Vakıf Katılım web
Siyaset - Politika 06.12.2018 21:13

AK Parti'den Çevreci Seçim Kampanyası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin yerel seçimlerde görüntü kirliliği oluşturan propaganda yöntemlerini terk ederek, bayrak ve afişleri sadece parti teşkilatı ve seçim koordinasyon merkezlerinde asacağını açıkladı.
AK Parti'den Çevreci Seçim Kampanyası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda, AK Parti olarak 31 Mart 2019 seçim döneminden başlayarak gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan propaganda yöntemlerini tamamen terk edeceklerini açıkladı.

Geçmişten bugüne yerleşen seçim kampanyası anlayışına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim dönemlerinde cadde, sokak, elektrik direkleri ve parti binalarına varıncaya kadar her yerin parti bayrakları, afiş ve pankartlarla donatıldığını hatırlattı. 

Bununla ilgili bir düzenlemenin de yapıldığını hatırlatan Erdoğan, düzenlemeye rağmen kimsenin buna riayet etmediğini dile getirdi.

'Bu tarz kampanyaya artık ihtiyaç yok'

Erdoğan, "Tamamen partilerin ve adayların görünürlüğünü sağlamaya yönelik bu kampanya tarzı uzun süre siyasette bir güç gösterisi olarak devam etti. Kitle iletişim imkanlarının sınırlı olduğu dönemlerde bu tarz kampanya anlayışı belki mazur görülebilirdi ancak günümüzde artık buna ihtiyaç yok. Bunu tabii çok da ilkel buluyoruz." şeklinde konuştu.

 'Eski tarz kampanya yöntemleri şehirlerimizi kirletiyor'

Açık hava reklamcılığı, yazılı-görsel medya ve internet yayıncılığı gibi mecraların partilere ve adaylara çok geniş iletişim imkanları sunduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Eski tarz kampanya yöntemleri artık şehirlerimizi kirleten, milletimizin de tepkisine yol açan bir hale geldi. AK Parti olarak 31 Mart 2019 seçim döneminden başlayarak gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan propaganda yöntemlerini tamamen terk ediyoruz. Çevreye ve insana saygılı bir seçim kampanyası yürütme kararı aldık. Sadece parti teşkilatlarının ve seçim koordinasyon merkezlerinin olduğu yerde bayraklarımız, afişlerimiz asılabilir. Bunun dışında hiçbir yerde parti teşkilatlarımız bu tür görüntü kirliliğine asla müsaade etmeyecek ve belirlenen saatler dışında da asla otobüs dolaştırmayacak. 

'Bu tasarrufu yapmamız lazım'

Böylece partilere ve adaylara çok ciddi her yönüyle maddi ve manevi maliyet getiren, şehirlerimizi plastiğe ve kağıda boğan önemli bir israf kaleminden de hep birlikte kurtulmuş olacağız. Tasarruf diyoruz ya tasarrufu sadece devlette, kamuoyunda aramayalım, işte burada da tasarruf, bunu yapmamız lazım." 

Erdoğan, çevreci bir parti olarak bu hassasiyeti gösterme kararını aldıklarını ve bunu da uygulayacaklarını vurguladı.

AK Parti'den muhalefete "çevreci seçim kampanyası" çağrısı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan da AA'ya yaptığı açıklamada, "AK Parti örnek olmalıdır. Muhalefet partisinde şunu gözlemliyoruz. Çevre konusunu çokça dile getiriyorlar, çokça söylemlerine yansıtıyorlar ama maalesef altını çok boş bırakıyorlar. Bunlar hep sözde kalan, birtakım vaatlerden öteye gidemiyor. Biz işi somutlaştırıyoruz. Hodri meydan diyoruz. Biz AK Parti olarak Türkiye'nin ilk çevreci kampanyasını yapıyoruz. Diğer bütün partileri de çevreci olmaya davet ediyoruz." dedi.

Şehirlerin bayraklarla donatılmayacağına işaret eden Karaaslan, şunları söyledi:

"Şehir meydanları ve şehrin bütün yaşam alanları kampanyanın bir parçası haline gelen özellikle plastik unsurların kullanımına asla sahne olmayacak. Görsel kullanımı, seçim irtibat bürolarımızla sınırlı kalacak. Onun dışında şehrin bütününe yayılmayacak. Aynı zamanda gürlü kirliliğini de önlenecek. Otobüsler, minibüsler onların ses düzenleri de bu kampanyada olmayacak."

AK Parti olarak bütün politika üretme süreçlerinde zaman içinde önceliklerinin değiştiğini vurgulayan Karaaslan, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde adaylarımızla paylaşacağımız yol haritalarımızda onların şehirleriyle ilgili oluşturacakları stratejik eylem planlarında çevre çok önemli bir başlık olarak karşılarında olacak. Biz, artık havası, suyu, toprağı daha temiz şehirler hedefiyle çalışıyoruz. Diyoruz ki biz ezelden çevreciyiz."