Ankara 17.01.2019 10:20 Güncelleme: 17.01.2019 10:22

Ak Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki:

AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, Ankara'da medya temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, Başkentin her işte, her sektörde 'şampiyonlar liginde' olması gerektiğini belirtti.
Ak Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki:

Seda ŞİMŞEK/ANKARA

Ankara’ya yaptığı birçok hizmet olduğunu aktaran Özhaseki, Ankara’nın 1/100 binlik planlarını çalıştığını, kentsel dönüşümle ilgili 9 ana bölgede yenileme projelerine imza attığını, Mogan Gölü için bakanlığı döneminde önemli bir bütçe ayırarak gölü bataklık olmaktan kurtardıklarını anlattı. Özhaseki, bakanlığı döneminde otopark yönetmeliği yayınladığını, yönetmeliğe göre binaların bahçelerinin birleştirilip beraber kullanılabilmesi, yolların altına otopark yapılabilmesi gibi yenilikler getirdiklerini, ayrıca otopark yapımına ilişkin sorunları da ortadan kaldırdıklarını vurguladı.

AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, AK Parti Genel Merkezi’nde gazete, televizyon ve haber ajanslarının Ankara temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Daha önce açıkladığı Ankara projeleriyle ilgili bir sunum yapan Özhaseki, gazetecilerin sorularını da yanıtlayarak, şunları söyledi:

“HİZMETLERİMLE KONUŞURUM”

“Ankara’nın her işte, her sektörde şampiyonlar liginde olması gerekir. Ankaramızı başkente yakışır bir vaziyette, ticaretinde, sanayisinde ve benzer bir çok alanda en önde güreşen ve birinci olan bir kent yapabiliriz. Belediyelerin, Ankara gibi büyük illerde ortaya konulan projelerin tamamını finanse edebilme kabiliyeti yok. Belli bütçeleriniz vardır, bir kısmını da hükümetin üstlenmesi gerekir. İşte o hükümet nezdindeki işlerin de sürdürülebilmesi adına bir tecrübem var. Hükümeti iyi tanıyorum. Siyaset ayağını iyi biliyorum. İlişkilerimi de iyi kurarak inşallah birçok projeyi de bakanlıklarımız nezdinde takip edip ‘bunları ben yaparım’ diye düşünüyorum. Ayrıca kimseyle kavgam olmaz. Siyasetin içinde aktör olmam. Sadece hizmetlerimle konuşurum.”

“ANKARAGÜCÜ MAÇLARINI ERYAMAN’DA OYNAYACAK”

“Bugünlerde iki önemli projeye imza atmaya çalışıyorum. Ankaragücü maçlarını dışarıda yapıyor. Eryaman Stadı bitmiş fakat içindeki ihtilaflar çözülmediği için Ankaragücü değişik şehirlere gitmek zorunda. Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Belediye, müteahhit firma tarafıyla görüştüm. Bir komisyon oluşturup, ihtilafları çözüp, ikinci yarıda inşallah Ankaragücü’nü Ankara’da maç yapar hale getirdik. Bu bir idareciliktir, ben bunu yaptım. Önümüzdeki ilk maçından itibaren inşallah Ankaragücü maçlarını Eryaman’da oynayacak. İkinci proje ise 19 Mayıs Stadyumu’nun yerine yapılacak spor kompleksi. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söz verdiği için bir, iki ay içinde temeli atılacak.”

“ŞİMDİLİK BÖYLE BİR HESAP DOĞRU OLARAK GÖZÜKÜYOR”

“(Ankara’daki su faturalarına ilişkin) Ankara’daki su fiyatlarının indirilmesi üzerinde uzun süre çalışıldı. Devlet Su İşleri tarafından yapılan 32 kilometrelik hattın tamamlanmasıyla belediye kaynak sularını yakında Çamlıdere Barajından Ankara’ya vermeye başlayacak. Kızılırmak’ta yapılan barajdan Ankara’ya su verebilmek için kurulan terfi istasyonlarının 250-300 milyon lira civarında elektrik gideri var. Şimdi bir taraftan Gerede suyu devreye girecek, bir taraftan elektrik giderleri bitecek, bir taraftan da su üzerinde bazı yerlerde enerji üretebilecek tesisler kuruluyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi su fiyatlarında yüzde 30 indirime gitti. Önümüzdeki günlerde Gerede suyu da devreye girdikten sonra bir hesap daha yaparız. Ancak şimdilik böyle bir hesap doğru olarak gözüküyor.”

