Vakıf Katılım web
Röportaj 28.12.2019 03:00

"500 Kişilik Bir Salonda Kahkaha Atmak İnsana Büyük Enerji Veriyor"

Onlar, bugüne kadar bizleri hep güldürdüler. Senaryosunda ve yönetmenliğinde Selçuk Aydemir'in imzası olan yeni filmleri Baba Parası'yla 1 Ocak'ta sinemaseverlerle buluşacaklar.

Esra Kazancıbaşı Öztekin

Onlar, bugüne kadar bizleri hep güldürdüler. Senaryosunda ve yönetmenliğinde Selçuk Aydemir’in imzası olan yeni filmleri Baba Parası’yla 1 Ocak’ta sinemaseverlerle buluşacaklar. Murat Cemcir ve Ahmet Kural, yeni filmlerinde de sinema salonlarında kahkaha fırtınası estirmeye hazırlanıyorlar. Filmin önceki akşam yapılan galasına katıldım. Bu sefer aksiyon komedi tarzında bir işe imza atmışlar. Para hırsının insanları nasıl değiştirebileceğini anlattıkları film, tempolu senaryosu ve kurgusuyla dikkat çekiyor. Filmde, Devrim Yakut oyunculuğuyla adeta devleşiyor. Murat Cemcir, baba rolündeki performansıyla oyunculuk kariyerinde kendisine muhteşem bir sayfa açmış. Mimik kralı Ahmet Kural ise yer aldığı tüm sahnelerde Türkiye’nin en iyi erkek komedyenlerinden biri olduğunu bir kez daha gösteriyor. Filme kadar kendisini izleme fırsatı bulmadığım Yağmur Tanrısevsin’e de bayıldım. Doğal güzelliğini, sade ve sevimli oyunculuğuyla birleştirerek komedi tarzı filmleri için aranılan genç kadın oyuncu olduğunu sinyalini veriyor. Özgür Emre Yıldırım’a da ayrı bir parantez açmak lazım. Her zamanki gibi usta oyuncuğuyla dikkati çeken Rasim Öztekin için ise olumlu fazla bir şey söylemem akrabalık ilişkimiz açısından ve medya etiği açısından doğru olmaz. Rasim Öztekin’i yorumlamayı diğer meslektaşlarıma bırakıp, Murat Cemcir ve Ahmet Kural ile yaptığımız sıcak ve samimi söyleşimizin ayrıntılarına geliyorum:

“GÜLMEK, İLAÇ GİBİ BİR ŞEY”

. Bu güne kadar yaptığınız Düğün Dernek, Çalgı Çengi  gibi tüm filmlerde, İşler Güçler,  Kardeş Payı dizilerde hep insanları güldürdünüz . Box Office verilerine dün baktım. Tüm zamanların seyirci rekoru kıran ilk 20 filminden 14’ü komedi. Neden insanların bu kadar gülmeye ihtiyaçları var? Ve neden daha çok komedi filmleri tercih ediliyor?

. Murat Cemcir: “Bence toplumun asabı bozuk; o yüzden insanlar gülmek ve rahatlamak istiyorlar. Bu bir neden olabilir. Aslında biz eğlenceli bir toplumuz. Misafirlik kültürümüzün bundaki etkisi de gözardı edilmemeli. Çocukken annem ‘Semiha ablanlara git, bu gece onlara misafirliğe gideceğimizi haber ver’ derdi. Hemen koşup kapılarını çalardım. Akşam gidilir, oturulur, sohbet edilir,  çocuklar oyun oynar, taklitler  yapılırdı. Bizler işte böyle bir arada olmayı çok seven bir toplumuz. Kahkaha eylemi kalabalıkla birlikte çok güzel, olumlu etki bırakıyor. Yani 500 kişilik, bin kişilik bir salonda kahkaha atmak müthiş enerji veriyor insana.”

