Gayrimenkul 07.10.2019 21:05 Güncelleme: 08.10.2019 12:06

60 MİLYON EURO'LUK 'DUNA PEARL' PROJESİ

Polat Holding, gayrimenkul sektöründeki ilk yurt dışı projesini, Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinden Macaristan'da hayata geçiriyor. Konut, otel ve mağazalardan oluşan karma bir proje olan Duna Pearl, 60 milyon Euro'luk yatırımla gerçekleştiriliyor.
60 MİLYON EURO'LUK 'DUNA PEARL' PROJESİ

BUDAPEŞTE – NEŞE BERBER

Polat Holding, gayrimenkul sektöründeki ilk yurt dışı projesi Duna Pearl’ü Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden Macaristan’da hayata geçiriyor. 60 milyon euro yatırım bedeli olan proje hakkında konuşan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, “2020 yılında 65. yılını kutlayacak Polat markası bugüne kadar ülkemize ve sektörümüze hep hizmet etti, etmeye de devam ediyor. Bugün burada gayrimenkul sektöründeki ilk yurt dışı projemiz Duna Pearl’ü duyurmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Ülkemizde hayata geçirdiğimiz projelerden elde ettiğimiz bilgi ve derin tecrübeyi yurt dışındaki projelerimizde kullanıyoruz. Bildiğiniz üzere Polat markası olarak ülkemizde de birçok önemli projeyi bir arada yürütüyoruz. Bu anlamda Türkiye’deki yatırımlarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz.

Polat Holding olarak Macaristan’ı Avrupa’da bir üs olarak ele alıyoruz. Bu sebeple gayrimenkul sektöründeki ilk yurt dışı projemiz olan Duna Pearl’ü burada hayata geçiriyoruz. Gerek gayrimenkul sektöründe gerekse diğer sektörlerde kazandıklarımızı ülkemizin kalkınması adına kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

Budapeşte’nin en değerli bölgelerinden 13. Bölge’de hayat buluyor

Polat, “Adını İngilizce anlamı pearl olan inciden alan Duna Pearl’ü, benzersiz bir lokasyonda hayata geçiriyoruz. Projemizi, Budapeşte'nin en işlek bölgelerinden 13. bölge'nin en değerli lokasyonlarından little manhattan olarak da anılan ujlipatvaros'ta yer alıyor. Projemiz Margaret Adası’nın tam karşısında; şehir merkezi, metro ve önemli iş merkezlerinin bulunduğu Váci út’a ise yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Margaret Adası’nın karşısında, bölgenin en büyük parkı Szent Istvan’a komşu konumunda yer alan Duna Pearl, özel tasarlanan konut ve yeşil çatı bahçeleriyle Tuna Nehri’nin kıyısında hayat bulacak” diye konuştu.

Tuna’nın İncisi

Projenin teknik detayları hakkında bilgi veren PD Real Estate Development’ın Genel Müdürü Murat Aysan şunları söyledi; “Konut, otel ve mağazalardan oluşan karma bir proje olarak hayata geçirdiğimiz Duna Pearl’de, 200 daire ve 100 odalı iş oteli yer alıyor. Projemizde 1+1 daireler 47-72 metrekare; 2+1 daireler 80-85 metrekare; 3+1 daireler ise 99-109 metrekare aralığında olacak. Duna Pearl’de metrekare fiyatları lansmana özel sınırlı sayıda daire için 4 bin 500 Euro’dan başlayan fiyatlarla satışa sunuyoruz.. Yatırımcılara yılsonuna kadar yüzde 17’ye varan lansman indirimi avantajı sağlıyoruz. Projemizi 2022 Nisan ayında tamamlamayı planlıyoruz.”

İçerisinde yer alan oteli ve ticari alanlarıyla Duna Pearl, şehrin yeni çekim merkezi olacak. Geniş iç hacimli ferah daireleri, Tuna Nehri manzarasından maksimum seviyede faydalanılmasını sağlayan özel tasarım teras ve balkonları, projenin merkezinde yer alan yemyeşil avlusu ve sosyal alanlarıyla Duna Pearl yatırımcısına Budapeşte standartlarının üstünde bir yaşam vadediyor.

Gül Baba Vakfı Türkiye'deki faaliyetlerine başlıyor

Avrupa'nın en kuzeyindeki Osmanlı dönemi eseri olma özelliği taşıyan Gül Baba Türbesi'ni geleceğe taşımak ve dünyaya tanıtmak amacıyla Macaristan'da kurulan Gül Baba Vakfı Başkanı Adnan Polat'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen program kapsamında Hagyomanyok Haza'da (Macaristan Mirası Evi) düzenlenen toplantıya Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile basın mensupları katıldı.

Polat burada yaptığı konuşmada, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın "Türklerle Macarların soydaş oldukları" ifadesini anımsatarak, "Macarlar burada Türkleri her zaman büyük bir sevgi ve sempatiyle karşılıyor, her zaman iyi ev sahipliği yapıyorlar." diye konuştu.

Avrupa'nın tam ortasında bulunan Macaristan'a ilk olarak 30 sene önce geldiklerinde ihracatlarını arttırmak için bir şirket ve lojistik merkezi kurduklarını belirten Polat, bu ülkenin dört yol ağzının tam birleştiği noktada yer aldığını, Fransa, Almanya, İngiltere ve İtalya gibi ülkelere yakın mesafede olduğuna dikkati çekti. 

