiyi gurur madalyonu olarak taşıdıklarını ifade ederek, "Trabzon Devlet Tiyatrosu, duruşuyla, sadece dünya ülkeleri ile Trabzon arasında bir köprü vazifesiyle sınırlı kalmayıp, tiyatro bayrağını göndere çekerek sanatın aydınlığıyla dünya barışına ciddi bir katkı sunmaktadır" dedi.Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Devlet Tiyatroları Sanattan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdal Küçükkömürcü ve Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara sırasıyla konuşmalarını yaptılar.

‘Beş bin yıla varan tarihiyle Trabzon, sanatın, kültürün ve barışın en büyük dünya merkezlerinden birisi olduğunu göstermektedir’ diyerek sözlerine başlayan Gümrükçüoğlu, Trabzon Devlet Tiyatrosuyla ilgili de müjdeli bir haber verdi.

“Trabzon DT, aynı yerinde ve aynı şekilde tekrar inşa edilecek”

Gümrükçüoğlu, mevcut Devlet Tiyatrosunun Atapark’ta olan yerini yine o mekanı aynı şekilde yerine getirmek gayreti, isteği azmi ile bir çalışma yaptıklarını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Sanatın, kültürün ve medeniyetin en iyi temsilcileri olmaları ile övündüğümüz Devlet Tiyatroları Genel Müdürüm ve yardımcısı arkadaşlar buradaki bölge müdürüm, onların bıkmayan, yılmayan azim ve gayretleri ile devlet tiyatromuzun aynı yerde yeniden inşa edilebilmesi için yapılmakta olan Atapark kavşağının düzenlemesinin içine Devlet Tiyatrolarımızı proje olarak yerleştirdik. Bunda en büyük gayret Devlet Tiyatrolarımızın Genel Müdürü Sayın Necat Birecik ve onun yardımcısı arkadaşlarınındır. Huzurunuzda bunları söylemeyi borç biliyorum.”

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Necat Birecik ise Gümrükçüoğlu’nun yapmış olduğu konuşma üzerine teşekkür konuşması gerçekleştirdi.

Birecik, “Sayın Başkanımız tevazu gösterip bizleri onurlandırdılar ama sonuçta şehri yöneten kişi olarak Devlet Tiyatrosunun yeniden inşasında çok çok büyük payı var. Aynı şekilde Ticaret Odası Başkanımızın çok çok önemli cabaları oldu. Tabi ki Sayın Bakanlarımız başta Süleyman Soylu beyefendi olmak üzere kendilerinin icazetleri doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirdik. Bir önceki valimiz olsun şimdiki valimiz olsun hepsine teşekkür ederiz. Efendim, gördüğünüz gibi bakanlık çalışıyor devletimiz çalışıyor ve biz tiyatro açmaya çabalıyoruz sadece bütün bunların bilinmesini istedim teşekkür için söz aldım çok teşekkür ederim” dedi.

Küçükkömürcü, tiyatronun sadece bir oyun ve eğlence aracı olmadığını, zamanı ve mekanları aşan bir sevgi köprüsü olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bizler de Devlet Tiyatroları olarak, tiyatro sanatının bu gücüyle, sahnelerimizi başka uluslara açtık. Karadeniz’in derin maviliğinin coşkusu ve Karadeniz insanının kucaklayıcı yapısının gücünü de arkamıza alarak, her yıl, Trabzon Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali’ni gerçekleştiriyoruz. Güneşin çiçekleri renklendirmesi gibi hayata renk veren tiyatronun sınırsız gücünü, festivalimizde yeniden keşfetmek istiyoruz. Bu yüzden dünyanın çeşitli yerlerinden gelen değerli sanatçıları Trabzon’da ağırlamanın büyük heyecanını ve sorumluluğunu yüreğimizde hissediyoruz."

Yapılan konuşmaların ardından törene katılan protokol üyeleri, festivale katılan ülkelerin tiyatro ekipleri ve vatandaşlar Devlet Tiyatrosu’na kadar festival yürüyüşü gerçekleştirdi.

Yürüyüş sırasında vefat eden tiyatro sanatçılarının fotoğrafları taşındı. Tiyatro önünde gerçekleştirilen etkinliklerin ardından yöresel yemek ikramı yapıldı.

Binlerce Trabzonlu sanatseverin izleyeceği festivalde; Litvanya, Kazakistan, Rusya, Ukrayna, İspanya, Romanya ve Bosna-Hersek’ten 8 yabancı grup ve Türkiye’den 1 yerli grup, 2 farklı sahnede 21 temsil verecek.