Ahmet Kural: “İnsanlar, biraz da moral depolamak, gülmek için sinemaya gidiyorlar ve bu yüzden komedi filmleri daha çok tercih ediliyor diye düşünüyorum. Bir de  konuya bizler açısından bakmak lazım. Yaptığımız işlerde insanların bize gülmeleri en büyük motivasyon kaynağımız. Diğer yandan gülen, gülebilen insan daha sağlıklıdır diye düşünüyorum. Gülmenin psikolojik olarak insanlara gerçekten çok iyi geldiğini kanısındayım. Gülmek ilaç gibi bir şey. Yani müzik ruhun gıdası derler ya,  gülmekte bence aynı şey.”

“KARİYERİMİZDE SELÇUK AYDEMİR BİZİM EN BÜYÜK ŞANSIMIZ”

. Birde kişileri güldürmek, ağlatmaktan çok daha zor. Çünkü herkesin zekâ düzeyi, espri anlayışı çok farklı.  Aslında siz komedi tarzında film yapan kişiler gerçekten zoru başarıyorsunuz.

Murat Cemcir: Kariyerimizde Selçuk (Aydemir) bizim en büyük şansımızdır diyebilirim. Selçuk mühendis olduğu için ekibimizin matematiği iyi ve yaptığımız işlere de yansıyor haliyle. Çünkü hayatın kendisi fiziktir, matematiktir. Komedide zamanlama çok önemli . Çünkü doğru kelimeyi doğru yerde, doğru zamanda karşınızdaki insanın psikolojisi ile doğru orantılı söylemek gerekiyor. Onu da biz elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. İnsanlar da bize komediyi yakıştırdılar.  Biz de devam ediyoruz.”

“9 KİLO FAZLALIĞIM VAR, ONU VERMEYE ÇALIŞIYORUM”

. 1 Ocak’tan itibaren Baba Parası vizyona giriyor. Ahmet senden başlamak istiyorum. Filme spor yaparak hazırlanmışsın. Çok tehlikeli sahnelerde söylendiği gibi gerçekten dublör kullanmadın mı?

Ahmet Kural: “Evet, dublör kullanmadım. Zor ama yapabileceğimi düşündüğüm, eğlenceli sahnelerdi. Çekimlerde de çok eğlendik. Çünkü teknik ekibimiz çok iyiydi, gayet güvenilir bir şekilde çektik sahneleri.”

. Sanıyorum o tehlikeli sahnelerin getirdiği adrenalini de biraz seviyorsun. İnsanın hani korkak, endişeli bir yanı olsa öyle bir riske girmeyebilir.  

Ahmet Kural: “Evet, genelde adrenalini, adrenalini yükselten sporları seviyorum. Hayko Cepkin ile paraşütle atlamışlığımız bile vardır. Motor sporları ile ilgileniyorum. Sporla çok yakından neredeyse her gün diyecek kadar içiçeyim.

Sabahları kalkar yürürüm, mümkün olduğunca kardiyomu yaparım. Haftanın 5-6 günü fonksiyonel sporumu yaparım, plates yapmaya da başladım. Ancak filme özel spor yapmamın sebebi kondisyonumu  arttırabilmekti. Film için Selçuk kilo almamı istemişti. 9 kilo fazlalığım vardı, şimdi sporla onu vermeye çalışıyorum.”

. Rasim’in seninle ilgili fikrini paylaşayım.  ‘Fazla kilo verince Ahmet’in yüzü çöküyor’ diyor.

. Ahmet Kural: “Evet, bazı insanlarda sanırım kilo verince öyle deformasyon oluyor. Zayıflamak yüzde kötü görünüyor.  Bende de öyle.”

. Murat Cemcir: “Birde senin beden küçük kardeşim.”

Ahmet Kural: “Evet benim bedenim küçük ama sen de çok uzun boylusun.”

Murat Cemcir: “Rasim abi benimle ilgili bir şey söyledi mi?”

. Evet, söyledi. Dün gece beslenme, egzersiz ve sağlıklı yaşam konularında sizinle ilgili ondan bazı tüyolar aldım. Senin için ‘Murat diyet yaptı,  sağlıklı besleniyor’ dedi. Sürekli bitki çayı içtiğini anlattı.  İnternette de araştırdım, film için gerçekten 20 kilo mu verdin?

MURAT CEMCİR FİLM İÇİN 20 KİLO NASIL VERDİ?

