Vakıf Katılım web
Sağlık 21.05.2016 12:17

Aile hekimlerinin nöbet sistemine düzenleme

Sağlık Bakanlığınca yapılacak değişiklik ile aile hekimleri 8 saatlik nöbetlerini halk sağlığı müdürlüğü ya da toplum sağlığı merkezlerinde, cumartesi, pazar ya da hafta içi tutabilecek. YENİBİRLİK - Sağlık Bakanlığınca aile hekimlerinin nöbet…
Aile hekimlerinin nöbet sistemine düzenleme

Sağlık Bakanlığınca yapılacak değişiklik ile aile hekimleri 8 saatlik nöbetlerini halk sağlığı müdürlüğü ya da toplum sağlığı merkezlerinde, cumartesi, pazar ya da hafta içi tutabilecek.

YENİBİRLİK - Sağlık Bakanlığınca aile hekimlerinin nöbet sisteminde yapılacak değişiklik ile bu hekimler 8 saatlik nöbetlerini halk sağlığı müdürlüğü ya da toplum sağlığı merkezlerinde, cumartesi, pazar ya da hafta içi tutabilecek. Şencan, aile hekimlerinin 8 saat nöbet tutmalarına ilişkin kanun çıkarıldığını anımsatarak, "Bu kanuna itirazlar oldu, yasal zemin kullanıldı. Anayasa Mahkemesi de aile hekimlerinin 8 saat nöbet tutması yönünde karar aldı. 

Aile hekimleri bir ayda 8 saat nöbet tutmak zorunda." dedi. Aile hekimleri için nöbet sistemi uygulamasının cumartesi günleri 8 saat olarak belirlendiğini aktaran Şencan, şu değerlendirmelerde bulundu

"Nöbet sisteminde ilk olarak aile sağlığı merkezine (ASM) müracaat eden hastalara bakma şeklinde bir uygulama oluşturduk. Bu uygulamadaki eksiklikler ve itirazlar değerlendirildi. Bazı maddeleri değiştirme kanaatimiz oluştu. Aile hekimleri asgari 8 saati mümkünse halk sağlığı müdürlüklerinde değilse toplum sağlığı merkezlerinde tutacak. Nöbet parasını veriyoruz. Nöbet sırasında sadece poliklinik hizmeti vermeyecek. Kronik hasta eğitimini yapabilirler. Böbrek ya da diyabet hastaları varsa onların takibini yapabilirler. Ayda 8 saati korumaya devam ediyoruz. 8 saatin tartışılmasının gereği yok. Bu aile hekimi olmanın gerekliliğidir." Ayda 8 saat nöbet sistemini korumaya devam edeceklerini bildiren Şencan, "Cumartesi 8 saat olan nöbetlerini, ister cumartesi, ister pazar, isterlerse hafta içi tutabilecekler. Mesaiden sonra nöbetinin 4 saatini kullanabilir. Aile hekimi olmak tercihe ve gönüllülük esasına dayalı bir uygulama. Aile hekimi olduktan sonra, aile hekimliğinin mecburiyeti olan kanunla belirlenen nöbeti tutmamak anormal bir durumdur. Aile hekimliği dernekleri ve federasyonları, bu anlamda kanuna karşı bir misyon oluşturuyorlar." ifadesini kullandı. Büyükşehir belediyesi olan ilçelerde nöbet saati 21.00'de bitecek. Yeni düzenlemeye göre aile hekimlerinin nöbet sisteminde yapılacak değişiklikler şöyle:

- Birinci basamak sağlık hizmetinin niteliği gereği, özellikle büyükşehir belediyesi bulunan illere ait ilçelerde nöbet saati bitimi azami saat 21.00'i geçmeyecek.

-Nöbet hizmeti sırasında gereken elektronik kayıt işlemleri, halk sağlığı bilgi sistemi veya muayene bilgi yönetim sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.