Güncel - Yaşam 10.09.2019 08:00 Güncelleme: 10.09.2019 13:42

2 bin yıllık sunaklarda çay servisi!

Ankara Kalesi Alaeddin Camisi yakınlarında bulunan, Roma döneminden kalma sunak taşları üzerinde ateş yakılıp, semaverlerle çay servisi yapılıyor.
2 bin yıllık sunaklarda çay servisi!

SEMA SEZEN

Ankara Kalesi yakınlarında bulunan Roma Dönemi sunaklarında ziyaretçilere ateş yakılarak semaverlerle çay servisi yapılması tepkilere neden oldu. 2 bin yıllık tarihiyle önem taşıyan bu sunak taşlarının hak ettiği değere kavuşması gerektiğinin altını çizen Sanat Tarihi Platformu, gazetemiz YeniBirlik'e yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Platformumuzun düzenlediği 'Sanat Tarihi Yürüyüş Rotası: Ankara' eğitim gezisi sırasında Ankara Kalesi'nde Zindan Kapıyı geçtikten sonra Alaeddin (Muhyiddin Mesut) Camisi'ne gelmeden hemen sol tarafta kaldırım üzerinde dizili olan Roma Dönemi sunak taşları üzerinde ateş yakılıp semaverle çay servisi yapıldığına tanıklık ettik. Sunak taşları ile sütunlar arasına konulan masa ve taburelerle oluşturulan alanda dinlenen ziyaretçiler, kültürel mirasımızın zarar görürdüğünden ne yazık ki bihaber. Kalenin girişindeki sprey boya ile yazılan duvar yazıları ise maalesef ki alışılagelmiş bir durum olmaya başladı.

İvedilikle zarar verilen kültürel mirasımızın koruma altına alınması hususunda bu konuda yetkili olan kurumları göreve davet ediyoruz."
Antik çağlarda, tapınaklarda tanrılarına kurban, yiyecek gibi hediyeleri sunmak için kullanılan bu taşlar, Antik dönemde yaşayan insanlar için kutsal semboller arasında yer alıyordu.