“ÖĞRENCİ BİLET FİYATLARI, TAM BİLET FİYATLARININ YARISI OLMALI”

“(Öğrencilerin ulaşıma verdiği ücret) Orada yapılması icap eden öğrenci taşımalarının normal tam bilet fiyatlarının yarısı olmasıdır. Şu anda 2,5 lira civarında tam bilet fiyatı var. 1,75 lira gibi öğrenci fiyatları. Bunu da yarıya düşürmek doğru diye düşünüyorum. İnşallah belediyemiz bugünlerde bir karar alır, bunu da yapar. Öyle ümit ediyoruz. Çünkü mühür benim elimde değil şimdi. Ben sadece tavsiye edebilirim. Mustafa Bey arkadaşımıza rica edebilirim. İnşallah o da yaparsa bundan büyük bir mutluluk duyarız.”

“MÜTHİŞ BİR İLGİYLE, ÇOK SICAK KARŞILAMA OLUYOR”

“(MHP il ve ilçe teşkilatlarında kendisine verilen desteğe ilişkin) Müthiş bir ilgiyle, çok sıcak karşılama oluyor. Sohbet ediyoruz. Konuştuğumuz konular hususunda şu ana kadar hiç ihtilaf ettiğimiz bir konu olmadı. Tabii başta Devlet Bahçeli Beyin tavrı çok önemli. Devlet Bey’in şu sözünü önemsiyorum; ‘Belediye mi, beka mı’. Yüzlerce belediye feda olsun hiç önemli değil, beka çok önemli. PKK, FETÖ ve DEAŞ gibi belalar ile yurt dışında başlayan ekonomik baskılar bir araya geldiğinde bir beka meselesi ortaya çıktı. Bu konuda herkese bizim kucak açmamız, kol kola girip bu belaların üstesinden gelmemiz gerekiyor.”

“PAZARLIK İÇİNDE OLMADIK”

“Şu il sizin, bu il bizim olsun gibi bir pazarlık içinde olmadık. Diğer türlü pazarlığı çok çirkin görüyoruz. Doğrusu bu konuda hiçbir sıkıntımız yok. MHP’li milletvekili, genel başkan yardımcısı arkadaşlarla zaten kampanyamızı birlikte yürütüyoruz. Bundan sonra da arazide hep birlikte bizi göreceksiniz.”

“ÇOK TEHLİKELİ VE SIKINTILI BİR İŞ”

“(Türkiye’nin AB yerel yönetim özerklik şartıyla ilgili) Bu konu zaman zaman dillendirildi, ancak içeriği konusunda çoğu kişi fikir sahibi değil. Bunu Ana Muhalefet Genel Başkanı geçtiğimiz seçimler öncesi iki-üç yerde söyledi. Fakat zannedersem danışmanları uyardılar ki bir daha da ağzına almadı. Türkiye önceki görüşmelerde bunu birkaç maddeye şerh koyarak kabul etti. Onlar içerisinde ekonomik özgürlük, bağımsızlık, yurt dışıyla direkt temas kurma, muhtariyet ilan etmeye yakın birtakım maddeler vardı. Bunlar çok tehlikeli maddeler. Orada ‘AB yerel yönetimler özerklik şartlarını tanıyacağız’ demek ‘PKK’lıların öz yönetim ilan etmesini hoş görüyoruz, makuldür, normaldir’ demek manasıyla aynı bana göre. Hiçbir farkı yok. Bunu her platformda da tartışmaya hazırım. Maddeleri de tek tek döküp anlatabilirim. O çok tehlikeli bir gidişat, çok tehlikeli ve sıkıntılı bir iş. Çünkü ülkemizde birlik, bütünlük, beraberlik var. Her bir köşesinde eğer siz belediye başkanlarının yurt dışıyla temas kurup, birlikte hareket etmesini sağlarsanız, ekonomik özgürlükler getirerek onun istediği gibi bütçe oluşturmasını ve harcamasını sağlarsanız, yurt dışıyla temasta sınırsız bir alan açarsanız burada herhalde başka tehlikeler başlar. PKK’nın şu anda istemiş olduğu kendine has bir yönetim tarzıyla bir terör devleti kurması yolunda en önemli adımı atmış olursunuz. Bu tehlikeli bir gidişat diye düşünüyorum.”

“KENDİ KAYNAĞINIZI KENDİNİZ OLUŞTURMANIZ LAZIM”

“(Projelere kaynak) Projelerin maliyetleri belediyenin yatırım bütçesinin üzerinde. Bir, hükümetle uyumlu olmak lazım. Ulaştırma Bakanlığı tarafında bu işleri takip edip en önemli projeleri Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatıyla gerçekleştirmek lazım. İki, kendine has belediyenin gelirleri var. Bunu doğru şekilde öncelik sıralamasına tabi tutarak harcamak lazım. Üç, kendi kaynağınızı kendiniz oluşturmanız lazım. Bu konuda biraz uzmanlığı bulunan birisiyim. Kayseri’de 33 bin kişilik UEFA standartlarında stat, kapalı spor salonları, spor tesisleri yaptırdım. Kızılırmak’ın üzerinde baraj, terminaller yaptırdım. Kamunun cebinden 1 lira çıkmadı.”

