Halkbank web
Ekonomi 07.08.2018 14:10

AB, 22 Milyar Euroluk Ticaretini Korumaya Kararlı

ABD Hazine Bakanlığı, İran'a yönelik ilk yaptırım paketini bugün devreye soktu. AB ise İran ile yıllık 22 milyar euroyu aşan ticaret hacmini koruma kararlığında.
AB, 22 Milyar Euroluk Ticaretini Korumaya Kararlı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın, ülkesini İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekmesinin ardından ABD Hazine Bakanlığı da, İran’a 90 ve 180 günlük iki aşamayla yeniden yaptırım uygulanacağını duyurmuştu. 90 günlük süre bugün doldu ve ABD, İran’a yönelik yaptırımların ilk paketini devreye soktu.

Avrupa Birliği (AB) ile 3 ülkenin dışişleri bakanları ise 16 Ocak 2016’da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran’a uygulanacak yaptırımların ilk paketinin devreye girmesiyle ilgili dün ortak bir açıklama yaptı.

AB, Fransa, İngiltere ve Almanya tarafından yapılan ortak açıklamada, AB hukuku ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı uyarınca İran ile meşru ticaret yürüten Avrupalı firmaların korunması konusunda kararlı olunduğu ifade edildi.