Murat Cemcir: “Ülkemizin geleneğinde komedyenlerin neredeyse tamamı böyle tombul yanaklı, tatlı, tonton tipler. Mesela, Kemal Sunal’ın  ilk zamanları çok zayıftır. Sonra O da toplamıştır. Filmlerimizde önceleri benim de hep ortalama bir kilom vardı. Sonraları ben yanaklar daha dolgun görünsün diye  kilomu 90-91’lere çıkarttım. Zaten o dönemde aklımızda bu film yoktu, dizi çekmek istiyorduk. İşte o dönemde 95 kiloya kadar çıktım, tonton bir tip oldum. Selçuk ‘Baba Parası’ filmini çekmek istediğini, Ahmet ile kardeşi oynayacağımızı söyledi. ‘Ahmet’in kardeşini oynamak için benim çok kilo vermem lazım ama’ dedim. Ahmet  zaten o dönemde kilo vermiş, aradaki kilo farkımız  epey açılmıştı.

Ahmet Kural: “Ben çok şaşırdım  gerçekten. Sporla, diyetle 4 ayda  21 kilo falan verdin sen.”

Murat Cemcir: “Evet, zayıfladım ama kilo verme işini,  yavaş yavaş sağlıklı bir şekilde yaptık”.

Ahmet Kural: “Tabii spor hocası da çok önemli.  Bu kilolar hep doktor kontrolü altında verildi.”

Murat Cemcir: “İkimizin de ayrı spor hocaları var. Hem de doktorumuz, diyetisyenimiz var.  Onlara. ‘Ne yiyelim, nasıl egzersiz yapalım’ diye danışıyoruz. Sürekli iletişim içindeyiz.”

“FİLME BAŞLAMADAN ÖNCE BAĞIRSAKLARIMI TEMİZLEREK DETOKS YAPTIM”

.Peki, ne kadar sıklıkla spor yaptın? Nasıl bir beslenme programı uyguladın da 4 ayda 20 kilo verebildin?

Murat Cemcir:  “Uzakdoğu’da ayurvedik beslenme diye bir şey var. Bu Hint felsefesinde baharatların, ve bağırsak detoksunun da özel bir yeri bulunuyor. Doktorum, hem tıp fakültesi mezunu, hem lisanslı alternatif tıp uzmanı. Filme başlamadan önce bağırsaklarımı temizlettim. Kısa bir süre sadece sıvıyla besleniyorsunuz. 12 gün boyunca sadece çorba gibi sıvı gıdalarla beslendim. Ancak çorbalarda un ve krema hiçbir şekilde yok. O dönemde hem bağırsak temizliği oldu, hem de  7 kilo verdim. Sonra kan değerlerine falan bakarak Ayurveda’ya göre hangi tip insan olduğumu söyleyip, ona göre beslenme programı hazırladı doktorum.  Sporu da işin içine kattığımda filmdeki kiloma ulaştım. Doğal ve sağlıklı beslenmeye çalışıyorum.”

Ahmet Kural:  “Sözünüzü balla bölüyorum; Marmaris balıyla. Dün ceviz yiyordu, o mesela Tokat ceviziydi başka ceviz yemez. Sağlıklı ceviz yer,  paketten yemez, hep doğaldır yediği ürünler. Kahvaltısız hayatta başlamaz güne.”

. Peki, beslenme konusunda sen nasılsın Ahmet?

Ahmet Kural: “Benim mesela kahvaltı kültürüm pek  yoktur. Kimileri kahvaltı için  olmasa da olur  der, büyük bir çoğunluk ise ‘kahvaltı şart’ diyor. Kahvaltı konusu dışında belki biraz yaşım ilerlediği için sağlıklı beslenmeye dikkat ediyorum. organik besinler tüketmeye çalışıyorum. Çünkü sadece spor yapmakla olmuyor, sağlıklı beslenmek de gerekiyor.”