“ANKAPARK, BAHAR AYLARINDA HİZMET VERMEYE BAŞLAR”

“(Ankapark’ın açılışı) Dünyanın en önemli merkezlerinde böyle projeler var. Yeri konusu tartışma konusu oldu. Onun dışındaki tartışmaları doğru bulmuyorum. Ankapark’ın bedeli söylendiği gibi 5-6 milyar lira civarında değil 1 milyar 350 milyon lira civarında. Bitmiş vaziyette. Bugünlerde ödemeler yapılıyor. Arkadaşlarımız hızlı davranırlarsa eksikleri tamamlayabilirlerse bir, iki ay içinde açılır. Ancak böyle merkezlerin daha çok yaz günlerinde çalıştığını düşünecek olursak, herhalde bahar aylarında burası hizmet vermeye başlar.”

“TOPLANTILAR NETİCELENDİ AMA YİNE GÖRÜŞÜYORUZ”

“(MHP ile ittifak) Yaptığımız toplantılar neticelendi ama yine görüşüyoruz. Temel prensip 2014 seçimlerinde herkesin aldığı oylara ve belediyelere saygı duymak şeklinde gelişti. 2014’te bizim kazandığımız yerlerde onlar, onların kazandığı yerlerde biz aday göstermeyeceğiz.”

“HER YİĞİDİN YOĞURT YİYİŞİ FARKLI”

“Üzüldüğüm bir şey var, televizyonlarda ben prensiplerimi anlattıkça, ‘Bak gördün mü, Melih Bey’e cevap veriyor.’ diyorlar. Bundan da son derece üzülüyorum. Böyle bir fitne ateşi yakmak için uğraşanlar da şahsen uğraşmasalar iyi olur. Benim kimseyle bir kavgam yok. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı.”

“EN ÖNEMLİ İŞLERDEN BİRİSİ OTOPARK”

“(Otopark sorunu) Ankara için de bir taraftan metro durakları çevresinde park yerleri, bir taraftan mahallelerde bölge otopark yerleri, bir taraftan da bazı yıpranmış binaların istimlak edilip otopark yapılmasından başka çözüm yok. Bunlarla ilgili epeyce uzun bir çalışma var. Önümüzdeki günlerin en önemli işlerinden birisi bu otopark konusu olacak.”

“BOLCA YALAN HABERLER ÜRETİLİYOR”

“(Belediye personeline yönelik) Çok speküle edilen konulardan birisi de bu. Bu çalışan arkadaşlarımız, bizim kardeşlerimiz. Bizim belediyemizin elemanları. Ara ara gidip oralarda balon uçurup, arkadaşların işten çıkarılacağıyla ilgili bolca yalan haberler de üretiliyor. Ama geçmiş 21 yıllık belediyeciliğimde iki şey dikkat çeker. Bir, hiçbir gün olsun işçi arkadaşlarım ‘grev’ sözünü ağzına almamıştır. Oturduğumuzda anlaşmadan kalktığımız bir an da olmamıştır. Kendileriyle helalleşmişizdir. Davullu zurnalı törenlerle sendikal anlaşma yapmışızdır. İki, siyasi görüşünden dolayı işten ayırdığım bir işçi de olmamıştır. Öyle bir günahım yok benim. Ancak bir elin parmakları kadar işine son verdiğim insan varsa onlar da kamu malında gözü olanlar. Bu konuda tavizim yok.”

Cumhur İttifakı’nın oyu belli

“(Anketlerdeki oy oranı hakkında) Muhalefet bu konuda algı operasyonu yapmaya devam ediyor. Kayseri’ye kadar ekip gönderdiler. Orada kendilerine yakın gazeteciler buldular, ‘Haseki’nin ne açığı var, acele söyleyin, nereden bulabiliriz?’ diye sordular. Ben belli grupların Amerika’yı ‘Elinizde bant var mı, ses kaydı var mı?’ diye aradığını biliyorum. Bunlar çok eski modeller. Kimlerin yaptığını tahmin edersiniz. Bunların yapıldığı bir ortamda yaşıyoruz. Cumhur İttifakı’nın oyu belli. Aradan bir kaç ay geçmiş. Ne çok kötü gitti ki bir anda millet yüzünü AK Parti ve MHP’den çevirmiş olsun.”