Halkbank web
Ekonomi 18.04.2019 20:50

Afrika'daki Yatırım Fırsatları Konuşuldu

Afrika'da iş yapma olanaklarının ve ihracat için yol haritalarının sunulduğu Afrika'da Yatırım ve İhracat Zirvesi, Ortak Akıl İş Platformu ve Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) ortaklığında gerçekleştirildi.
Afrika'daki Yatırım Fırsatları Konuşuldu

Ortak Akıl İş Platformu Başkanı Dr. Yılmaz Sönmez, zirvede yaptığı konuşmada, Afrika’nın parlayan bir yıldız olduğunu vurgulayarak “oralarda güvenlik sorunları var denilerek oradan uzak tutan yaklaşıma son verilmesi” gerektiğinin altını çizdi. “Kısır döngü içinde ve birbirimizle rekabet ederek her geçen gün birbirimizi aşağı doğru çekiyoruz. Afrika 1 milyar 200 milyon insan demek ve nüfusunun yüzde 60’ı 25 yaş ve altından oluşuyor. Bir trilyon 200 milyon Dolar ticari hacmi, 550 milyar ithalatı var. Dolayısıyla iyi bir pazar ve dünyanın ekonomik göstergeleri gelecek beş yıl içinde Afrika’nın büyüme ortalamasının yüzde 5 olacağını gösteriyor” diyen Sönmez, Afrika’nın parlayan yıldız olacağını belirterek “Bir dönem Rusya’ya bavulla ticaret yaptık, gerekirse bugün bu ülkelere bavulla ticaret yapmamız lazım. Bu sabır gerektirir, sürdürülebilirlik gerektirir, doğru zamanlama ve bağlantılar gerektirir” dedi.

“Düşük faizli 20 yıl kredi olanakları verilmesini istiyoruz”

Türk Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat, zirvedeki konuşmasında,  TABA AmCham’in Türkiye’nin güçlenmesi ve marka değeri yüksek markalar oluşturulmasını görev ve misyon edindiğini belirterek “İmalatta güçlüyüz, uluslararası vizyonumuz var ama bugün Amerika pazarından aldığımız pay binde 5 civarında. Biz niye bunu beş-10 misli artırmayalım? Aynı şekilde bu Afrika için de geçerli” diyerek zorlukları fırsata çevirmenin yollarının bulunması gerektiğini vurguladı. “Biz yatırıma gelmek isteriz ama bize Amerika’nın teklifi gibi arsa, bina, vergi, muafiyetleri veriyor musunuz?” diye soran Ali Osman Akat, “düşük faizli 20 yıl kredi olanakları verilmesini istiyoruz” dedi.

Yoğun ilgi gören zirvede Güney Afrika Ticari Müsteşarı Puleng Chaba, Gana Cumhuriyeti Ticari Müsteşarı Dr. Jonh-Hopkins Asiedu, Sudan Başkonsolos Yardımcısı Khalid Ibrahim Elsheikh, Uganda Büyükelçisi H.E. Stephen Mubiru ve Etiyopya Başkonsolosu Wondimu Gezahegn, Afrika’da iş yapma olanaklarını ve ihracat için yol haritalarını paylaşarak, teşvikler, vergi muafiyeti, yatırım olanakları ve gümrük konularında bilgilendirmede bulundular.