 “HAYAT GÖZ AÇINCAYA KADAR GELİP GEÇİYOR LAFINI BU FİLMDE DENEYİMLEDİM”

. Filmin çekimlerinde iki karakteri canlandırdın, baba rolü için 5 saatte 30 yaş yaşlandırıldın. Sette aynadaki görüntüne baktığında neler hissettin? Sende bir iş adamı yönü de var, yapım şirketi kurdun. Gözlemlediğim kadarıyla planlı yaşamayı seviyorsun. Filmdeki yaşlı baba rolünden yola çıkarak sorayım. Kendi yaşlılık dönemine dair, yaşlılıkta yaşayacağın sorunlara karşı bir planın var mı?

Murat Cemcir: “O kadar isabet oldu ki bu soru. Film için ilk yaşlılık makyajı 7,5 saat sürdü, o arada ben 30 yıl yaşlandım. Sonraki çekimlerde beş saatte yaşlılık makyajı tamamlandı. Baba rolü için Fransa’dan gözümün rengiyle aynı özel bir lens getirttik. O lens takıldığında yaşlılığın getirdiği bir soluk bir bakışa sahip oldum.  Karavandaki aynada kendime baktığımda yerçekimine yenik düşen yanaklarımı, kaşlarımı falan görünce, ‘Hayatıma daha çok dikkat etmeliyim’  diye düşündüm. Çünkü hakikaten anlamadığımız bir hızla geçiyor hayat. Bir bakıyorsun 6 yıl ya da 8 yıl geçmiş. Mesela alnıma yaşlılık makyajı yapılırken uyuyordum. 1,5 saat sonra gözlerimi açtığımda bir bakıyordum yaşlanmışım. Hayat da böyle işte, göz açıp kapayana kadar geçiyor. Bu sözün doğruluğunu Baba Parası çekimlerinde bizzat deneyimledim.  Bu yüzden günü, hayatı güzel yaşamak lazım. Erken yaşlanmanın önlenmesinde beslenmenin ne kadar değerli bir şey olduğunu bana profesyonel makyöz arkadaşlar da anlattılar.”

Ahmet Kural:  “Sakız çiğneyenler bile varmış çene kaslarını kuvvetlendirmek için. Sakız çiğnemek cilde iyi geliyormuş mesela.”

. Filmde sana da plastik makyaj yaptılar. Seninki ne kadar sürdü?

Ahmet Kural: Benim makyaj Murat’ınki kadar uzun sürmedi. Filmde makyaj olarak ekstradan bir köprü burnum var. Benim döğmelerim biraz zaman alıyordu. En fazla yarım saatte bütün makyajım halloluyordu.”

Murat Cemcir:  “Ahmet filmde annesini de oynadı aynı zamanda. Yani, ben babamı, o annesini oynadı.”

Ahmet Kural: “Filmde çok tatlı bir kadın oldum. Gerçekten kendimi çok beğendim.

. İnşallah seyirciler de izlediğinde filmden keyif alacaktır.  Çünkü çok iyi biliyorum ki sizlerin arkadaşlığı da çok güçlü. Keyif alarak, eğlenerek çekiyorsunuz filmlerinizi.

Murat Cemcir: “Birde çok güzel oyuncu kadromuz var. Yani Rasim abi başta Devrim, Yakut, Yağmur Tanrısevsin, Deniz Barut, Özgür Emre Yıldırım, Ayhan Taş başta olmak üzere geniş bir oyuncu kadromuz var.  Biz en son Ailecek Şaşkınız filmi için Bursa’da çekim yapmıştık. Birarada oynamayı, şakalaşmayı özlemişiz. Ben bu pozitif enerjinin sinema seyircisine de çok iyi yansıdığını düşünüyorum.”

BABA PARASI, AVRUPA, AZERBAYCAN VE KOSOVA’DA İZLEYİCİYLE BULUŞUYOR!İ

Baba Parası filmi, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Azarbeycan ve Kosova’da da gösterime girecek. Filmin Almanya, Hollanda ve Belçika’daki ilk gösteriminde Ahmet Kural ve Murat Çemcir’de seyircilerle buluşacak. Filmin Avrupa’daki ilk gösterim tarihleri şöyle:

. 9 Ocak Berlin Sineplex Al Hamra

. 10 Ocakta Köln Cinedom

. 11 Ocakta efendim Bürüksel Kinepolis.

. 12 Ocak Roterdam Patede Kulp.