Türkiye ile Macaristan arasında 2013 yılında imzalanan stratejik işbirliği anlaşmasında iki ülke arasında yatırım, ticaret ve turizmin artırılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Polat, "Macaristanla dış ticaret hacmimiz 4-5 sene önce 1.5 milyar dolar civarındaydı, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun açıkladığına göre şu anda 3.6 milyar dolara çıktı. 4 senede yüzde 100'den fazla artırmışız." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanlığı görevini de yürüten Adnan Polat, Macaristan'daki yatırımların 80 milyon avrodan 1 milyar avronun üzerine çıktığını, Türkiye ile Macaristan arasındaki uçak seferlerinin haftada 3'ten, günde 5'e çıktığını ve uçaklarda yer bulunamadığını söyledi.

- "Macaristan ile bizim gönül bağımız var"

Gül Baba Vakfı'nın çalışmalarına da değinen Polat, "Macaristan ile bizim gönül bağımız var. Yaklaşık 25 yıldır faaliyet gösterdiğimiz sektörler dolayısıyla buradayız. Türkiye ve Macaristan, geçmişleriyle, değerleriyle, geleceğe bakışlarıyla pek çok ortak noktaya sahip iki kültür, iki ülke." dedi.

Gül Baba'nın düşünceleriyle Türk-Macar dostluğunun en kalıcı simgelerinden biri olduğunu vurgulayan Polat, "Gül Baba Türbesi, yüzyıllar içerisinde defalarca onarılmış ve restore edilmiş. Son olarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Macaristan Hükumeti arasında 2015 yılında imzalanan protokolle 2016'da başlayan ve yaklaşık iki yıl süren, bugüne kadarki en kapsamlı restorasyon çalışması yapıldı." bilgisini aktardı.

Geçen sene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın katılımıyla türbenin açılışının yapıldığını anımsatan Polat, "Restorasyon öncesinde türbeyi yılda 3-4 bin kişi ziyaret ederken, açılışından bu yana ayda yaklaşık 10 bini aşkın kişi ziyaret ediyor. Bu da bizim gösterdiğimizin emeğin en büyük karşılığı, inanıyoruz ki bu sayı yakın zamanda katlanarak artacak." değerlendirmesini yaptı.

Vakfın Türkiye Temsilciliğinin kuruluşuyla ilgili de bilgi veren Polat, "Gül Baba Vakfı'nın Macaristan'da yürüttüğümüz faaliyetlerini Türkiye'de de aynı şekilde hayata geçirmek için uzun süredir çalışıyorduk. Nihayet çalışmalarımızı tamamladık, yakında faaliyetlerimiz başlıyor. Vakfın, Türkiye'deki faaliyetlerini Gül Baba Kültür Sanat A.Ş. üstlenecek. Amacımız, Macaristan ve Türkiye arasındaki ilişkileri başta kültürel olmak üzere her alanda geliştirmek olacak." diye konuştu.

Türkiye'deki faaliyetleri ve hedeflerini ele alan Gül Baba Kültür Sanat A.Ş. Genel Müdürü Remzi Buharalı ise Türk ve Macar halkı arasında var olan kültürel bağları daha da derinleştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Macaristan ve Türkiye’de halkların buluşmasında en önemli araç olan kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra kitap yayınları, paneller ve söyleşilerle Gül Baba adının yaşatılmasına dönük faaliyetlerimize başlıyoruz." ifadesini kullandı.

- Gül Baba Türbesi ziyaret edildi

Etkinlik kapsamında daha sonra Türkiye ve Macaristan hükumetlerinin iş birliğiyle restorasyonu yapılan Gül Baba Türbesi ve bünyesinde yer alan müze gezildi. İki ülke hükumetlerinin eş güdümü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle restore edilen Gül Baba Türbesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın katılımıyla geçen sene açılmıştı.

Türk-Macar dostluğunun sembolü kabul edilen ''Budin’in manevi bekçisi'' Gül Baba Türbesi, başkent Budapeşte'de Gül Tepesi (Rozsadomb) olarak bilinen bölgede yer alıyor.

Gül Baba'nın, 2 Eylül 1541'de Kanuni Sultan Süleyman'ın Budin seferi sırasında vefat ettiği biliniyor. Tarihi kayıtlarda, Kanuni Sultan Süleyman, Gül Baba'nın cenaze namazına bizzat katıldığı, türbesinin ise 1543-1548 döneminde 3. Budin Beylerbeyi olan Yahya Paşazade Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı, hem 16 kişiyi istihdam ettiği komplekste hem de Budapeşte'deki diğer kültürel mekanlarda düzenlediği programların yanı sıra Türk-Macar ilişkilerine katkı sağlamak için çeşitli kültür festivallerine de destek oluyor. Kültür kompleksi şeklinde dizayn edilmiş alanda klasik Osmanlı türbe üslubuna uygun biçimde sekizgen bir yapı olarak kesme taştan inşa edilen türbenin yanındaki binada Gül Baba Müzesi, kültür merkezi, toplantı salonları bulunuyor.